ساز مخالف علیه رونقگردشگری تهران
در حالیکه پایتخت با کمبود هتل مواجه است عدهای به ساخت یک هتل با مجوز قانونی حمله کردند
هتلسازی در ولنجک، یکی از موضوعاتی است که برخی از رسانهها به آن پرداختهاند و مدعی شدهاند که یک هتل 43طبقه در شمال تهران با وجود ایرادات قانونی در مصوبه کمیسیون ماده5 این ملک و سایر ایرادات درخصوص جانمایی آن و... درحال ساخت است. ماجرای ساخت هتل اسپیناس3 در خیابان 26دانشجو از این قرار است که در سال96 سازمان میراثفرهنگی وقت درخواست ساخت هتل را داد و سازمان ملی زمین و مسکن، زمینی را برای ایجاد کاربری هتل توسط اداره کل راه و شهرسازی استان تهران به بخش غیردولتی واگذار کرد و مجوزهای ساخت این هتل توسط دولت داده شد؛ موضوعی که حواشی ساخت این هتل را داغ کرده این است که ملک، روی گسل قرار داشته و ادعا شده که ساخت هتل با تراکم بیشتر خارج از مصوبات قانونی است؛ برهمین اساس روز گذشته نیز مهدی چمران در جمع خبرنگاران در اینباره گفت که ادعای ۴۳طبقه ساختن هتل در ولنجک و روی گسل بودن اشتباه است. رئیس شورای شهر تهران افزود: معاونت شهرسازی در این خصوص پاسخ کامل داده است.
واکنش دبیر کمیسیون ماده5 به حواشی ساخت هتل در ولنجک
دبیر کمیسیون ماده5 دراین رابطه به خبرنگار همشهری میگوید: هتل اسپیناس3 کاربری مسکونی داشته و خود دولت، آن زمین را واگذار و مجوزها را نیز صادر کرده است.
سیدمحمود فاطمیعقدا میافزاید: کمیسیون ماده 5در این پروژه تمهیدات ایمنی در برابر زلزله و... را نیز بررسی کرده است و بررسی لازم انجام و مصوبه تأیید و تصویب شده به شورایعالی معماری و شهرسازی ارسال شده است.
او در ادامه میگوید که بهدلیل آنکه دبیرخانه شورایعالی در موعد مقرر (15روز) به مصوبه ما جواب نداده، به این معناست که مصوبه کمیسیون ماده 5حکم تأیید شورایعالی را گرفته است؛ بنابراین از نظر قانونی ساخت این هتل هیچ مشکلی ندارد. بهگفته دبیر کمیسیون ماده5 برای ساخت این هتل باید مطابق ضوابط اراضی نزدیک به گسل عمل شود؛ برهمین اساس مورد خاص دیگری وجود ندارد.
او تأکید میکند که مصوبه کمیسیون ماده 5، 30طبقه روی زمین است و طبقات زیرزمین جزو تراکم محسوب نمیشوند؛ برهمین اساس، 43طبقه نبوده و کمیسیون ماده 5نیز وظیفه اختصاص تراکم متناسب با وضعیت زمین را دارد.
اطلاعیه معاونت معماری و شهرسازی پیرامون هتلسازی در شمال تهران
ارتفاع هتل
حواشی ساخت این هتل صرفا منوط به ایرادات قانونی در مصوبه کمیسیون ماده 5این پروژه نیست و رسانهها ایراداتی به ارتفاع هتل ولنجک و ساخت آن روی گسل گرفتهاند. گفته شده موقعیت ساخت هتل در ارتفاع بیش از ۱۸۰۰متر و روی گسل قرار دارد. برهمین اساس مدیریت شهری متهم به کوهپایهخواری و بلندمرتبهسازی روی گسل شده است. بهدنبال این اظهارنظرها، معاونت معماری و شهرسازی پاسخی به حواشی بهوجود آمده میدهد. در اطلاعیه این معاونت درخصوص موقعیت ساخت هتل در ارتفاع بیش از 1800متر آمده است: «محدودیت و ممنوعیت ساختوساز در شمال تهران صرفاً و فقط تابع ارتفاع ۱۸۰۰ متر نیست و این مقوله قید دیگری هم دارد. ساختوساز در ارتفاع بالاتر از ۱۸۰۰ متر درصورتی ممنوع است که محل وقوع ملک بالاتر از ۱۸۰۰ متر، از محدوده شهر هم بیرون باشد؛ بهعبارت دیگر و بنابر اصطلاح، از تراز ۱۸۰۰ که مفهومی فنی و دربردارنده هر دو قید موصوف است، خارج باشد که درصورت تحقق هر دو قید و چنانچه ملکی از محدوده شهر خارج بوده و در ارتفاع بالاتر از ۱۸۰۰متر از سطح دریاهای آزاد باشد، هرگونه ساختوساز در آن ممنوع است؛ بنابراین ملک محل ساخت هتل مزبور داخل در محدوده مصوب شهر تهران بوده و از این حیث اساساً این موضوع که ارتفاع زمین آن هتل چند متر از ارتفاع ۱۸۰۰ متر بالاتر بوده باشد، در چارچوب ضوابط و مقررات و برای اعمال محدودیت یا ممنوعیت مورد ادعا کفایت ننموده و نمینماید.»
ماجرای روی گسل بودن ملک
در بخش دیگر اطلاعیه به این ادعا که ملک روی گسل ساخته شده پاسخ داده شده است، گفته شده: «این مطلب صحت نداشته و از یک سو ملک روی گسل قرار نداشته، بلکه در حریم گسل است و از این حیث بخش اعظم املاک نوار شمالی تهران یا روی گسل هستند یا در حریم گسل و از سوی دیگر برای ساختوساز در این ملک و ساخت آن هتل بلندمرتبه در قالب پروژهای مدون، مطالعات بسیار دقیقی راجعبه نحوه ساختوساز آن هتل توسط دانشگاه امیرکبیر صورت گرفته؛ در حدی که میتوان ادعا نمود سازه آن ساختمان پایداری و مقاومتی بسیار بالاتر نسبتبه سایر سازهها و ساختمانهای شناخته شده و بلندمرتبه شهر تهران خواهد داشت.»
مجوزهای قانونی
ساخت هتل بدون مجوزهای قانونی ادعایی بود که توسط برخی از رسانهها مطرح شد و در اطلاعیه آمده است: «این ملک سابقاً متعلق به دولت بوده و به استناد مقررات موضوعه کشور و مصوبات مراجع دولتی سازمان ملی زمین و مسکن و سازمان وقت میراث فرهنگی و گردشگری در قالب قرارداد «اجاره به شرط تملیک»، به مستأجر-خریدار واگذار شده و کلیدیترین مولفه آن قرارداد این بوده که اداره کل راه و شهرسازی استان تهران ملک مذکور را «با کاربری هتل و گردشگری» به بخش غیردولتی واگذار کرده است و هدف از آن مصوبه مهم قانونگذار و توسعه هتلها و اقامتگاهها و سایر تاسیسات گردشگری در کشور بوده است.»
43طبقه بودن هتل
در بند بعدی معاونت معماری و شهرسازی ساخت هتل 43طبقهای را از اساس کذب دانسته و اعلام میکند که این مطلب که هتل ولنجک 43طبقه است، کذب و خلاف واقع بوده؛ زیرا پروانه صادره درخصوص آن ملک بهصورت ۳۰طبقه روی همکف است.
مکث
واکنش نایب رئیس شورای شهر به ساخت هتل در ولنجک
پرویز سروری، نایبرئیس شورای شهر تهران: اطلاعاتی که درباره ساخت هتل در محدوده ولنجک تهران داده شده غلط است. درواقع بررسیهای اولیه نشان میدهد که اطلاعات درباره طبقات آن، روی گسل قرار داشتنش و ارتفاع بالای 1800 درست نیست و اطلاعاتی که پیرامون ساخت هتل مطرح شده نیاز به دقت بیشتر داشته است. متأسفانه یکی از مشکلات اساسی ما در تهران بحث هتلسازی است. امروز شهر در شرایطی قرار دارد که تقاضا و عرضه در این زمینه تطابق ندارد. در اکثر کشورها با دادن تسهیلات، سرمایهگذار را ترغیب میکنند که به بحث هتلسازی ورود کند؛ به همین دلیل باید تلاش شود با اقدامات نسنجیده و اطلاعات غلط، زمینه فرار سرمایه را فراهم نکنیم. کسانی که حاضر به سرمایهگذاری در این زمینه میشوند باید مورد حمایت قرار گیرند تا بتوانیم تهران را به سطحی که بهعنوان امالقری جهان اسلام نیاز دارد، برسانیم. این نکته را باید گفت که رسانهها در این زمینه باید با احتیاط عمل کنند و موجب اخلال در فضای ساختوساز در این زمینه نشوند.
نباید به موضوعات شهری نگاه سیاسی داشت
سیداحمد علوی، رئیس کمیته گردشگری شورای شهر تهران: امروز در دنیا گردشگری یک صنعت است و خیلی از کشورها اقتصادشان بر مدار تولید و نفت نیست و بر مبنای توریست و گردشگری است اما در کشور ما متأسفانه گردشگری به آن شکلی که باید هنوز رونق نگرفته و به یک صنعت تبدیل نشده است. همین موضوع در شهر تهران هم نمود دارد. در این شهر با 10میلیون جمعیت و هزاران نقطه گردشگری، میراثی، تاریخی و... هنوز بهعنوان مقصدی برای گردشگری نهتنها برای گردشگران و توریستها بلکه برای شهروندان هم تعریف نشده است. از اینرو توریستها به شهرهایی چون شیراز، اصفهان، کرمان و... میروند. یکی از دلایلی که درخصوص تبدیل نشدن تهران به مقصد گردشگری میتوان بیان کرد، نبود زیرساختهای مناسب مانند اسکان است. گردشگران خارجی و داخلی وقتی به تهران میآیند حداقل نیازی که دارند فراهم بودن محل اسکان مناسب است.
آمارهای سازمان میراث گردشگری و صنایعدستی نشان میدهد بهشدت در زیرساختهای گردشگری دچار محدودیت هستیم چرا که ساخت اماکن اقامتی و هتلها هزینه بالایی دارند اما دور بازگشت سود و سرمایه برخلاف اماکن تجاری و مسکونی طولانیمدت است. از اینرو انگیزه برای ساخت این اماکن بسیار پایین است. در چنین وضعیتی نهتنها باید انگیزه ایجاد کنیم بلکه باید بدانیم ایجاد این زیرساختها زمینهساز تبدیل گردشگری به صنعت و درآمد بیشتر میشود. اکنون که شهرداری به فراهم کردن این زیرساختها اهتمام دارد، برخی به موضوع موردی نگاه میکنند. درحالیکه شهر نیاز به اماکن اقامتی و هتل دارد و برای ساخت آنها باید دولت هم کمک کند. موارد مطرحشده درخصوص هتل ولنجک توسط معاونت شهرسازی و معماری پاسخ داده شده است اما معتقدم نباید نگاه سیاسی به موضوعات تخصصی داشت چرا که به شهر ضربه میزند. بنابراین موضوعات مطرحشده در مورد هتل ولنجک هم بیانگر آن است که نگاه سیاسی بر نگاه تخصصی قالب شده است.