کمتر از 2ماه به برگزاری انتخابات سیزدهمین دوره ریاستجمهوری باقیمانده است و فضا همچنان بین 2جریان سیاسی کشور برای معرفی کاندیداهای اصلیشان مبهم است. در این فضا اما زنان بیش از پیش به تکاپو افتادهاند تا سهم خود را از حق داشتن کاندیدا در این عرصه مطالبه کنند. اگرچه در 4دهه اخیر هیچ زنی ازسوی شورای نگهبان برای حضور در عرصه رقابتهای ریاستجمهوری احراز صلاحیت نشده است و زیر سایه تعریف رجل سیاسی - که از شروط کاندیداهای انتخابات ریاستجمهوری است - از حضور زنان در این عرصه ممانعت به عمل آمده است، اما در این دوره از انتخابات مطالبه زنان برای داشتن فرصت اعلام کاندیداتوری و حق نامزدی در این انتخابات بیش از ادوار گذشته شده است. تکاپوی برخی زنان مستقل از جریانهای سیاسی برای اعلام کاندیداتوری در این عرصه ازجمله تفاوتهای سهم زنان در انتخابات پیشرو با ادوار گذشته است. این در حالی است که در ادوار قبل مرحوم اعظم طالقانی، دختر آیتالله طالقانی هر بار بهصورت نمادین و برای سهمخواهی زنان از این عرصه و بازتعریف واژه رجل سیاسی در انتخابات ریاستجمهوری ثبتنام میکرد و هر بار جزو فهرست بلندبالای احراز صلاحیتنشدگان از دور رقابتها خارج میشد. تفاوت مطالبهگری زنان برای تعیینتکلیف سهم زنان از کاندیداتوری و حضور در عرصه انتخابات ریاستجمهوری در این دوره چنان است که دیگر زنان فعال عرصه سیاسی نیز برخلاف گذشته از زنان شایسته برای اعلام کاندیداتوری در عرصه انتخابات ریاستجمهوری اعلام دعوت میکنند.
کلمه رجل محدودیتی از نظر جنسیت ندارد
معصومه ابتکار، معاون امور زنان و خانواده رئیسجمهوری از زنان شایسته و توانمند خواست تا از حق دخالت در سرنوشت خود در انتخابات ریاستجمهوری استفاده کرده و داوطلب شوند. او با اشاره به انتخابات ریاستجمهوری، گفت: امیدواریم زنان با قدرت از حق رأی و حق تعیین سرنوشت خود استفاده کنند و بتوانند در این عرصه مانند همیشه تأثیرگذار باشند. وی افزود: نیمی از آرای ماخوذه در انتخابات مربوط به آرای زنان بوده و حتی در انتخابات سال۹۶ درصد حضور زنان و رأیی که به آقای روحانی دادهاند، بیشتر از مردان بوده است. این فعال سیاسی درباره تعریف واژه رجل سیاسی گفت: در قانون اساسی واژه رجل را به این دلیل انتخاب کردهاند که فراتر از بحث جنسیت باشد و تلقی بسیاری از صاحبنظران و مفسران این است که رجل بهمعنای جنسیت نیست و زنان هم میتوانند برای ریاستجمهوری کاندیدا شوند. وی در گفتوگو با ایرنا اضافه کرد: شورای نگهبان هم تاکنون خلاف این مطلب را اعلام نکرده و نگفته است که زنان نمیتوانند نامزد شوند؛ پس کلمه رجل محدودیتی از نظر جنسیت ندارد. همزمان با دعوت معاون زنان رئیسجمهوری برای اعلام کاندیداتوری زنان شایسته در 1400 بحث زنان و جایگاه سیاسی و مدیریتیشان در کنگره دیروز زنان نواندیش محل بحث و بررسی قرار گرفت.
جای زنان در مدیریت کلان کلیدی خالی است
فاطمه راکعی، دبیرکل جمعیت زنان مسلمان نواندیش بهعنوان سخنران اصلی چهارمین کنگره زنان نواندیش گفت: برخلاف تلاشهای چندینساله برای حضور ۳۰درصدی زنان در مدیریت کشور، جز در سطح مدیریتهای اجتماعی میانی، در مدیریتهای کلان کلیدی، هنوز جای زنان خالی است. بهگزارش ایسنا، راکعی در این نشست مجازی ادامه داد: مطالبات زنان که سالهاست حضور در مدیریتهای کلان سیاسی را بهعنوان فرصتی برای کاستن از معضلات کشور و ملت دنبال میکنند، جدی انگاشته نمیشود و برخلاف تلاشهای چندینساله آنان برای حضور ۳۰درصدی در کلیه مدیریتهای کشور، جز در سطح مدیریتهای اجتماعی میانی که تا حدودی به این درصد نزدیک شدهایم، در مدیریتهای کلان کلیدی، هنوز جای زنان خالی است.
دوره سردادن شعارهای زیبا در حمایت از زنان گذشته است
آذر منصوری، سخنگوی جبهه اصلاحات ایران نیز در ادامه این مراسم گفت: هر جریان سیاسی بهخصوص در انتخابات باید نشان دهد چه برنامهای برای رفع تمامی اشکال تبعیض علیه زنان دارد و آیا زنان را رجل سیاسی میداند یا نه؟ این فعال سیاسی اصلاحطلب تصریح کرد: گرچه مطالبات زنان ایران در موضوعاتی مانند پوشش، دوچرخهسواری و رفتن به استادیوم و از این دست بیشتر نمایان میشود، اما واقعیت آن است که دلیل تنزل مطالبات در این سطح نادیده گرفتن سطوحی از تبعیض است که باید نشانههای آن را در قدرت سیاسی جستوجو کرد.
شنبه 28 فروردین 1400
کد مطلب :
128394
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/o2kXY
+
-