• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
چهار شنبه 19 آذر 1399
کد مطلب : 118225
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/OYG7Q
+
-

انفجار در قلب تاریخ تهران

بمبی قوی در خیابان ناصرخسرو منفجر شد

تهران
انفجار در قلب تاریخ تهران


  ترمه هوشیار   

ساعت 8و 15دقیقه روز 21اردیبهشت1364 نخستین آسمان‎‌‎خراش تهران به‎‌‎ خود لرزید و در یک لحظه، بخشی از خیابان ناصرخسرو به هوا رفت. در این وقت از صبحی بهاری، 50پوند (حدود 23کیلوگرم) تی‎‌‎ان‎‌‎تی در یک پیکان کرم‌رنگ در ابتدای کوچه مروی منفجر شد و به روایتی 14و به روایتی 9نفر از هموطنان را شهید و 45نفر را مجروح کرد. بمبی که نه فقط مردم که این بار دل تاریخ شهر تهران را لرزاند.
روزنامه‎‌‎های نیمه اول دهه60 پر است از خبر انفجار، جنگ، پیروزی، شهادت و مانند آنها اما بمبی که 21اردیبهشت1364 در تهران منفجر شد، کمی با بقیه تفاوت داشت. این بمب در نخستین خیابان شهر، درست روبه‎‌‎روی نخستین ساختمان بلندمرتبه پایتخت و جایی که نخستین شرکت اتوبوسرانی تهران کارش را شروع کرده بود منفجر شد؛ در خیابان اولین‎‌‎های تهران.
براساس اطلاعاتی که در روزنامه‎‌‎های آن روزها منتشر شد بمب در صندوق عقب پیکانی جا‎‌‎سازی‎‌‎ شده بود و مکانیزم انفجاری‎‌‎اش زمان‌بندی الکترونیکی با قدرت تخریبی 50پوند تی‎‌‎ان‎‌‎تی داشت. چند روز بعد حجت‎‌‎الاسلام ری‎‌‎شهری وزیر وقت اطلاعات اعلام کرد که بمب‎‌‎گذاران گویا قصد انفجار در جای دیگری را داشتند اما پیکان را به دلایلی که مشخص نیست در ابتدای بازار مروی رها می‎‌‎کنند و بدین‌ترتیب یکی از پرترددترین جاهای تهران یعنی بازار مورد هدف قرار گرفت.
آن روزها ناصرخسرو بیشتر از الان، یکی از شلوغ‎‌‎ترین خیابان‎‌‎های شهر بود که ماشین‎‌‎ها از آن به سمت بازار می‎‌‎رفتند. هنوز خیابان پانزده‌خرداد و خیابان ناصرخسرو پیاده‎‌‎راه نشده بود. ماشین‎‌‎های زیادی در ابتدای خیابان مروی پارک می‎‌‎شدند. آن روزها کوچه مروی بازار اجناسی بود که از کویت و قطر می‎‌‎آمد و همیشه پر از تردد بود. در آن زمان هنوز از اتوبوس‎‌‎های شمس‎‌‎العماره و تی‎‌‎بی‎‌‎تی چندتایی باقی مانده بود و مسافران خسته هنوز در مسافرخانه‎‌‎های قدیمی ناصرخسرو اقامت می‎‌‎کردند.
با انفجار این بمب 50پوندی یک ساختمان دو طبقه و یک کارگاه تولیدی پوشاک کاملا ویران شد، 15دستگاه اتومبیل و یک دستگاه اتوبوس شرکت اتوبوسرانی در آتش سوختند و 25مغازه آسیب دیدند. شمس‎‌‎العماره در این حادثه آسیب چندانی ندید ولی گاراژ شمس‎‌‎العماره برای همیشه تعطیل شد. ساختمان‎‌‎های تاریخی ابتدای مروی و ناصرخسرو هم دچار خسارت شدند. چند ساعت بعد از انفجار یک گروهک سلطنت‌طلب به اسم آریا مسئولیت این انفجار را برعهده گرفت اما خیلی زود معلوم شد که این گروهک وجود خارجی ندارد و شاخه نظامی منافقین با همکاری سلطنت‎‌‎طلب‎‌‎ها این جنایت را مرتکب شده‌اند.

این خبر را به اشتراک بگذارید