بهزاد رنجبر _ روزنامهنگار
بهدنبال افزایش نگرانیها درباره شکلگیری حباب در بورس، وزیر اقتصاد ضمن رد این نظریه حمایت دوباره دولت را از بورس اعلام کرد. او گفت: تنها راه نجات اقتصاد، بازار سرمایه است. بورس، انتخاب مردم بوده و با افزایش ابزارها و عرضه اولیه به این انتخاب پاسخ خواهیم داد. به گفته وزیر اقتصاد، قراراست روند عرضه سهام شرکتهای جدید شتاب بگیرد.
به گزارش همشهری، این روزها در پی رشد پرسرعت بورس، برخی کارشناسان بر تقویت احتمال شکلگیری حباب در بازار سهام تأکید میکنند. آنان معتقدند روند سود شرکتها از سرعت رشد بازار سهام حمایت نمیکند. در مقابل برخی دیگر از تحلیلگران معتقدند رشد شتابان بازار سهام حاصل برههای خاص از اقتصاد ایران است که اقتصاد ایران را ناگزیر به کاهش نرخ بهره کرده و همین عامل نقش زیادی در رشد شاخصهای بورس دارد. در این میانه اما دولت نشان داده به حفظ روند رشد بازار سهام تمایل بسیار زیادی دارد؛ چنان که از ابتدای امسال تاکنون حسن روحانی، رئیسجمهوری، در 3نشست دولت از توسعه بازار سهام حمایت کرده؛ پیش از این هیچ رئیسجمهوری تا این حد شفاف از توسعه معاملات در بازار سرمایه حمایت نکرده بود. روحانی حتی در فروردین امسال به وزیر اقتصاد دستور داد تا هرچه سریعتر زمینه عرضه سهام شرکتهای دولتی را فراهم کند. حالا خبر میرسد قرار است برای ورود شرکتهای جدید به بورس یک ستاد تشکیل شود تا شرایط ورود شرکتهای جدید به بورس آسانتر شود. به موازات حمایتهای رئیسجمهوری، وزیر اقتصاد هم در نشست صبح روز شنبه با مدیران بازار سرمایه به صراحت از بازار سهام حمایت و اعلام کرد؛ حبابی در بورس شکل نگرفته و عرضههای اولیه با سرعت بیشتری انجام میشود.
بهنظر میرسد دولت بهدلیل تنگناهای مالی در تلاش است از طریق فروش سهام بخشی از بحرانهای مالیاش را با کمک بورس حل کند؛ بهویژه آنکه دیروز رئیس سازمان امور مالیاتی ایران هم اعلام کرده در خوشبینانهترین حالت، دستکم ۴۰هزار میلیارد تومان از درآمدهای مالیاتی دولت بهدلیل شیوع کرونا و تعطیلی کسبوکارها در کشور کاهش خواهد یافت؛ پیامی آشکار از افزایش رقم کسری بودجه. با این پیام تمایل دولت برای توسعه معاملات در بورس بیشتر خواهد شد زیرا از یک طرف قیمت نفت بهشدت کاهش یافته و از سوی دیگر شیوع کرونا نه فقط درآمدهای دولت را کاهش داده بلکه به افزایش هزینهها هم منجر شده است.
حمایت وزیر اقتصاد از بورس
فرهاد دژپسند، وزیر اقتصاد هرچند گفته: مطالعات علمی نشان میدهد در بورس حبابی شکل نگرفته، اما در عین حال تأیید کرد که ممکن است در برخی سهام شاید حباب قیمت وجود داشته باشد. دژپسند افزود: هنگامی که از بورس استقبال میشود چرا باید مردم را بترسانیم؟ چرا از این فرصت استفاده نکنیم؟ او ادامه داد: حمایتهای رئیسجمهور بالاترین مقام اجرایی را از بورس داریم و عرضههای اولیه با قدرت تا پایان سال ادامه دارد. حمایت دولت از بورس ادامهدار خواهد بود و مختص یک زمان کوتاهمدت نیست. به گفته دژپسند بورس، انتخاب مردم بوده و با افزایش ابزارها و عرضه اولیه به این انتخاب پاسخ خواهیم داد.
فروش صندوقهای دولتی
وزیر اقتصاد از شتاب گرفتن روند عرضه سهام شرکتهای جدید و فروش صندوقهای سرمایهگذاری دولتی در بورس سخن گفت و افزود: روند عرضه سهام شرکتها در بازار سرمایه بهصورت سریالی ادامه مییابد. بهزودی نخستین صندوق قابل معامله (ETF) متشکل از 3بانک و 2 شرکت بیمه به ارزش 16هزار و 500میلیارد تومان در بورس عرضه میشود. دژپسند با بیان اینکه پس از این عرضه، سهام 2 صندوق ETF دیگر را هم عرضه میکنیم، افزود: پذیرش نخستین صندوق، شامل بانک ملت، بانک تجارت، بانک صادرات، بیمه البرز و بیمه اتکای امین، در قالب صندوق سرمایه واسطه مالی یکم، روز شنبه انجام شد. او تأکید کرد: ما برای عرضه سهام شرکتهای دولتی در طول سالجاری برنامه داریم و این عرضهها در کل سال انجام میشود و در کنار ما نهادهای عمومی غیردولتی هم اقدام به عرضه سهام خواهند کرد. او گفت: وقتی عالیترین مقام اجرایی کشور از برنامه عرضه سهام در بازار سرمایه حمایت میکند، به این معنی است که فرایند جاری دچار شکست نخواهد شد. او با اشاره به پیشنهاد تشکیل ستاد تسهیل پذیرش سهام شرکتها در بورس گفت: به همین منظور جلساتی برگزار شده و تعداد جلسات هیأت پذیرش هم در حال افزایش است.
عرضههای جدید
وزیر اقتصاد همچنین از شتاب گرفتن عرضه سهام شرکتهای جدید در بورس خبر داد و گفت: عرضه سهام ۲ باشگاه ورزشی استقلال و پرسپولیس تا مرداد امسال عملیاتی خواهد شد. امسال اوج عرضه دولت به بخش خصوصی است. به موازات سخنان وزیر اقتصاد، دولت در تلاش است سهام 2هلدینگ بزرگ صنعتی و معدنیاش یعنی ایمیدرو و ایدرو را هم در بورس بفروشد. در عین حال مدیران بنیاد مستضعفان، ستاد اجرایی فرمان امام و صندوق ذخیره فرهنگیان هم اعلام کردهاند، به عرضه سهام شرکتهای زیر مجموعهشان در بورس سرعت میدهند. دیروز همچنین راضیه صباغیان، رئیس اداره امور نهادهای مالی سازمان بورس از موافقت هیأتمدیره این سازمان با تأسیس نوع جدیدی از صندوقهای سرمایهگذاری در سهام خبر داد و گفت: برای فراهم کردن امکان تأمین منابع مالی کوتاهمدت شرکتها، سازمان بورس مدلی را طراحی کرده که هدف از تشکیل آن، جمعآوری وجوه از سرمایهگذاران و اختصاص آنها به خرید سهام در طول فعالیت صندوق است.
زمان نامعلوم عرضه صندوقهای دولتی در بورس
در شرایطی که قبلا از پذیرش و عرضه بلافاصله صندوقهای دولتی در اردیبهشتماه سخن گفته میشد، محمدرضا معتمد، مدیر نظارت بر نهادهای مالی سازمان بورس در اطلاعیهای اعلام کرد: انجام معاملات واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری دولت حداقل ۲ماه پس از ثبت اطلاعات کل واحدها نزد شرکت سپردهگذاری مرکزی امکانپذیر خواهد بود. یعنی عرضه واحدهای صندوقهای سرمایهگذاری دولتی دستکم تا اواسط تابستان به طول خواهد انجامید. بهگفته منابع خبری فراهم نبودن زیرساختهای فنی در بورس برای تهیه سرورهای پشتیبان، سایر خدمات فنی، علت اصلی این دیرکرد است. از گذشته این ابهام وجود داشته که با اضافه شدن سهامداران، سهام عدالت بورس از نظر فنی چگونه از معاملات پشتیبانی خواهد کرد.
برنامه دولت برای عرضه سریالی سهام
به گفته وزیر اقتصاد، عرضه سهام شرکتهای دولتی و ابزارهای مالی جدید در بورس شتاب میگیرد
در همینه زمینه :