روزهای جنجالی مریخ
پس از رسیدن پر حرف و حدیث فضاپیمای «امید» امارات و تیانون-1 چین به مدار مریخ، پنجشنبه این هفته با فرود «استقامت» ناسا سیاره سرخ پرخبرتر از همیشه خواهد بود
عمادالدین قاسمی پناه- خبرنگار
پس از آنکه امارات، بهعنوان نخستین کشور عربی، فضاپیمایی را وارد مدار و اتمسفر مریخ کرد، انتظار میرود طی روزهای آینده شاهد نوعی ترافیک در مدار مریخ باشیم. چراکه چین هم پس از امارات، فضاپیمای تیانون-1 را وارد مدار سیاره سرخ کرد. این در حالی است که ناسا هم چند روز دیگر، یعنی در روز پنجشنبه همین هفته که مصادف با 18فوریه (30بهمن) است، مریخنورد Perseverance را روی مریخ فرود میآورد.
«امید» امارات
«امید» یا به زبان عربی «امل» در حالی برای بررسی اتمسفر و سیاره مریخ وارد مدار این سیاره شد که این ماجرا جنجالی شده است. اگر همه سیستمهای این فضاپیما پس از فشارهای ورود به مدار موفق عمل کنند، امارات که آژانس فضایی خود را در سال2014 تأسیس کرده است، وارد باشگاه کشورهایی (آمریکا، روسیه، اروپا و هند) میشود که با موفقیت ماموریتهای مریخی را انجام دادهاند.
این در حالی است که برخی از کشورهای دیگر میگویند اماراتیها مثل هر مورد دیگری برنامه فضایی خود را با تزریق منابع هنگفت مالی و خرید تجهیزات از کشورهای پیشرفته دیگر پیش بردهاند. به هرحال اما در دنیا این فضاپیما و تحقیقاتش را به نام امارات ثبت کردهاند. این فضاپیما دارای 3 ابزار طیفسنج مادون قرمز، طیفسنج ماورا بنفش و یک دوربین تصویربرداری است که نحوه شروع و کامل شدن توفانهای غباری و واکنش جو این سیاره را نسبت به تغییرات آب و هوایی فضا، مانند توفانهای خورشیدی، ثبت میکند. دادههای بهدست آمده از این مدارگرد همچنین چگونگی حرکت گازهای هیدروژن و اکسیژن از اتمسفر پایینی و گریز به فضا را مشخص میکند. این همان فرایندی است که آب را از سیاره خارج میکند و بر قابلیت سکونت آن تأثیر میگذارد.
تیانون-1
رسانههای چینی اعلام کردهاند که یک روز پس از پرتاب «امید» امارات، نخستین فضاپیمای کاملا داخلی چین به نام تیانون-1، وارد مدار سیاره سرخ شده است. این نقطه عطف، چین را به ششمین مرجع تحقیق در مریخ، پس از آمریکا، روسیه، آژانس فضایی اروپا، هند و امارات متحده عربی تبدیل میکند.
این دستاورد چین، همچنین زمینه را برای وقوع رویدادی که چندماه دیگر رخ میدهد فراهم میکند. این رویداد لمس دشت بزرگی در نیمکرهشمالی مریخ است که بهوسیله ابزار دوگانه فرودگر-مریخنورد کاوشگر تیانون-1 اتفاق میافتد.
در انتظار «استقامت» ناسا
روزهای پرترافیک مریخ با فرود مریخنورد «استقامت» ناسا در سیاره سرخ کامل میشود. روز پنجشنبه این هفته، این مریخنورد با تلاش برای یک فرود جسورانه شبیه به آنچه پیش از این در سال2012 بهوسیله کاوشگر «کنجکاوی» صورت گرفت، بهعنوان پرچمدار ناسا معرفی میشود.
ناسا این امکان را فراهم کرده که علاقهمندان و متخصصان بتوانند لحظه فرود «استقامت» را مشاهده کنند. ویدئوی باکیفیت فرود این مریخنورد با نمایی از مریخ آغاز میشود. بلافاصله پس از آن، کاوشگر بعد از جدا شدن از یک محفظه محافظ به سرعت به سمت سطح مریخ میرود.
با نزدیک شدن به زمان فرود، انتظار میرود که میکروفنها بهکار بیفتند که اگر این اتفاق بیفتد میتوانیم صداهای موجود را هم بشنویم.