• پنج شنبه 12 تیر 1404
  • الْخَمِيس 7 محرم 1447
  • 2025 Jul 03
سه شنبه 4 تیر 1398
کد مطلب : 61757
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/yjZW
+
-

روستایی که بدون مجوز شهر شد

اهالی جهان‌آباد بروجرد 5 سال قبل با تعطیلی دهیاری روستا اعلام کردند که این منطقه شهر شده است

زیر ذره‌بین
روستایی که بدون مجوز شهر شد

داستان الحاق برخی مناطق روستایی به شهر یا تبدیل روستاها و بخش‌ها به شهر در استان لرستان تازگی ندارد؛ بخش‌هایی که امروز به دلایل گوناگون به شهر تبدیل شده‌اند اما تنها نام شهر را یدک می‌کشند؛ مناطقی همچون ماسور خرم‌آباد با حدود ۲۰ هزار نفر جمعیت که همچنان میان شهر و روستا سرگردان هستند.

به گزارش ایرنا، توسعه امروزی و البته افزایش سطح مطالبات مردم موجب تبدیل نقاط جمعیتی روستایی و مناطق کوچک به سطوح بالاتر شده که البته در این میان برخی از این تغییرات، به جز نام، دستاورد چندانی نداشته است. این روستاها به دلیل تبدیل شدن به بخش یا شهر از اعتبارات روستایی محروم شده اما از طرفی به دلیل کمبود اعتبار و فراهم نبودن زیرساخت‌های یک شهر در آنها همچنان ظاهر روستایی و نیز محرومیت‌های خود را حفظ کرده‌اند.

جهان‌آباد بروجرد نیز از معدود نقاطی است که می‌توان آن را یک ایالت خودمختار نامید که در حدود یک دهه پیش نه شهر بود، نه منطقه شهری و نه روستا. اما جالب این‌که این منطقه، با حدود 5 هزار نفر جمعیت، شهرداری بدون مجوزی داشت که برخی ادارات هم با آن مراوده داشتند.

تبدیل وضعیت جهان‌آباد حدود 8 سال است که در کمیسیون‌ها و کارگروه‌های مختلف دست به دست می‌شود و در عمل موجب حذف دهیاری و اعتبارات روستایی آن شده است. البته برخی سودجویان نیز به امید این‌که در نهایت جهان‌آباد شهر می‌شود، در این منطقه ساخت‌ و سازهای غیراصولی و بدون مجوز انجام می‌دهند. 5 سال قبل بود که اهالی جهان‌آباد با تعطیلی دهیاری روستا اعلام کردند که این منطقه شهر شده است، به همین راحتی!


روالی که قانونی طی نشد

فرماندار بروجرد در این زمینه می‌گوید: جهان‌آباد به دلیل داشتن جمعیت بالای ۶ هزار نفر و نیز فاصله 5 کیلومتری تا شهر، شاخص‌های تبدیل شدن به شهر را دارد، اما اکنون بر چه اساسی شهر شده است؟ «عبدالرحیم رحیمی» اظهار می‌کند: روال تبدیل این منطقه به شهر به طور قانونی طی نشده و مکاتبات لازم هم در این زمینه انجام نگرفته است در حالی ‌که اهالی منطقه حتی به الحاق به محدوده شهری هم راضی نیستند و جهان‌آباد را یک شهر مستقل می‌دانند. وی با اشاره به پیگیری‌های استاندار لرستان در این خصوص می‌افزاید: ساکنان جهان‌آباد سال‌هاست که میان شهر و روستا بودن منطقه بلاتکلیفند و خواستار رفع مشکلات محل زندگی خود هستند.


شهری که کد روستایی آن فعال است

معاون امور عمرانی بنیاد مسکن لرستان نیز در این رابطه می‌گوید: جهان‌آباد جزو روستاهای با جمعیت بالا محسوب می‌شود و کد روستایی آن به شماره ۲۱۷۶۹۳ هنوز فعال است. «هادی جعفری» بیان می‌کند: بنابراین این منطقه می‌تواند از خدمات بنیاد مسکن همچون صدور سند، بهسازی و نوسازی و اجرای طرح‌های هادی بهره‌مند شود.

وی ادامه می‌دهد: بر اساس سرشماری سال ۹۵، جمعیت جهان‌آباد تا قبل از این‌که به صورت غیررسمی به شهر تبدیل شود، 4500 نفر و بر اساس آمار خانه بهداشت 5 هزار نفر در سال ۹۶ بود که به طور قطع اکنون افزایش یافته است.

جعفری می‌گوید: در حال ‌حاضر نسبت جمعیت روستایی به شهری در شهرستان بروجرد ۲۶ درصد، در استان و کشور نیز به ترتیب ۳۸ و ۲۹ درصد است که با الحاق جهان‌آباد به شهر، این نسبت با کاهش یک‌ درصدی در بروجرد مواجه می‌شود و این موضوع برای این شهرستان چندان مطلوب نیست.


تعیین ‌تکلیف مردم جهان‌آباد پس از یک دهه

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار در این خصوص اظهار می‌کند: سال ۸۸ بر اساس یک صورتجلسه محلی به فرمانداری بروجرد اعلام شد که جهان‌آباد شهر و برای آن شهردار انتخاب شده است. «احمد مرادپور» می‌گوید: تیم مدیریت ارشد اجرایی استان همان موقع این کار را غیرقانونی دانست و پیگیر مجوز و مستندات تبدیل وضعیت جهان‌آباد شد که در نهایت مستندی هم یافت نشد.

وی با اشاره به آغاز مکاتبات اداری از یک سال پیش می‌افزاید: با این تصور که با تبدیل جهان‌آباد به شهر ارزش املاکش افزایش می‌یابد، ساخت و سازهای بسیاری به صورت غیرقانونی در آن انجام شده است. این مسئول در خصوص روند تبدیل وضعیت جهان‌آباد می‌گوید: با طی مراحل لازم باید کار از فرمانداری به معاونت سیاسی استانداری و سپس شورای برنامه‌‌ریزی ارجاع داده شود. این موضوع در ۲ جایگاه نخست تصویب شده و شورای برنامه‌‌ریزی نیز تصویب نهایی را مشروط به تایید فنی کارگروه زیربنایی کرده است.

وی بیان می‌کند: کارگروه زیربنایی نمی‌تواند در خصوص تبدیل جهان‌آباد به شهر اعلام نظر کند، فقط می‌تواند جوانب فنی و کارشناسی را بررسی و به شورای برنامه‌ریزی منتقل کند تا برای تایید نهایی به وزارت کشور ارسال شود.


نه تبدیل به شهر، نه الحاق

 مرادپور می‌گوید: از نظر قانونی امکان تبدیل جهان‌آباد به شهر وجود ندارد. با توجه به فعالیت برخی صنوف و واحدهای تولیدی در حد فاصل جهان‌آباد و بروجرد، امکان الحاق آن هم وجود ندارد. بنابراین از نظر کارگروه زیربنایی می‌توان وضعیت جهان‌آباد را به یک منطقه منفصل شهری تغییر داد. معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار ادامه می‌دهد: این موضوع مهم به این معناست که چنین منطقه‌ای می‌تواند شامل قوانین شهری و از خدمات شهرداری هم بهره‌مند شود.

این خبر را به اشتراک بگذارید