رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: بورسکالای ایران برای توسعه ابزارهای مالی جدید بهدنبال ارائه خدمات متنوعتر به فعالان صنایع است که این اقدامات به عرضه همه کالاهای همگن و قابل استاندارد جدید در این بورس و رشد شفافیت اقتصادی منجر خواهد شد. به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بورسکالا، بررسی رویدادهای بورسکالا طی یکی، دو سال اخیر بیانگر آن است که این بورس همسو با تحولات اقتصادی و ایجاد نیازهای جدید فعالان اقتصادی و صنایع در تلاش است تا با معرفی و راهاندازی ابزارها و بازارهای جدید به بخشی از این نیازها پاسخ دهد.
در همین زمینه از ابتدای سالجاری شاهد تحقق مواردی همچون تأسیس صندوق سرمایهگذاری طلا، اجرای آزمایشی سیاست قیمت تضمینی گندم، آغاز معاملات گواهی سپرده پسته و زعفران، امضای تفاهمنامه با بورسکالایی هند بهمنظور ایجاد سکوی معاملاتی مشترک و همچنین خرید توافقی زعفران بودهایم. همچنین برنامههایی همچون فروش متری مسکن، فراهم بودن زیرساختها برای عرضه نقدی سکه و راهاندازی بازار مشتقه ارزی، عرضه سنگ آهن در رینگ داخلی در راستای کشف قیمت کل زنجیره فولاد، ایجاد بازار معاملات قراردادهای بلندمدت تا پایان سالجاری و توسعه معاملات قبض انبار در دستور کار این بورس قرار دارد.
شاپور محمدی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار با اشاره به اقدامات اخیر بورسکالای ایران گفت: همانطور که همواره تأکید کردهام تا جایی که بتوان کالاهای همگن را در بورسکالای ایران عرضه و معامله کرد، به رشد شفافیت اقتصادی کشور کمک کردهایم. محمدی با بیان اینکه در سالجاری اقدامات زیادی در بورسکالای ایران صورت گرفته است، افزود: یکی از مهمترین حوزههای فعالیت بورسکالا در سالجاری به بخش معاملات کشاورزی اختصاص دارد؛ بهطوری که شاهد پذیرش کالاهای جدید و همچنین روند مطلوب دادوستد محصولی چون گندم در این بورس هستیم. رئیس سازمان بورس به اعتماد دولت به بورسکالا برای اصلاح سیاست خرید تضمینی محصولات کشاورزی ازجمله گندم اشاره کرد و گفت: جایگزینی سیاست قیمت تضمینی بهجای طرح خرید تضمینی یکی از برنامههای دولت و وزارت جهادکشاورزی با استفاده از سازوکار بورسکالاست که این اتفاق علاوه بر اینکه به نقدشوندگی معاملات بخش کشاورزی کمک میکند، کاهش بار مالی دولت در خرید محصولات کشاورزی را نیز در پی خواهد داشت.
سخنگوی سازمان بورس گفت: تأسیس صندوق سرمایهگذاری طلا برای تکمیل زنجیره معاملات طلا و پاسخ به نیازهای فعالان بازار این محصول و همچنین ورود به معاملات بازار 2محصول ارزشمند کشاورزی یعنی پسته و زعفران برای ساماندهی بازار داخلی و همچنین کمک به صادرات، از دیگر اقدامات اخیر بورسکالا بودهاست.
تأسیس صندوق زعفران در بورسکالا؛ بهزودی
مدیرعامل یک شرکت تأمین سرمایه از دریافت موافقت اصولی برای تأسیس صندوق سرمایهگذاری مبتنی بر کالا با محوریت محصول زعفران در بورسکالا از سازمان بورس خبر داد. صندوقهای کالایی قابل معامله (ETC) یکی از ابزارهای مالی نوین هستند که به سرمایهگذاران این امکان را میدهند به جای خرید و نگهداری کالای مورد نظر و تحمل هزینههای حملونقل، انبارداری و خسارتهای احتمالی آن، اوراق این صندوقها را خریداری کنند. با خرید این اوراق، سرمایهگذار در عین داشتن مالکیت کالای مورد نظر، مسئولیت نگهداری از آن کالا را بر عهده ندارد. بهعبارت دیگر، این صندوقها بخش قابلملاحظهای از وجوه گردآوری شده خود را به سرمایهگذاری در گواهی سپرده کالایی خاص اختصاص میدهند و علاقهمندان به سرمایهگذاری در آن کالای خاص اقدام به خرید واحدهای این صندوقها میکنند.
محمودرضا خواجهنصیری، مدیرعامل تأمین سرمایه تمدن با اشاره به اثرات مثبت تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری کالایی در ایجاد رونق و نقدشوندگی بازار کالاها گفت: با وجود این نهاد، سرمایهگذار وقتی وارد حوزه کسب سود از طریق مشارکت در خرید و فروش کالاهای کشاورزی شود، دیگر نیازی نیست با کالای فیزیکال درگیر باشد؛ بلکه میتوان یک واحد از واحدهای سرمایهگذاری آن صندوق کالایی محصولات استراتژیک کشاورزی را خرید. او افزود: طبق قانون برنامه ششم توسعه تأسیس صندوقهای سرمایهگذاری نیازمند مجوز بانک مرکزی است؛ بر همین اساس، آغاز بهکار صندوق سرمایهگذاری زعفران در انتظار صدور مجوز از بانک مرکزی است و بهزودی تأسیس میشود.