متقاضیان ایجاد صنایع تبدیلی وام میگیرند
رئیس اداره جهاد کشاورزی استان: ظرفیت فرآوری محصولات کشاورزی در همدان سالانه حدود 4 میلیون تن است
آیدا شاکر| همدان- خبرنگار:
از نخستین آسیابهای دستی تا کارخانههای فرآوری محصولات کشاورزی، بشر توانایی بهرهبرداری و تبدیل محصولات کشاورزی را مرهون پیشرفت تکنولوژی است. فرآوری و صنعت تبدیل محصولات ساده به مواد غذایی مختلف نه تنها نشانه رشد تکنولوژی است بلکه سبب افزایش ارزش افزوده محصول تولید شده نیز میشود. همین مساله اهمیت توجه به صنایع تبدیلی را در استانی که پایه اقتصادش بر کشاورزی بنا شده روشن میسازد. در سالهای اخیر استان همدان توانسته در زمینه فرآوری برخی محصولات استراتژیک استان مانند انگور نسبت به سالهای گذشته موفقتر عمل و با رشد صادرات کشمش نسبت به گذشته نقش مهمی در ارزآوری برای استان ایفا کند.
اگرچه از آنجایی که صنعت فرآوری صنعتی گسترده است و بر پایه دانش و تکنولوژی روز بنا شده است، باید پذیرفت در این خصوص برای استان همدان هنوز ظرفیت بسیاری وجود دارد که با حمایت از این صنعت میتوان به آن دست پیدا کرد. آنچه در این زمینه بسیار حائز اهمیت است، توجه به بستهبندی و نحوه عرضه محصول است که بر بازار پسندی محصول تاثیر مستقیم دارد و سبب افزایش ارزش افزوده میشود و به صادرات آن نیز کمک شایانی خواهد کرد. متاسفانه در کشور ایران و همچنین استان همدان به این موضوع مهم توجه کمتری شده است.
صادرات کشمش
منصور رضوانی جلال، رئیس اداره جهاد کشاورزی استان همدان با اشاره به جایگاه استان همدان در عرصه صنایع تبدیلی به همشهری میگوید: صنایع تبدیلی استان همدان در بسیاری عرصهها مطلوب بوده است. برای مثال در تولید کشمش از محصول انگور استان، تولید بیش از ظرفیت استان بوده است، به نحوی که طی سال گذشته میزان 40 هزار تن کشمش به ارزش 300 میلیون دلار به کشورهای خارجی صادر شده است. همچنین در صنعت آرد و محصولات لبنی نیز استان همدان جایگاه ویژهای در کشور داشته و تولیدات همواره بیش از ظرفیت استان بوده است.
وی با تأکید بر اهمیت صنایع تبدیلی در افزایش ارزش افزوده محصولات کشاورزی میافزاید: هر محصول کشاورزی و دامی ظرفیت بسیار زیادی برای تبدیل به مواد فرآوری شده دارد. برای مثال از انگور به جز کشمش میتوان محصولات بسیاری نظیر سرکه، شیره و موارد دیگر تهیه کرد و این سبب رشد زیاد ارزش افزوده محصول و ارزآوری میشود.
افزایش ظرفیت فرآوری
رضوانیجلال بیان میکند: در فرآوری محصولاتی مانند سیبزمینی و سیر استان نیازمند افزایش ظرفیت است. البته خوشبختانه وجود سردخانههای مجهز برای محصول سیب زمینی به کشاورزان کمک میکند تا محصول خود را بدون نگرانی از فساد نگهداری کنند و در زمان مناسب بفروشند. در صورت وجود صنایع تبدیلی در زمینه سیبزمینی کشاورزان قادر خواهند بود محصولات خود را با نرخ بهتر و برای تبدیل به موادغذایی با ارزش افزوده بیشتری به فروش برسانند و امیدواریم در آینده در این زمینه نیز شاهد پیشرفتهایی در استان باشیم.
وی در خصوص ظرفیت فرآوری استان اظهار میکند: در استان همدان سالانه حدود 4 میلیون تن ظرفیت فرآوری داریم که در برخی محصولات بهتر و در بعضی محصولات ضعیفتر است. برای مثال در محصولاتی نظیر انگور، لبنیات و مانند اینها توانستهایم بهتر عمل کنیم.
ارائه تسهیلات
رئیس اداره جهاد کشاورزی استان همدان با تأکید بر تسهیلاتی که در این زمینه به افراد ارائه میشود میگوید: این تسهیلات هم از صندوق توسعه ملی و همچنین از صندوق توسعه روستایی تامین میشود و با سودهای کمتر از 8 یا 6 درصد در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. ما محدودیتی در ارائه تسهیلات برای صنایع تبدیلی نداریم.
رضوانی جلال در خصوص اهمیت بستهبندی در صنایع تبدیلی معتقد است: بستهبندی در این بخش حرف اول را میزند. در زمینه صنایع غذایی و لبنی، استان همدان توانسته است قوی عمل کند. باید توجه داشت که هرچه بسته بندی محصولات کوچکتر و شکیل تر باشد بازارپسندی آن افزایش مییابد و ارزش افزوده آن نیز بیشتر میشود.
حمایت از صادرات
مدیرعامل یک شرکت غذایی که از سال 73 خورشیدی تاکنون در استان همدان به تولید مواد غذایی مختلف مشغول است، با اشاره به نقش اساسی حمایت از صادرات در رونق صنعت فرآوری بیان میکند: صادرات ضامن بقای تولید است و باعث ایجاد اشتغال به خصوص در واحدهای صنایع تبدیلی میشود. استان همدان در بخش کشاورزی دارای ظرفیتهای ویژهای است و میتوانیم با رشد و توسعه واحدهای صنایع تبدیلی این امکان را به وجود آوریم که هم کشاورزی حفظ شود و هم اشتغال ایجاد شود.
مسعود توتونچیان میافزاید: سالانه بیش از صد هزار تن محصولات کشاورزی از استانهای همدان، کرمانشاه، زنجان، قزوین، کردستان ، لرستان، آذربایجان شرقی و غربی و موارد دیگردر محل کارخانه جذب، فرآوری و تبدیل به ۶۰ نوع محصول غذایی میشود. ورود به بازار صادرات، سبب ارزآوری میشود و با جذب ارز، زیرساختهای توسعه این صنایع نیز فراهم میشود. برای رونق صنایع تبدیلی استان بسیار مهم است که از صادرکنندگان حمایت و موانع فعالیت آنها را رفع کنیم.
وی با اشاره به چالشهای پیش روی صادر کنندگان استان اضافه میکند: اگرچه نگاههای بینالمللی به ایران در سالهای اخیر اندکی بهبود پیدا کرده اما تحریمهای مجدد و نوسانات نرخ ارز باعث شده است مشکلاتی بر سر راه صادرکنندگان استان ایجاد شود که البته این مسائل کشوری است و محدود به استان همدان نمیشود. باید ترتیبی اتخاذ شود که با تدوین قوانین مورد نیاز، دولت در هر شرایطی ملزم به حمایت از صادرات و تولیدکنندگان باشد.