پلانتاریوم تهران
ناشناختههای آسمان در گنبد مینای آسمان و هر چه در آن هست، همیشه باعث کنجکاوی انسانها بوده و آنها را جذب خود کرده است. برای همین هم تماشای آسمان و دانستن درباره آن، یکی از جذابترین سرگرمیهاست؛ بهخصوص برای شهروندانی که هوای دودآلود و سیاه شهر، آنها را از دیدن ستارهها هم محروم کرده است. گنبد مینا یا پلانتاریوم تهران، جایی است برای ساعتی فراغت، کندن از زمین و چشمدوختن به آسمان. این گنبد یک گنبد شبیهسازی شده از سیارهها، ستارگان، پدیدههای کیهانشناسی و جهان هستی است که در آن فیلمهای سهبعدی با موضوعات مختلف نجومی به نمایش گذاشته میشود. متخصصان علم نجوم در این مجموعه به زبانی ساده و قابل فهم این پدیدهها را برای بینندگان توصیف کردهاند. یکی از بخشهای جالب این مجموعه، سالن پخش فیلم آن است که با زاویه 180درجه ساخته شده. گالری تاریخ علم و سرگرمیهای علمی بخش دیگری از این مجموعه است. در این آسماننما رویدادهای علمی و نمایشگاههای مختلف هم برگزار میشود. تورهای علمی گردشگری، دورههای آموزشی و تولید محتوای نجومی از دیگر امکانات این مرکز است. این گنبد بهعنوان بزرگترین پلانتاریوم یا آسماننمای خاورمیانه شناخته میشود. این گنبد در ضلع جنوبی بوستان آب و آتش واقع شده و ایستگاه متروی شهید حقانی، نزدیکترین راه دسترسی به آن است.
اتاق فرار نویسنده دیوانه
چند سالی است که اسکیپروم یا اتاق فرار، به تفریح انتخابی افرادی تبدیل شده که به بازیهای گروهی و البته چالشبرانگیز علاقه دارند. در این بازیهای گروهی، اعضا باید با استفاده از مهارتهای فکری و خلاقیت خود، معماهای مختلف را حل کنند تا سناریوی بازی را جلو ببرند و در این مسیر، تواناییهای ذهنی خود را به چالش میکشند. یکی از اتاق فرارهای محبوب، نویسنده دیوانه نام دارد. نویسنده دیوانه را میتوان یک بازی خاص با سبکی متفاوت تلقی کرد که میتواند همه گروههای بازیکننده را به چالش بکشد. اگر بهدنبال یک بازی هستید که شما را به چالش جدی دعوت کند، حتما نویسنده دیوانه انتظارات شما را برآورده خواهد کرد. ایده و سناریوی بازی همانطور که از اسم آن مشخص است از زندگی یک نویسنده برگرفته شده که متهم به قتل 4نفر است. خود این نویسنده دارای زندگی رازآلودی است که شما (تیم امنیتی) با ورود به دفتر کار او و حل معماها و مشاهده فیلمهایی که در طول بازی برای شما پخش میشود، با زندگی نویسنده و دلیل تصمیمهایش آشنا خواهید شد. این اتاق فرار در مجموعه باغ موزه قصر در خیابان پلیس قرار دارد و نزدیکترین ایستگاه مترو به آن، متروی قدوسی است.
متروی حقانی
موزه کتاب و میراث مستند ایران
کتابخانه ملی ایران برای افرادی که اهل مطالعه و پژوهش هستند یک نام کاملاً آشناست. البته شهروندان عادی که به کتاب و کتابخوانی علاقه دارند هم میتوانند از امکانات آن استفاده کنند. کتابخانه ملی یکی از مهمترین و غنیترین مجموعههای ایران محسوب میشود که با داشتن منابع جامع و علمی، جای امنی برای پژوهشگران، استادان و دانشجویان است. اگر گذرتان به بزرگراه حقانی و کتابخانه ملی ایران افتاد یادتان باشد که از موزه کتاب و میراث مستند ایران هم دیدن کنید. این موزه در سال1394و برای نمایش آثار نفیس و باارزش کتابخانهای مثل نسخ خطی و کهن، نشریات قدیمی، اسناد خطی و آثار هنری که قدمت برخی از آنها به صدها سال قبل برمیگردد راهاندازی شد تا عموم مردم از آنها بازدید کرده و استفاده کنند. درهای موزه کتاب و میراث مستند ایران جز روزهای تعطیل و پنجشنبه و جمعه از ساعت 8تا 16به روی عموم مردم باز است. نزدیکترین ایستگاه مترو به کتابخانه ملی ایران، ایستگاه متروی شهید حقانی است. تاکسیهای ون که در مقابل در ایستگاه متروی شهید حقانی توقف کردهاند با یک کرایه معقول شما را در کمترین زمان ممکن به کتابخانه ملی ایران میرسانند.
متروی حسنآباد
به تماشای ایران باستان
اگر به بازدید اشیای قدیمی و تاریخی علاقه دارید جایی بهتر از موزه ملی ایران یا همان موزه ایران باستان که از مهمترین، غنیترین و بزرگترین موزههای ایران است پیدا نمیکنید. این موزه به 2بخش ایران باستان و دوران اسلامی تقسیم شده و هر بخش جذابیتهای خاص خودش را دارد. در بخش ایران باستان میتوانید اشیای تاریخی متعلق به دوران پارینه سنگی تا دوران ساسانی را تماشا کنید و در بخش اسلامی هم آثار دوران پس از اسلام به نمایش درآمده است. بیش از 300هزار شیء از ادوار مختلف تاریخی ایران در این موزه نگهداری و به نمایش گذاشته شده است. موزه ایرانشناسی در مجاورت خیابان سیتیر و شمال خیابان امامخمینی(ره) قرار دارد. برای رسیدن به موزه ملی ایران کافی است در ایستگاه امامخمینی (ره) از قطار پیاده شوید و پس از خروج از ایستگاه با 5دقیقه پیادهروی درغرب خیابان امام خمینی (ره) به ابتدای خیابان سیتیر و موزه ملی ایران برسید. ایستگاه متروی حسنآباد هم شما را به این موزه میرساند. کافی است از ایستگاه خارج شوید و با 5دقیقه پیادهروی در شرق خیابان امامخمینی(ره)، به تقاطع خیابان سیتیر و موزه ملی ایران برسید. در نزدیکی موزه ملی، پایانه مسافربری هم وجود دارد و میتوانید با اتوبوسخودتان را به این محل برسانید.
کتابخانه جندیشاپور
برای آنها که دل در گروی کتاب و کتابخوانی دارند، هر تفریحی که آنها را با این یار محبوب همراه کند جذاب است. چه تفریحی بهتر از قدم زدن در یک کتابخانه رؤیایی با معماری خاص و باشکوه؟ کتابخانه جندیشاپور از همان ابتدای ساخت با ویژگیهای منحصربهفردش توجهها را جلب کرد. کتابخانهای با معماری جالب شبیه به ساختمانهای قرن 16اروپا که در طبقه دوم مجموعه ایران مال قرار دارد. همین که به کتابخانه وارد شوید، حس میکنید به فیلمهای اروپای قدیم قدم گذاشتهاید و به چند قرن قبل سفر کردهاید. جز جادوی کتابهای رنگارنگ، دیوارها و سقف چوبی و رنگهای جذاب فضا حسابی مسحورتان خواهد کرد.تندیسهای سنگی بزرگ از مشاهیر ادبی، بخش جذابی را در این کتابخانه شکل دادهاند. کتابخانه جندیشاپور ایران مال حدود 3300مترمربع مساحت دارد و قفسههای مرتفع آن، حدود 70هزار جلد کتاب در حوزههای مختلف را در خود جای دادهاند.هرچند حال و هوای سالن کتابخانه شبیه به کتابخانههای اروپایی است اما معماری فضا رنگ و بویی هم از معماری سنتی ایرانی دارد، بهخصوص پلکان چوبی موربی که جلوهای خاص به کتابخانه داده است.متروی چیتگر نزدیکترین ایستگاه به این مجموعه است.
خانه موزه سیمین و جلال
در همه دنیای مرسوم است که خانه مفاخر و چهرههای برجسته ادبی و فرهنگی، بعد از درگذشت و حتی در زمان زندگی آنها، به محلی برای بازدید علاقهمندانشان تبدیل شود. به همین دلیل هم خانه بسیاری از نویسندگان مشهور دنیا امروز به موزه تبدیل شده است. در ایران هم این رسم اجرا شده و در همین تهران، خانه نویسندگان و شاعران مشهور حالا به محلی برای بازدید علاقهمندان به تاریخ و ادبیات تبدیل شده است. خانهموزه سیمین و جلال یکی از این مکانهاست. خانه محله دزاشیب آنها، در واقع خانه شخصی این زوج بوده که بهدست جلالآلاحمد و هنگامی که همسرش سیمین در حال تحصیل در رشته زیباشناسی دانشگاه استنفورد بوده، ساخته شده است. تزیینات این خانه هنوز هم مثل زمانی که صاحبان اصلی در آن زندگی میکردند حفظ شده و همین بر جذابیت موزه افزوده است، بهخصوص که وسایل ارزشمندی چون حلقه ازدواج این زوج عاشق هم در موزه نگهداری میشود. جذابیت تاریخی این خانه وقتی برایتان بیشتر میشود که بدانید اینجا پاتوق بزرگان ادبی کشورمان مثل نیما یوشیج، احمد شاملو و محل رفتوآمد سیاستمدارانی چون آیتالله طالقانی و امامموسی صدر هم بوده است.نزدیکترین ایستگاه مترو به این خانهموزه، ایستگاه متروی تجریش است.
خیابان پیروزی؛ پاتوق کبابیهای سیار
یکی از بهترین مکانها برای خوردن غذاهای خیابانی خیابان پیروزی تهران است. در چند سال اخیر، خیابان پیروزی هم در کنار بسیاری از مکانهای دیگر به یکی از راستههای مهم و شلوغ تهران برای عرضه غذاهای خیابانی تبدیل شده است. اگرچه در این خیابان قدیمی هم ساندویچ و هم سمبوسه پیدا میشود، اما کبابهای خوشمزهاش حرف اول را میزنند. این خیابان پاتوق کبابفروشیهای سیار است بهطوریکه برخی بیش از نیمقرن است که در این خیابان کباب لقمه کرده و به مردم میفروشند. کبابهایی که طعمی بینظیر دارند و در آنجا به وفور دکهداران، گاریچیها و غذافروشیهای سیار را خواهید دید که مشغول درست کردن کباب، جوجه یا جگر هستند. بهطوری که حتی هر ساعتی از شب به آنجا برسید، بساط کباب آماده است. خیابان قدیمی پیروزی در حدفاصل میدان شهدا و میدان کلاهدوز واقع شده است، برای دسترسی به این خیابان میتوانید از مترو، اتوبوس یا اتومبیل شخصی خودتان استفاده کنید. همچنین چندین ایستگاه مترو در نزدیکی آن وجود دارد، اما بهترین راه دسترسی به خیابان پیروزی و رسیدن به غذافروشیهای خیابانی آن، پیاده شدن در ایستگاه پیروزی است. برای رسیدن به غذافروشیهای سیار باید خیابان پیروزی را به سمت چهارراه کوکاکولا بروید. هر چه از چهارراه کوکاکولا به سمت خیابان پنجم نیروی هوایی بروید، به تعداد کبابیهای سیار اضافه میشود.
بازار عطاریها؛ راستهای برای فروش ادویه
این روزها ما میتوانیم ادویههای بومی و غیربومی را در قفسههای هر سوپرمارکت و فروشگاهی پیدا کنیم، اما هستند مکانهایی که تنها به فروش ادویه اختصاص دارند و حتی راستهای را در این زمینه شکل دادهاند. یکی از این راستهها، بازار بزرگ ادویه یا همان بازار عطاری تهران است. جایی که عطاریهای بسیاری در آن در کنار هم قرار گرفتهاند و مردم بسیاری از راههای دور و نزدیک به این بخش از تهران مراجعه کرده تا ادویه مورد نظر خود را تهیه کنند. در این بازار هر نوع ادویه و گیاهان دارویی پیدا میشود و هیچکس دست خالی از آن بیرون نمیرود. علاوه بر این فضای بین کاسبان این راسته از بازار بهگونهای است که همگی یکدیگر را میشناسند و حتی بر بارها و کالاهای موجود یکدیگر تسلط نسبی دارند و به همین علت درصورتی که یک عطاری جنس مدنظر شما را موجود نداشته باشد، میتواند به شما اطلاع دهد که آن محصول را از کدام همکار باید تامین کنید. بازار عطاریها در خیابان پانزده خرداد، بازار بزرگ تهران، زیر پله نوروزخان قرار دارد. اگر برای تهیه ادویه میخواهید به این بازار مراجعه کنید، ایستگاه متروی پانزده خرداد و همچنین ایستگاه خیام بهترین دسترسی شما خواهند بود.
دوچرخهها تو را میخوانند
در واپسین روزهای تابستان و در آستانه فصل پرماجرای پاییز شاید هوس کنید در یکی از بوستانهای تهران رکاب بزنید و هوایی تازه کنید. یادتان باشد که برای دوچرخهسواری در پایتخت که بیشتر خیابانهای اصلی آن در قرق خودروهای شخصی است کار چندان آسانی نیست اما اگر در مسیرهای ویژه که در همه مناطق تهران ساخته شده مراجعه کنید در امان خواهید بود. مسیر دوچرخهسواری بلوار کشاورز یکی از امنترین جاهای تهران برای رکاب زدن است. بلوار کشاورز 2کیلومتر طول دارد و از غرب به خیابان دکتر قریب و از شرق به میدان ولیعصر منتهی میشود. این بلوار سرسبز در روزگار قدیم یکی از اصلیترین تفرجگاههای تهران بوده، اما حالا کمتر مورد توجه پایتختنشینها قرار میگیرد. طی چند سال اخیر مسیر ویژهای برای تردد دوچرخه سوارها در میانه این بلوار تاریخی ساخته شده که به مسیر دوچرخهسواری مناطق همجوار وصل میشود و میتواند گزینه خوبی برای علاقهمندان به این رشته باشد. برای دوچرخه سواری در این مسیر کافی است خودتان را به متروی میدان ولیعصر یا بیآر تی خط 7برسانید. دوچرخههای تازه نفس که در ابتدای بلوار کشاورز نصب شدهاند انتظار شما را میکشند.
بهشت اسکیتبازان
راهاندازی پیست اسکیت در بوستان ریحانه واقع در پارک جنگلی چیتگر خبر خوشحالکنندهای بود که در اردیبهشت امسال منتشر شد. این پیست مخصوص بانوان است و همه بانوان تهرانی میتوانند از آن استفاده کنند. این پیست اسکیت ۶۱۰ مترمربع مساحت دارد و در دل بوستان جنگلی چیتگر واقع شده است. با این حساب بانوان ایرانی با مراجعه به این پیست با یک تیر دو نشان خواهند زد؛ چرا که از هوای پاک یکی از بهترین بوستانهای جنگلی پایتخت بهرهمند خواهند شد، هم با یک هزینه معقول روز بانشاطی را در داخل پیست سپری خواهند کرد. آموزش اسکیت در این مجموعه به دو شکل تفریحی و حرفهای انجام خواهد شد که هزینه استفاده از این محیط بسیار کمتر از سایر مراکز خصوصی در پایتخت است. ساعت کار این پیست در طول سال متفاوت است. این پیست در 6ماه ابتدایی سال از ساعت 8تا 20و در 6ماهه دوم سال از ساعت 8تا 18در دسترس بانوان خواهد بود. برای دسترسی به بوستان جنگلی چیتگر و بوستان ریحانه کافی است از مسیر استگاه متروی چیتگر خودتان را به ورودی شماره یک پارک چیتگر برسانید و از آنجا به میدان سرو بروید.
آکواریوم پارک شهر
در ضلع جنوبشرقی پارک شهر یک پناهگاه با 2ورودی اصلی برای مردم ساخته شده بود که در دوران جنگ از آن استفاده میشد. جنگ که تمام شد این پناهگاه تغییر کاربری داد و به آکواریوم آب شیرین و یک نمایشگاه ماهی تبدیل شد. آکواریوم پارکشهر یکی از بهترین نمایشگاههای ماهی و آکواریوم در شهر تهران است و زیرنظر شهرداری قرار دارد. این آکواریوم یکی از مجموعههای بسیار جذاب با گونههای مختلفی از ماهیهایی است که شاید بسیاری از ما کمتر تجربه دیدن آنها را داشته باشیم. شاید بتوان گفت آکواریوم پارکشهر تهران یکی از بهترین نمایشگاههای ماهی و آکواریوم در این شهر محسوب میشود که به راحتی قابلدسترسی و مشاهده است و سرمایهگذاری خوبی روی آن انجام شده. اما شاید بسیاری از تهرانیها از وجود این مجموعه دیدنی بیخبر باشند؛ زیرا بهنظر میرسد تبلیغات و اطلاعرسانی در رابطه با وجود چنین مجموعهای در شهر تهران بسیار کمتر از حد انتظار صورت گرفته و بسیاری از علاقهمندان از وجود این مجموعه و آکواریوم آن اطلاعی ندارند. در اطراف این آکواریوم چندین فروشگاه مرتبط با تجهیزات نگهداری ماهی هم وجود دارد که علاقهمندان به این موضوع میتوانند از غذا گرفته تا شیشه آکواریوم و دیگر وسایل موردنیاز را از اینجا تهیه کنند. اگر ترغیب شدید تا شما هم از این آکواریوم دیدن کنید و به تماشای آن بروید، باید خودتان را از طریق مترو به ایستگاه امامخمینیره برسانید و از آنجا به راحتی به سمت این آکواریوم حرکت کنید.
سلاحهای دربار
با ورود به کاخ سعدآباد و گشتوگذاری در آن، مجموعه کاملی از سلاحهای دوران پهلوی را خواهید دید. برای دیدن انواعی از سلاح، تفنگ و تپانچه از این دوره با گذر از یک در چوبی وارد ساختمانی خواهید شد که در دوره پهلوی اول محل سکونت غلامرضا، برادر محمدرضا شاه بوده. این بنا در شمالیترین قسمت سعدآباد قرار گرفته و ساختمان مسکونی با همین شیوه باقی ماند، تا در سال ۱۳۸۹ که با عنوان موزه سلاحهای دربار کار خود را از نو آغاز کند. این بنا تبدیل شد به محلی برای به نمایش گذاشتن انواع سلاحها که معمولاً اهدایی از اشخاص سیاسی و مهم و بزرگترین کارخانههای اسلحهسازی دنیا به محمدرضا شاه پهلوی بوده. بیش از ۷۰ قلم اسلحه از نوع شکاری، کمری و ملزومات آن در این مجموعه قرار دارد که همگی آنها به محمدرضا شاه و درباریان او تعلق داشته. سلاحهای اهدایی به او جزو بهترین برندهای دنیا و ساخت کارخانههای معروف اروپایی و آمریکایی ازجمله رومینگتون، وینچستر، اسپیرینگ فیلو و برنو بوده. کلت مدل ۱۹۰۳ تپانچه نیمهاتوماتیک، اهدایی سرلشکر جابلو سنگی، سلاح لیآنفیلد یک سلاح گلولهزنی انگلیسی با ۲۵۰ نوار فشنگ، سلاح والتر اهدایی کارخانه والتر که روی آن به خط نستعلیق با طلای آب شده حکاکی شده از مهمترین آنها به شمار میروند. برای رسیدن به این موزه خاص و متفاوت باید با مترو یا بیآرتی خودتان را به ایستگاه تجریش برسانید و از آنجا وارد مجموعه کاخ سعدآباد شوید.
پیشنهادهای ویژه/ پلانتاریوم تهران
در همینه زمینه :