شهر آفتاب؛ آماده میزبانی از نمایشگاههای بزرگ
مدیرعامل نمایشگاههای بینالمللی شهر آفتاب: اکنون 40هزار مترمربع سالن در اختیار داریم که قابل افزایش است
محمد سرابی-روزنامهنگار
با وجود اینکه شهرداری و شورای شهر بر انتخاب «شهر آفتاب» برای مراسم سالانه نمایشگاه کتاب تأکید میکردند، نمایشگاه امسال باز هم به مصلی رسید. طبیعی است که بحران اقتصادی و گرانیهای بازار مشتریان کتابها را کمتر میکند. شاید به همین دلیل برگزاری نمایشگاه پرمخاطب کتاب در میانه شهر باعث ترافیکی شدید نشد. قبلا هم مشکلات گوناگون بر فروش کتاب تأثیر گذاشته بود، ولی حالا بعد از 2سال از شیوع کرونا و زمانی که تعداد درگذشتگان روزانه یکرقمی شده است، نمایشگاه دوباره در شبستان مصلی و چادرهای درون حیاط، برپا شده است. عدهای از ناشران شرکت نکردند و بخش زیادی از حاضران هم مؤسسات کنکوری و دانشگاهی بودند، اما شرایط آینده قابل پیشبینی نیست. آیا سال آینده نمایشگاه کتاب در مصلی برگزار میشود یا در شهر آفتاب؟ عباس تقدسینژاد، مدیرعامل نمایشگاههای بینالمللی شهر آفتاب میگوید که میتوان فضای نمایشگاهی شهر آفتاب را در مدت کمتر از یک سال به حدی رساند که برای برگزاری نمایشگاههای پرمخاطب کافی باشد.
امسال شهرداری و شورای شهر مایل بودند نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب برگزار شود. چرا این نمایشگاه باز هم در مصلی برگزار شد؟
امسال اعلام شد که نمایشگاه کتاب 60هزار مترمربع فضا نیاز دارد و به این دلیل که فضای سالنهای ما 40هزار مترمربع بود، نمایشگاه را در مصلی برگزار کردند. البته ما در شورایعالی ترافیک از امکانات نمایشگاه دفاع کردیم و گفتیم آن سال که نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب برگزار شد، اعلام کرده بودند که 100هزار مترمربع فضا لازم است. بنا به تصمیم شهردار وقت برای تامین این فضا سازههای موقتی ایجاد کردند. دیوارهای سالنها با ساندویچپنل ساخته شده بود، ولی سقف، چادر بود. همین هم باعث شد که با بارش باران، آب به فضای نگهداری کتابها نفوذ کند و مشکل ایجاد شود. الان امکان اینکه هم دیوارها و هم سقف با ساندویچپنل ساخته شود و استحکام کافی داشته باشد، وجود دارد. درنظر داشته باشید که بخشی از فروش نمایشگاه کتاب در سالهای اخیر بهصورت اینترنتی انجام میشود که بر مساحت مورد نیاز تأثیر میگذارد. البته چند ماه مانده به پایان سال1400 توافق و تصویب شده بود که نمایشگاه کتاب1401 در مصلی برگزار شود و دیگر نمیشد آن را تغییر داد.
شاید فاصله شهر آفتاب تا تهران و رفتوآمد به آن، مانع برگزاری نمایشگاههای پرمخاطب در آنجا میشود.
شهر آفتاب امتیازات خاصی دارد؛ یکی اینکه تنها نمایشگاه با ایستگاه متروی اختصاصی است؛ یعنی میشود از تجریش سوار قطاری شد که مقصد آن شهر آفتاب است. در دوران اوج فعالیت شاید هر 10دقیقه یک قطار از این ایستگاه عبور کند. از ایستگاههای شاهد و حرم مطهر هم میتوان خطوط ون، مینیبوس یا اتوبوس به تناسب نیاز ایجاد کرد که در 5دقیقه مسافران را انتقال دهد. ظرفیت پارک خودروهای سواری و فضای سبز شهر آفتاب هم زیاد است. همچنین امکانات مناسبی را برای تفریح در اختیار شهروندان قرار میدهد. در اینجا یکی از بزرگترین آبنماها را داریم و همینطور بخشهای چهارباغ و گودال باغچه و امکانات گوناگون دیگری که در طول این سالها ساخته شده است. متأسفانه وقتی صحبت از برگزاری نمایشگاه کتاب در شهر آفتاب میشود همه به یاد ماجرای بارندگی سال95 میافتند و پیشرفتهای پروژه در این مدت را درنظر نمیگیرند.
پروژه فازهای دیگر شهر آفتاب در چه مرحلهای قرار دارد؟
تاکنون یکسوم از طرح نهایی شهر آفتاب توسعه پیدا کرده است. با کامل شدن سالنهای نمایشگاهی و بخشهای دیگر به توسعه نهایی خواهیم رسید. الان نزدیک 40هزار مترمربع فضای سالن داریم. علاوه بر آن، میشود از ساختمان تجارت جهانی هم استفاده کرد؛ زیرا بخش عمده این ساختمان بنا شده است و قسمتهایی باقیمانده که میشود به سرعت آنها را تکمیل کرد. این ساختمان فضای بزرگی دارد که مجموع آن و سالنهای ما برای برگزاری نمایشگاههای مختلف کافی است. در این 3ماه بیشتر از 20سرمایهگذار بهطور جدی راغب به حضور در این پروژه بودند و میتوانند در مدت کمتر از یک سال این ساختمان را قابل بهرهبرداری کنند. از طرف دیگر میتوان ساخت سالنها را هم بهصورت جداگانه از ساختمان تجارت جهانی انجام داد. به این معنا که چند راه مختلف برای وسعت بخشیدن به فضای مفید شهر آفتاب داریم و اگر بودجه یا سرمایهگذاری مناسب را در اختیار داشته باشیم تا پایان امسال هم میشود به مساحت موردنظر برای برگزاری نمایشگاهی مانند نمایشگاه کتاب رسید.