دریچه گفتوگو میان تهران-ریاض گشوده شده است و کشورهای منطقه نیز یکی پس از دیگری از این تغییر استقبال میکنند. وزیرخارجه قطر در گفتوگو با شبکه الجزیره با استقبال مجدد از گفتوگوهای میان ایران و عربستان گفته است: «ما خواهان افزایش تنش نیستیم زیرا بر کشور قطر و منطقه تأثیر منفی دارد.»
سیدحسن نصرالله، دبیر کل حزبالله لبنان نیز در سخنرانی خود گفته که حزبالله «از گفتوگوهای ایران در هر سطحی، بینالمللی، منطقهای یا با کشورهای عربی» پشتیبانی و استقبال میکند. او تأکید کرد : «ما بر این باوریم که این امر به آرامش منطقه کمک میکند.» وزیرخارجه قطر نیز در همین زمینه اضافه کرد: «اکنون نگرانیهایی میان ایران و کشورهای خلیج(فارس) وجود دارد و باید گفتوگوهای مستقیمی در رابطه با این نگرانیها انجام شود.»
این اظهارنظر در حالی مطرح شده که به تازگی یکی از مقامات رسمی عربستان سعودی نیز در مصاحبه با خبرگزاری رویترز گفتوگو با ایران را تأیید کرده است. پیش از این مقامات رسمی ایران و عربستان برگزاری نشستهای دوجانبه در بغداد را تأیید یا تکذیب نکرده بودند. این مقام وزارت خارجه عربستان اما تأیید کرد که برای کاهش تنش بین 2 کشور گفتوگوهایی غیرعلنی در جریان است.
برای نتیجهگیری زود است
دور نخست گفتوگوها میان تهران-ریاض در سطوح امنیتی برگزار شده است. هرچند رئیسجمهوری عراق در مصاحبه با یک اندیشکده لبنانی گفته ایران و عربستان بیش از یکبار در بغداد گفتوگو کردهاند. طبق گزارش روزنامه فایننشال تایمز چاپ لندن و الاخبار چاپ بیروت هیأتهای امنیتی در این مذاکرات حضور داشتند.
رئیس هیأت ایرانی نماینده دبیر شورایعالی امنیت ملی و رئیس هیأت عربستانی نیز رئیس سازمان اطلاعات این کشور بوده است. غیر از این اطلاعات بیشتری از کموکیف مذاکرات منتشر نشده است. حتی گفته شده که ایران و عربستان از عراق بهدلیل رسانهای شدن این گفتوگوها ناراضی هستند. اما رائدبنخالد قرملی، رئیس برنامهریزی سیاستهای وزارتخارجه سعودی و نخستین مقام رسمی که درباره این گفتوگوها صحبت کرده، درباره نتیجه آن گفته که هنوز برای قضاوت درباره نتیجه آنها خیلی زود است و ریاض بهدنبال مشاهده «اقدامات قابل بررسی» از سوی ایران است. این مقام سعودی همچنین گفته که این کشور امیدوار است گفتوگوها نتیجه دهد، «اما برای رسیدن به جمعبندی قطعی بسیار زود است».
احتمال ارتقای سطح مذاکرات تهران-ریاض
اما پیش از گفتوگوی مقام رسمی سعودی با رویترز نیز تغییر موضع آشکار محمدبنسلمان درباره ایران حکایت از تغییر راهبرد این کشور داشت. تغییر راهبردی که بسیاری از تحلیلگران آن را مرتبط با تغییر دولت در آمریکا میدانند. فواد حسین وزیر امور خارجه عراق نیز که کشورش سعی دارد نقش پررنگی در مناسبات جدید منطقه ایفا کند در این زمینه گفته: «با تغییر دولت آمریکا، ما شاهد تغییری در این زمینه نیز بودیم. تا جایی که تماس با ایران آغاز شد و در نتیجه گفتوگو و مذاکره در وین شکل گرفت و علاوه بر آن، تماس و گفتوگوی غیرعلنی میان ایران و عربستان سعودی نیز آغاز شد.» عربستان حتی در همین راستا به قطع روابط خود با قطر نیز پایان داد و ولیعهد این کشور با دعوت رسمی از امیرقطر و استقبال گرم از او خصومتی چند ساله را به فراموشی سپرد. او که در دوران سرمستی از حمایتهای آمریکا تهدید میکرد که جنگ را به خاک ایران میکشاند حالا در آخرین اظهارنظرش گفته که عربستان خواهان روابط «خوب و ممتاز» با ایران است. در سوی دیگر ایران نیز از این موضع استقبال کرده و طبق گزارشها گفتوگوها در عراق تا اینجا نتایج «رضایتبخشی» داشته است. حتی روزنامه نیویورکتایمز در گزارشی ادعا کرده که دور بعدی مذاکرات در سطح سفرای 2 کشور در بغداد برگزار میشود. اتفاقی که میتواند حاکی از عزم 2 کشور برای ارتقای سطح گفتوگوها و به نتیجه رساندن آن باشد.
یکشنبه 19 اردیبهشت 1400
کد مطلب :
130188
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/gJE7l
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved