
عطر خوش نذری در سراسر ایران
نگاهی به غذاهای نذری شهر به شهر ایران در ایام عزاداری امام حسین ع

زهرا رفیعی- روزنامهنگار
وقتی صدای طبل عزا در کوچهها تمام میشود و علمهای رقصان در باد به دیوار تکیه داده میشوند، در قابلمههای نذری باز میشود و بوی قیمه و آش و برنج از خانهها و حسینیهها تمام محله را میگیرد، غذاهایی که نهفقط دارای عطر و طعم، بلکه روایتی هستند از فرهنگی به دیرینگی تاریخ. فرهنگ پخت و توزیع غذا در ایام محرم و صفر قرنهاست که از نسلی به نسل دیگر منتقل شده است؛ از نان تنوری کاشانیها تا آش عاشوری کرمانیها، فسنجان گیلانیها، آبگوشت خوانساریها و حلیم زابلیها. ایندیگها برای مهمانان امامحسین(ع) برپا شدهاند.
آش بیبی سهشنبه
یک نوع آش نذری است که بیشتر در مناطق مرکزی ایران، بهویژه در اراک و نراق، در ایام محرم و بهویژه در روزهای تاسوعا و عاشورا پخته میشود.
حلوایی به نام «ترحلوا» هم پرطرفدار است.
شله مشهدی
سنت شلهپزان که همهساله همزمان با ایام محرم و صفر در شهر مشهد انجام میشود، بهعنوان یک غذای سنتی و میراث فرهنگی و معنوی خراسان و ایران ثبت ملی شده است.
قیمه بوشهری
معروفترین غذای بوشهر قیمهای است کاملا جاافتاده که با شکرپلو سرو میشود. البته شکر را کنار سفره میگذارند که اگر کسی خواست، به آن اضافه کند. این غذا در شیراز نیز بهعنوان نذری پخته میشود.
لگمهالعباس هویزه
عمده نذریهای مردم این شهرستان قربانی گوسفند و گوساله است. اما برای روز هفتم محرم، لقمه نان و پنیر و سبزی یا حلوا میان عزاداران توزیع میکنند که به آن « لگمهالعباس» میگویند.
غلور زابلی
حلیم زابلی، معروف به غلور زابلی، از غذاهای نذری محرم استان خراسان جنوبی، بیرجند و زابل است. این غذا با ادویههای تند بلوچها بسیار
پرطرفدار است.
هلیسه کرمانشاه
هلیسه همان حلیم است که در کرمانشاه پخته میشود و مردم برای هم زدن آن صف میبندند.
آبگوشت خوانسار
اصلیترین غذایی که در خوانسار در روزهای تاسوعا و عاشورای حسینی پخته میشود آبگوشتی است که جز گوشت و سیبزمینی و پیاز چیزی ندارد و یکی از خوشمزهترین نذریهاست که افراد با فریز کردن آب آبگوشت میخواهند طی سال غذایشان مزه غذای امام حسین(ع) بگیرد.