
چرا گوشت گران شد؟
سرپرست معاونت سیاسی و اجتماعی استانداری: قاچاق دام زنده از استان باعث بالا رفتن قیمت گوشت قرمز شده است

آوا صادق| اراک- خبرنگار:
در یک سال اخیر افزایش قیمت گوشت قرمز در ماههای اخیر در استان مرکزی که یکی از اصلیترین تامین کنندگان اصلی گوشت و دام کشور به حساب میآید، باعث نگرانی مردم و گلایهمندی آنها شده و است. با توجه به وجود اینکه در چند سال گذشته قیمت گوشت قرمز میان بین 30 تا 40 هزار تومان در نوسان بود، در یک سال اخیرا قیمت آن به حدود 77 هزار تومان رسیده است و هر روز نرخ آن در فروشگاهها و قصابیها سیر صعودی پیدا میکند.
این در حالی است که تولید دام در استان بیش از نیاز جمعیت آن صورت میگیرد و هر ساله گوشت مازاد بر نیاز استان به عراق و دیگر کشورهای همسایه صادر میشود. از سوی دیگر و با وجود تولید مازاد بر نیاز و صادرات دام در استان، شاهد واردات گوشت منجمد و توزیع آن برای کاهش قیمتها در بازار هستیم.
قادر به خرید گوشت نیستم
«مهتاب خیری» یکی از شهروندان اراکی که در حال خرید گوشت از قصابی است، میگوید: اگر همینطور قیمتها افزایش پیدا کند، دیگر نمیتوانیم گوشت قرمز بخریم. قیمت مرغ و ماهی نیز افزایش چشمگیری داشته است و کم کم این مواد خوراکی اصلی از سبد خانوارها حذف میشود.
«مهتاب خیری» این شهروند اراکی به توزیع گوشت منجمد در برخی از فروشگاهها اشاره و بیان میکند و میگوید: گوشت منجمد هم که در برخی از فروشگاه توزیع میشود بسیار کم و محدود است و صف طولانی جلوی فروشگاهها ایجاد میشود و این گوشت به همه مردم نمیرسد.
«عباس عبدلی» یکی دیگر از شهروندان با اشاره به اینکه کاهش مواد غذایی و پروتئینی، سلامت مردم را تهدید میکند، میافزایدمیگوید: همیشه در اخبار و روزنامهها میبینیم که استان مرکزی یکی از استانهای پیشرو در زمینه تولید و صادرات محصولات دامی در کشور است، . اما چرا قیمت گوشت هر روز بالاتر میرود و باید گوشت منجمد وارداتی را به قیمت پایینتر از گوشت گرم خریداری کنیم.
«عباس عبدلی» میافزاید: خود من قبلا در ماه حدود 5 کیلوگرم گوشت قرمز خریداری میکردم، اما با این افزایش قیمتها، قدرت خرید من به حدود 2 کیلوگرم در ماه رسیده است. اگر روند افزایشی قیمتها ادامه داشته باشد، قادر به خرید گوشت نیستم.
میزان تولید دام در استان
مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی میگویداظهار میکند: بر اساس اعلام ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا در کشور، میزان دام سبک تولیدی در کشور 65 میلیون تن است که 47 هزار رأس (معادل 7 درصد) آن قاچاق میشود. همچنین میزان دام سنگین تولیدی در کشور 2 میلیون و 500 رأس اعلام شده که 3 هزار و 500 رأس (معادل 14 درصد) آن قاچاق میشود.
«مجید آنجفی» به همشهری میگوید: میزان تولید گوشت قرمز در استان معادل 54 هزار تن است که از این میزان 17 هزار تن مصرف استان و 37 هزار تن مازاد بر نیازاست. همچنین میزان تولید شیرخام در استان 329 هزار تن است که 164 هزار تن در داخل استان و مابقی مازاد بر نیاز استان است.وی ادامه میدهد: تعداد واحدهای فعال استان در زمینه تولید گاو شیری 177 واحد با ظرفیت تولیدی 30 هزار رأس، گوساله 569 واحد با ظرفیت تولیدی 64 هزار و 545 رأس و دام سبک 65 واحد با ظرفیت تولیدی 57 هزار و 506 رأس است.
مدیرکل سازمان جهاد کشاورزی استان مرکزی میافزاید: علاوه بر این واحدها، مرکزی در زمینه تولید گوساله پرواری روستایی دارای 2 هزار و 159 واحد با ظرفیت تولیدی 79 هزار و 100 رأس و همچنین تولید دام سبک روستایی با 653 واحد و ظرفیت تولیدی 63 هزار و 911 رأس است.
آنجفی با بیان اینکه در زمینه تولید دام در استان نسبت به 2 سال گذشته افزایش داشتهایم، اظهار میکند: تعداد گاو شیری اصیل در استان امسال 30 هزار رأس اعلام شده است، . همچنین تعداد 157 هزار رأس گاو شیری دورگه، یک میلیون و 935 هزار گوساله پرواری و یک میلیون و 800 هزار رأس دام سبک موجودی دام استان در سال 97 است.
وی تصریح میکند: تولید و تعداد دام در استان هیچ کاهشی نداشته و علت اصلی گرانی قیمت گوشت در واقع کمبود دام نیست، بلکه گرانی نهادههای تولید نقش بسیار مهمی در افزایش قیمت داشته است.
تشدید مبارزه با قاچاق دام در استان
دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در استان مرکزی نیز با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تاکنون 926 هزار رأس انواع دام و طیور در کشور قاچاق شده است، میگوید: مبارزه با قاچاق دام در کشور و استان با جدیت دنبال میشود.
«مجید طاعتی» بیان میکند: توجه به اینکه در گذشته هم با واردات دام قاچاق مواجه بودهایم، در این زمینه خروج دام به صورت قاچاق نیز هیچ برنامه قانونی وجود نداشت، . اما مبارزه با خروج دام زنده هم اکنون در ستاد مرکزی در حال تدوین و تصویب است.
دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در استان مرکزی میافزاید: هرگونه محموله دام زنده که فاقد مجوز دامپزشکی باشد، قاچاق محسوب میشودو به نفع دولت توقیف میشود و پس از تعیین تکلیف به منظور استفاده مردم کشتار خواهد شد.طاعتی اظهار میکند: به منظور کاهش قیمت گوشت و جلوگیری از قاچاق دام در استان، برنامهریزیهای مهمی انجام شده و تشدید مبارزه با قاچاق دام با جدیت بیشتری در دستور کار قرار دارد.
توجه به امنیت غذایی مردم
سرپرست معاونت سیاسی، اجتماعی و امنیتی استانداری مرکزی میگوید: با توجه به سختیها و هزینههایی که دولت برای تولید نهادههای دامی متحمل میشود، با هرگونه قاچاق دام برخورد جدی و قاطع صورت میگیرد.
سعید فرخی بیان میکند: در این زمینه فرمانداران، بخشداران و دهیاران باید این مساله را با حساسیت بیشتری رصد کنند. بیشک افزایش قیمت زمانی رخ میدهد که یا تقاضا افزایش داشته باشدیابد یا قاچاق انجام شود. بنابراین با توجه به اینکه تقاضا در این بخش کاهش داشته، تنها مسئلهای مسالهای که میتواند موجب گرانی گوشت شده باشد، قاچاق دام زنده از استان است.
وی در پایان میافزاید: یکی از مهمترین و اصلیترین موارد برای ما تامین امنیت غذایی مردم است و این موضوع در صدر اقدامات انجام شده قرار خواهد گرفت.