• پنج شنبه 27 شهریور 1404
  • الْخَمِيس 25 ربیع الاول 1447
  • 2025 Sep 18
پنج شنبه 27 شهریور 1404
کد مطلب : 263306
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/oQVRA
+
-

معمای شناسنامه‌های شهریوری

ترس جا ماندن از بچه‌های فامیل و آشنا که در نخستین روز مهر راهی مدرسه می‌شدند، همان ترسی بود که شناسنامه متولدان نیمه‌دوم سال را در چرخشی عجیب به یک متولد نیمه‌اول سال تغییر می‌داد.
شاید شنیدن این ماجرا در روزگاری که تمام تلاش‌ها برای تغییر تاریخ تولد به داشتن تاریخ‌ تولدهای رند و خاص محدود می‌شود، عجیب به‌نظر برسد اما اگر از دهه‌شصتی‌هایی که در شهریور برایشان تولد گرفته می‌شود کمی پرس و جو کنیم، واقعیت عیان می‌شود.
ماجرا این بود که در گذشته به‌خاطر سیستمی‌نبودن اداره‌ها و بیمارستان‌ها، خانواده‌هایی که دوست نداشتند فرزندشان یک سال دیرتر پشت میز مدرسه بنشیند، با استفاده از ترفندهایی مانند بردن شاهد به ثبت‌احوال، تاریخ تولد فرزندشان را از ماه‌های پاییز و زمستان به شهریور تغییر می‌دادند و معمولا هم‌ماه فروردین نصیب متولدان اسفند می‌شد.
تمام این تلاش‌ها مربوط به قانون آموزش و پرورش برای ثبت‌نام بود چرا که براساس اعلام آموزش و پرورش دانش‌آموز باید 6سال تمام داشته باشد که همین بند قانونی- که هنوز هم پابرجاست- باعث شد که بسیاری از دهه شصتی‌هایی که اکنون شهریور‌ماه را به‌عنوان روز تولد برایشان جشن می‌گیرند، با یک تناقض در تاریخ تولد مواجه شوند و هر بار با خود و اطرافیانشان تکرار کنند که من شهریوری نیستم.
این روند در گذر زمان با تکیه بر سفت و سخت‌شدن سیستم‌های اداری، اصلاح شد اما کم نیستند متولدان دهه شصتی که هنوز چشم و هم‌چشمی آن روزهای خانواده‌ها برایشان قابل هضم نیست و شاید کمتر کسی نگاه مثبت به یک‌سال زودتر‌رسیدن به مدرسه داشته باشد.
داستان تغییر در تاریخ تولد برای رسیدن به مدرسه، زمانی عجیب‌تر می‌شود که بدانیم این روند برای متولدان دهه80 هم ادامه داشت و به‌عبارت دیگر تکاپوی خانواده‌ها برای زودتررسیدن و جا نماندن کودکان از صف کلاس‌اولی‌ها تا همین 2دهه پیش هم پیگیری می‌شد تا شاید خانواده‌ها با این راه‌حل نشان دهند که از همان سال‌های اول پیگیری خاص‌تری برای تحصیل فرزندانشان دارند.

این خبر را به اشتراک بگذارید