• پنج شنبه 12 تیر 1404
  • الْخَمِيس 7 محرم 1447
  • 2025 Jul 03
شنبه 9 بهمن 1400
کد مطلب : 152249
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/n5KqY
+
-

اعتراض مردم سیستان و بلوچستان  به جاری نشدن حقابه هیرمند

جمعی از مردم سیستان و بلوچستان روز گذشته با هدف دریافت حقابه هیرمند در مقابل پایانه مرزی میلک تجمع کردند. براساس معاهده سال ۱۳۵۱ میان ایران و افغانستان، دولت افغانستان موظف به رها‌سازی‌ ۸۲۰میلیون مترمکعب آب از ذخیره سد کجکی در ولایت هلمند به‌عنوان حقابه ایران است.
از اواخر دهه۱۳۷۰ با بالاگرفتن خشکسالی و همزمان با کاهش بارش سالانه و گسترش خشکسالی در سیستان و بلوچستان  میزان ورودی آب رود هیرمند به ایران و دریاچه هامون روند نزولی پیدا کرد. این درحالی است که آب هامون به شهر زاهدان و شهرهای اطراف منتقل می‌شد و نیاز مردم منطقه را تامین می‌کرد. دریاچه هامون هفتمین تالاب بین‌المللی جهان است که در کنوانسیون رامسر ثبت شده اما نرسیدن آب هیرمند آن را نابود کرد. این مسئله موجب قطع منبع زندگی ۴۰۰هزار نفر از اهالی سیستان و بلوچستان   کاهش چشمگیر پرندگان بومی، آغاز جریان انقراض گاو سیستانی، تنگدستی و ناامنی‌های متعاقب آن به واسطه قاچاق مواد‌مخدر و فعالیت‌های گروه‌های تروریستی، مهاجرت گسترده سیستان و بلوچستان به مناطق شمالی ایران و زوال روزافزون صنایع‌دستی سیستان شد.
ایرنا دیروز گزارش داد که جمعی از مردم ‌زابل، زهک، هیرمند، نیمروز و هامون در شمال سیستان و بلوچستان نسبت به دریافت حقابه رودخانه هیرمند، تجمع اعتراض آمیزی در نقطه صفر مرزی ایران و افغانستان برگزار کردند. شرکت‌کنندگان در این تجمع از مسئولان کشور خواستند با هدف دریافت حقابه هیرمند با مسئولان افغانستان وارد مذاکره شوند. این تجمع از ساعت 9صبح در پایانه مرزی میلک آغاز شد و پس از حدود 2 ساعت پایان یافت. پس از پایان این تجمع، تعداد اندکی از مردم بومی میلک اقدام به شکستن شیشه‌ 3 کامیون متعلق به اتباع افغانستان مستقر در پایانه مرزی میلک کردند که بلافاصله نیروهای انتظامی با ورود به محل از ادامه این حرکت جلوگیری کردند. تجمع اعتراض‌آمیزی نیز برای دریافت حقابه هیرمند دیروز در مقابل کنسولگری افغانستان در زاهدان نیز برگزار شد.در این تجمع، مردم از مسئولان خواستند برای دریافت حقابه هیرمند با مسئولان افغانستان مذاکره کنند.مردم معترض در مقابل کنسولگری از مسئولان افغانستان در عدم‌ رها‌سازی‌ آب، گلایه کردند. اعتراض مردم سیستان و بلوچستان در حالی  است که سال گذشته اشرف ‌غنی، رئیس‌جمهور وقت افغانستان سد کمال‌خان را بر رودخانه هیرمند افتتاح کرد. رودخانه هیرمند از کوه‌های بابایغما در مرکز افغانستان سرچشمه می‌گیرد و پس از طی بیش از هزار کیلومتر به مرز ایران در سیستان و بلوچستان می‌رسد. این رودخانه سرچشمه تالاب بین‌المللی هامون بود که اکنون با گذشت 2 دهه به سبب بروز خشکسالی و عدم‌رها‌سازی‌ حقا‌به ایران از افغانستان خشکیده است. ساخت سد کمال‌خان بر رودخانه هیرمند در ولایت نیمروز افغانستان، از انتقال آب به ایران جلوگیری کرد.

این خبر را به اشتراک بگذارید