موزه آب
معرفی: در این موزه تاریخ آب و آبیاری که تحولی از گذشته تا به حال داشته در معرض دید علاقهمندان به این هنر قرار داده شده است.
موقعیت: جنوبشرقی کاخ سبز
داستان آب از قدیم تاکنون
در ورودی موزه یک مجسمه گاو قرار دارد که مشغول کشیدن آب از چاه است و ماکتی از بادگیرهای کویری را هم میتوانید در آنجا ببینید.
سالن اول: دفترچه میرآب، وقفنامهها، ابزار و ادواتی مانند فنجان آبی، ساعت آبی، لوازم حفر چاه و قنات و تندیسهایی از دانشمندان آبشناس و میرآب نگهداری میشوند.
سالن دوم: ماکتهایی از آثار و ابنیه قدیمی سد قوسی کریت طبس، کمایستان خراسان، نمایش وسایل سنتی آب از قبیل وسایل حفر قنات و چاه، وسایل اندازهگیری آب مثل پیمانهها و ساعت آبی را مشاهده میکنید.
در بخشی از موزه، ماکتی از سیستم آبی شوشتر به چشم میخورد که بهعنوان یکی از حرفهایترین سازههای جهان شناخته شده و ثبت جهانی شده است. ماکتهایی از سدهای ساختهشده بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نیز در طول سالن دیده میشوند. در انتهای سالن ماکتی قرار دارد که تندیس 2مرد میرآب را به نمایش گذاشتهاند که در کنار یک رود نشستهاند و زیر پایشان آب روان است. این ماکت چگونگی تقسیم آب در زمانهای گذشته را نشان میدهد.
سالن سوم: نمایش وسایل سنتی آب از قبیل وسایل حفر قنات، چاه، گونیای چوبی، قرقره، کوزه سفالی، مشربه، روغندان، خمره، زاویهسنج، وسایل اندازهگیری آب مثل چارچوب رقم، پیمانههای آبی، ساعت آبی و وسایل شیبسنجی قنات مانند تراز چوبی، تراز شیشهای و... دیده میشود.
نمایش انواع ظروف سفالی مرتبط با آب از زمانهای گذشته تاکنون، خمرههای تاریخی، کوزههای قدیمی و مشربههای گلی تا مسی از دیگر وسایلی هستند که در این سالن به چشم میخورند.
درخت آزاده
یکی از جذابیتهای این موزه درختی تنومند است که در سالن میانی موزه قرار دارد و اطراف آن با شیشه پوشانده شده است كه شاخههای آن در بیرون از سقف موزه قرار دارند. تندیس زن قشقایی که یک مشک آب بر دوش دارد نيز در کنار ماکتی از مشک دوغ اهمیت آب در زندگی عشایر را نشان میدهد.
نحوه تقسیم آب و سیستمهای آب و آبیاری در تهران قدیم و جدید از طریق ساخت ماکت دیواری سهبعدی از دیگر جذابیتهای این موزه است.