در موزه ملی ملک مجموعهای از نفیسترین آثار را تماشا کنید
نخستین و بزرگترین موزه وقفی پایتخت
نیلوفر ذوالفقاری
موزه ملی ملک، بزرگترین موقوفه فرهنگی ایران، نخستین موزه وقفی خصوصی و گنجینه ارزشمند آثار تاریخی است. حسینآقا ملک را بهعنوان یکی از بزرگترین واقفان کشور و از جمله چهرههای نیکوکار میشناسند که بعد از ساخت کتابخانهای نفیس و ارزشمند در سال 1316، ایده ساخت موزه را مطرح کرد. هرچند سالها طول کشید تا موزه در محل جدید راهاندازی شود، اما حالا این موزه بهعنوان گنجینهای گرانقدر و بیمانند از آثار هنری و تاریخی شناخته میشود. اگر به تماشای آثار هنری و سفر به تاریخ علاقه دارید، راهی موزه ملی ملک شوید.
آشنایی با زندگی واقف نیکوکار
حاجحسینآقا ملک از آن دسته افراد فرهیخته و دانشدوستی بود که همه عمر و مالش را صرف اعتلای دانش و فرهنگ ایران و در این راه خدمات فرهنگی زیادی برای حفظ تاریخ، هویت و فرهنگ ایرانی ارائه کرد. مجسمه حاجآقاملک روی صندلی همیشگیاش، اتاق شخصی، نقشه موقوفات، برگهایی از مطبوعات، عکسها و تقدیرنامهها، وسایل شخصی حاجحسین آقا و بخشی از آثار هنری مانند عقدنامه امیرکبیر با خواهر ناصرالدین شاه قاجار، تصاویر مختلفی از دورههای زندگی این واقف بزرگ علم و فرهنگ و مصاحبههایی که در دوران زندگیاش انجام داده بود برای بازدید عموم و آشنایی با شخصیت مؤسس کتابخانه و موزه ملی ملک به نمایش درآمده است. بازدیدکنندگان در این بخش از موزه با گوشههایی از زندگی یکی از بزرگترین واقفان تاریخ ایران آشنا میشوند.
کتابخانه ملک
گنجینه نفیس و کمیاب
سال 1323زمینی وسیع در باغ ملی تهران، توسط حسینآقا ملک برای ساخت ساختمان جدید کتابخانه و موزه ملک وقف شد، اما احداث این مجموعه سال 1364شروع شد و بیشتر از 10سال طول کشید تا به پایان برسد.کتابخانه ملی ملک با داشتن 19هزار عنوان نسخه خطی نادر و نفیس، یکی از 6گنجینه بزرگ نسخ خطی ایران است. به همین دلیل هم برای پژوهشگران، استادان دانشگاه، دانشجویان و البته گردشگران مراجعه به این کتابخانه نفیس جذاب و مفید است. 5کتابخانه دیگری که در کشور به حفظ نسخ خطی معروفند عبارتند از کتابخانه ملی، کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانه مجلس شورای اسلامی، کتابخانه مرحوم آیتالله مرعشی نجفی و کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران. ویژگی اصلیای که کتابخانه ملک را از کتابخانههای مشابه خود مجزا میکند، نفیس بودن و ارزش هنری آثار در آن است. بسیاری از آثار این کتابخانه بدون مشابه و کمیاب هستند.
مرمت نسخ خطی
کتابخانه موزه ملی ملک حدود 70هزار کتاب چاپی، 3400کتاب چاپ سنگی و 548عنوان نشریه ادواری در 4000مجلد دارد. بخش قابلتوجهی از کتابهای چاپی متعلق به پیش از سال 1320هستند و جزو نخستین کتابهای چاپی ایران محسوب میشوند. کتابخانه ملک در همه این سالها با خرید کتابهای خطی و چاپی از محل عواید موقوفات ملک غنیتر شده و این روند همچنان ادامه دارد تا این گنجینه ارزشمند روزبهروز باارزشتر شود. اگر سری به این کتابخانه بزنید میبینید که غیراز مخازن کتاب و تالارهای مطالعه، بخشهای مجهزی هم برای انجام امور فنی مانند مرمت نسخ خطی، عکاسی و تهیه میکروفیلم، صحافی، جلدسازی و… در این کتابخانه فعال هستند. در کنار این بخشها، انتشارات مؤسسه هم از سال 1348برای چاپ و نشر نسخ خطی موجود در کتابخانه و آثار پژوهشی مرتبط با آنها راهاندازی شده است.