• پنج شنبه 18 اردیبهشت 1404
  • الْخَمِيس 10 ذی القعده 1446
  • 2025 May 08
پنج شنبه 16 آذر 1402
کد مطلب : 211670
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/P18Wy
+
-

خروج 80 هزار میلیارد تومان سرمایه از دل خاک

همشهری آخرین وضعیت پروژه‌های مشارکتی رهاشده را بررسی کرده است

یادمون نره!
خروج 80 هزار میلیارد تومان سرمایه از دل خاک

زینب زینال‌زاده-روزنامه‌نگار

مدیریت شهری در ادوار گذشته برخی از پروژه‌های کلان در حوزه‌های فرهنگی، ورزشی، تجاری، اداری و حتی مسکونی را در قالب پروژه‌های مشارکتی از طریق بخش خصوصی عملیاتی کرد. کلنگ‌زنی اغلب این پروژه‌ها مربوط به دهه90 است که تعدادی بهره‌برداری شدند، اما 46پروژه مهم شهر تهران که برآورد می‌شود 80هزار میلیارد تومان ارزش مالی دارند، رها شده و طی سال‌ها خاک ناکارآمدی مدیریت شهری روی آنها نشسته و مدفون شده‌اند.
تعیین‌تکلیف این پروژه‌ها در راستای استیفای حقوق شهر و شهروندان در اولویت مدیریت شهری دوره ششم قرار گرفت و شهرداری تهران موضوع را با جدیت پیگیری کرد تا این سرمایه‌های میلیاردی را از دل خاک بیرون بکشد؛ سرمایه‌ای که برابر با بودجه یک سال تهران است و بازگرداندن آن به شهر قطعا می‌تواند گره‌گشای بسیاری از مشکلات و چالش‌ها به‌ویژه ناوگان حمل‌ونقل عمومی که پایتخت در این زمینه با کمبود و عقب‌ماندگی 10ساله دست و پنجه نرم می‌کند، باشد.
آنطور که سیدمحمد آقامیری، رئیس کمیته عمران شورای شهر تهران به همشهری گفته: «فرایند پیگیری تعیین‌تکلیف پروژه‌های مشارکتی روند خوبی داشته است و برخی از این طرح‌ها به پیشرفت فیزیکی 100درصد رسیده‌اند.»

استفاده شهرداری از تبصره 19
براساس تبصره 19بودجه‌های 1401و 1402شهرداری تهران می‌تواند 10درصد از سر جمع اعتبارات ردیف‌های اعتبار تملک دارایی سرمایه‌ای را صرف سرمایه‌گذاری و مشارکت کند. براساس گفته‌های لطف‌الله فروزنده، معاون مالی و اقتصادی شهردار تهران، مدیریت شهری طی 2سال گذشته در راستای صیانت از سرمایه‌های شهر از این ظرفیت قانونی برای تعیین‌تکلیف پروژه‌های مشارکتی رهاشده استفاده کرده است.

رفع موانع برای حضور سرمایه‌گذاران
شهرداری برای اتمام پروژه‌های مشارکتی نیمه‌تمام و رها‌شده قطعا نیاز به سرمایه‌گذار دارد و به‌گفته پرویز سروری، نایب‌رئیس شورای شهر تهران زیرساخت‌های جلب مشارکت سرمایه‌گذاران باید فراهم شود. او تأکید کرده است که باید موانع را از پیش روی پروژه‌های مشارکتی برداشت تا مجموعه مشارکت‌پذیر بداند که می‌تواند با اطمینان‌خاطر در پروژه‌ها سرمایه‌گذاری و مشارکت کند. این اقدام شهرداری می‌تواند پروژه‌ها را به پایان برساند و سرمایه خاک خورده را به شهر بازگرداند. آنطور که سروری تأکید کرد: «به‌نظر اقدامات خوبی در راستای تعیین‌تکلیف پروژه‌های نیمه‌تمام رهاشده مشارکتی صورت گرفته است و امیدواریم به‌زودی شاهد اتمام و بهره‌برداری آنها باشیم.»

وضعیت قرارداد پروژه‌ها
 43پروژه مشارکت مدنی (مشارکت بین 2یا چند نفر شخص حقیقی و حقوقی که سرمایه خود را به‌صورت سهم‌الشرکه نقدی یا غیرنقدی تقسیم می‌کنند)
2پروژه مشارکت BOLT (مشارکت عمومی- خصوصی است که در آن یک سازمان خصوصی تسهیلات را در زمین‌های عمومی اجاره‌ای طراحی، تأمین مالی و ایجاد و برای مدت مشخص از فضا استفاده و سپس مالکیت آن را واگذار می‌کند.)
یک پروژه مشارکت BOT (قرارداد ساخت، بهره‌برداری و واگذاری که معمولاً بین دولت‌ها و سازمان‌های متولی اقتصاد ازیک‌طرف و شرکت‌های بخش خصوصی از طرف دیگر منعقد می‌شود.)




 

این خبر را به اشتراک بگذارید