
یکعمر پایدیگ نذری
درباره حاجرضا محمدی که همه محرمهای زندگیاش در هیئتها به آشپزی مشغول بوده است

فاطمه عسگرینیا-روزنامهنگار
دیگهای بزرگ عدسپلوی نذری هیئت، کنار دیوار پشت سر هم ردیف شده است. سراغ نخستین دیگ ابتدای صف میرود. همراه یکی از بچههیئتیها یاحسینگویان درِ دیگ را برمیدارند. درِ دیگ برداشتن هم در هیئت آدابی دارد؛ صلواتهای ممتد و حاجتطلبی خدمه پای دیگ نذری. مشتی از برنج برمیدارد و کم و کیف پخت را اول با دست اندازه میگیرد، بعد هم چند دانهای برنج در دهان میگذارد و زیر لب زمزمه میکند «یادم نمیرود که همه عزتم تویی/ من پای سفره تو شدم محترم حسین/ لطفی که کردهای به من مادرم نکرد/ ای مهربانتر از پدر و مادرم حسین». با اشاره حاجرضا، بچههای هیئت دست بهکار میشوند؛ یکی خرماهای سرخشده را از روغن بیرون میآورد، یکی کشمشهای تفت دادهشده را آماده کناری میگذارد و مسئول گوشتهای چرخکرده هم با کفگیر چوبی بلند دائم مشغول همزدن و آمادهکردن آنهاست. حاجرضا محمدی، پسر ارشد کربلاییصادق محمدی، بنیانگذار هیئت مسلمیه تهران است که راه و رسم آشپزی در هیئت را از پدر به ارث برده است.
پسر همان پدر
متولد سال1337 است؛ همان سالی که کربلاییصادق محمدی(پدرش) کلنگ هیئت مسلمیه را به زمین زد. کربلایی خودش آشپز حسینیه بود. البته قبل از اینکه حسینیه مسلمیه صاحب ساختمان شود، هیئت مسلمیه یا بهصورت سیار مراسم خود را برگزار میکرد یا در مسجد قندی و خانههای مردم از آن نوای یاحسین شنیده میشد. بهخاطر همین، این هیئت الان قدمتی صدساله دارد. حاجرضا تجربه آشپزی کنار خادمان بزرگی چون حاجآقا جواد کورهپز، حاجعبدالعظیم کاظمی و حاجعبداللهخان آشپز در هیئت مسلمیه و حاج ساغری، حاجاکبر سیاهپوشان و حاج داود را در نارمک دارد.
آداب آشپزی برای امام حسین(ع)
میگوید آشپز امامحسینشدن آداب و اصول خودش را دارد: «عمده سفارشها و آموزشهایی که پدرم درخصوص آشپزی برایعزاداران امام حسین(ع) به ما میداد، معرفتی بود؛ مثلا میگفت باید آگاه باشی چه کاری در دست داری! برای چهکسی داری کار میکنی و چرا؟ بعد هم تأکید میکرد سعی کنید طوری تکلیفتان را در این مسیر انجام بدهید که فردای قیامت در خدمت ارباب آقا امام حسین(ع) شرمنده نباشید.» بعد هم قانونهای آشپزی درمجلس عزای امام حسین(ع) را میشمارد: «طهارت جسم و روح، تمیزی وسایل کار و آلات آشپزی و از همه مهمتر اطمینان از سلامت جنس و باری که برای نذری اهلبیت قرار است خرج شود.»
رمز خوشمزگی نذریها
حاجرضا که از بدو تولد تا به امروز که حدودا 67ساله است و مویی پای دیگهای نذری امام حسین سفید کرده، میگوید: خیلی از ما آشپزهایی که در محرم پای دیگهای نذری برای 3 تا 4هزار نفر میایستیم و غذا آماده میکنیم، باور کنید در خانه خودمان به اندازه درستکردن 2تا تخممرغ نیمرو هم قبولمان ندارند. همه آنچه در پختوپز این نذریها اتفاق میافتد، بهخاطر مادر سادات حضرت زهرا(س) است. اوست که مدیریت کار و طعم و مزه غذای نذری را عهدهدار است. بهخاطر همین است که قیمه امامحسین طعمش در هیچ آشپزخانهای جز هیئت و حسینیه تکرار نمیشود.