جهش صنعتی قم با اجرای 101 طرح بزرگ
استاندار: توسعه زیرساختهای گردشگری، زیرساختهای خدمات شهری و بهرهبرداری از دریاچه نمک از جمله برنامههای اقتصادی استان است
مریم رضوی| قم- خبرنگار:
همه ناظران بیرونی، قم را از نظر ظرفیتهای اقتصادی، استانی ویژه و ممتاز میدانند. این موضوع شاید از نظر کسانی که سالهاست در قم کار و زندگی میکنند چندان ویژه نیاید، اما از دیدگاه بیرونی، حضور سالی 20 میلیون زائر به همراه موقعیت حساس لجستیکی استان و ظرفیتهای متعدد فرهنگی و اجتماعی میتواند نویددهنده اقتصادی پویا باشد.
معاون اقتصادی رئیس جمهور در جلسه ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان قم به همین ظرفیتها اشاره و تأکید کرد که اجرای برنامههای اقتصادی بلندپروازانه در قم نسبت به دیگر استانها امکانپذیرتر است.
«محمد نهاوندیان» با اظهار خوشحالی از اینکه ستاد اقتصاد مقاومتی و شورای گفتوگو در استان قم با نظم اجرا میشود گفت: قم با این جایگاه کم نظیر فرهنگی و سیاسی میتواند استفاده خوبی از ظرفیتهای اقتصادی خودش داشته باشد.
وی افزود: تعداد گردشگر داخلی و خارجی در قم کمنظیر است و از نظر اقتصادی، این یعنی بازار و ظرفیت سرمایهگذاری.
معاون رئیس جمهور با اشاره به اینکه قم نسبت به جذب سرمایهگذار داخلی و خارجی باید اهتمام داشته باشد افزود: روی سرمایهگذاری گردشگری قم بسیار کار کنید. شیعیان علاقهمند از کشورهای مختلف هستند که میتوان از آنها استفاده کرد. موقعیت قم برای لجستیک و حملونقل فرصت بسیار خوبی است و آنچنان که میتوانسته هنوز استفاده نشده است. در این زمینه مسیرهای متصل به راهآهن قم حتما باید تقویت و تکمیل شود.
وی با اشاره به اینکه در مورد معادن در قم کم کار شده و ظرفیت زیادی وجود دارد اضافه کرد: اینکه با وجود مهاجرپذیربودن قم نرخ بیکاری در این استان پایین آمده است و از کشور هم پایینتر است این یک نشان افتخار است. این نشان میدهد که میشود در استان قم کارهایی کرد که شاید در استانهای دیگر نتوان انجام داد.
نهاوندیان با بیان اینکه کشور وارد دوران جدید اقتصادی میشود گفت: پیشنهاد من این است که سازمان برنامه و بودجه استان همت مضاعفی برای برنامه 2 سال پیش رو داشته باشد تا مردم طعم گشایش اقتصادی را بچشند.
طراحی 14 برنامه برای اقتصاد مقاومتی
استاندار قم هم در این جلسه به اهداف و راهبردهای ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی در قم اشاره کرد.
«بهرام سرمست» با اشاره به طراحی 14 برنامه محوری برای ستاد اقتصاد مقاومتی استان قم اظهار کرد: در این مورد43 پروژه به تصویب رسیده و به دستگاههای اجرایی ابلاغ شده است. از این تعداد حدود 20 پروژه به تأیید مرکز رسیده و وارد سامانه شده است که در کارگروههای ستاد پیگیری خواهد شد.
وی با اشاره به محورهای مهمی که مورد توجه ستاد اقتصاد مقاومتی استان است اضافه کرد: توسعه زیرساختهای گردشگری، توسعه و بهسازی زیرساختهای خدمات شهری، بهرهبرداری از دریاچه نمک، تکمیل و توسعه شبکه حملونقل و تحقق بندر خشک برای منطقه سلفچگان، احیا و بهسازی بافتهای ناکارآمد شهری، توسعه زیرساختهای نوین کشاورزی و حفظ و توسعه واحدهای صنعتی از جمله این محورهاست.
سرمست ادامه داد: سیاست ما در ابتدا حفظ اشتغال و در مرحله بعد عارضهیابی برای واحدهای نیمهراکد و احیای آنها برای بازگرداندن به چرخه تولید است.
وی با اشاره به تشکیل ستاد تسهیل و رفع موانع تولید در محل واحدهای تولیدی تأکید کرد: این بازدیدها به اتفاق اعضای ستاد تسهیل و رونق تولید اتفاق افتاده و یک جلسه هم در ستاد استانداری پیگیری جلسات را داریم.
استاندار قم از اکتشاف و تکمیل فناوری معادن به عنوان یکی از برنامههای راهبردی اقتصادی استان قم نام برد و افزود: توسعه ظرفیت نیروگاههای خورشیدی، توانمندسازی، ارتقای معیشت روستاییان، بهبود فضای کسب و کار، توسعه فعالیتهای دانش محور و توسعه بازار تولید استان از دیگر برنامههاست.
وی ادامه داد: در کنار همه این موارد، استان قم همایش فرصتهای سرمایهگذاری و رونق تولید را با همت بخش خصوصی برگزار خواهد کرد. این همایش 30 آبان برگزار خواهد شد و امیدواریم در این همایش با استفاده از ظرفیت بخش خصوصی و بهویژه اتاق بازرگانی بتوانیم سرمایههای داخلی و خارجی را به قم جذب کنیم.
تغییر رویکرد پروژهمحوری به برنامهمحوری
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قم نیز از توقف 13 پروژه اقتصاد مقاومتی و نیمهکاره بودن 62 پروژه در قم خبر داد.
«محمود نوربخش» با اشاره به اینکه در 2 سال گذشته حدود 123 پروژه اقتصاد مقاومتی در قم مطرح شده گفت: از مجموع این 123 پروژه، 39 پروژه اجرا شده و 62 پروژه در حال اجراست. همچنین 13 پروژه متوقف و 9 پروژه حذف شده است. رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی استان قم به تغییر رویکرد از پروژه محوری به برنامهمحوری در ستاد اقتصاد مقاومتی قم اشاره کرد و افزود: در گذشته اصل پروژهها بودند، اما اکنون برنامهها اصل هستند.
به گفته وی، 14 برنامه محوری برای ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی استان قم انتخاب شده که مشارکت و مسئولیتپذیری دستگاههای دولتی، مشارکت خیران، همراهی نهادهای نظارتی و پشتیبانی معین ملی استان قم از ویژگیهای این برنامهها هستند.
حفظ واحدهای فعال و احیای واحدهای راکد
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار قم هم در این جلسه با اشاره به اینکه حاصل تصمیمها و مصوبههای کارگروهها باید در عرصه عمل با شاخصهای اقتصادی تطبیق داده شود اظهار کرد: شاخصهای اقتصادی مانند رغبت به سرمایهگذاری در ماههای اخیر در قم شرایط بهتری داشته است. «مهرداد غضنفری» افزود: در ارتباط با رغبت به سرمایهگذاری در 4 ماه ابتدای امسال 2277 فقره جواز تاسیس با 1286 میلیارد تومان سرمایهگذاری و اشتغال 5 هزار نفر را در قم شاهد بودیم. حدود 35 فقره سرمایهگذاری ایجادی در طول این 4 ماه داشتیم که برای 1700 نفر شغل ایجاد کرده است.
وی بهبود فضای کسب و کار را شاخص دیگری برای تشخیص کارآمدی فعالیتهای ستاد اقتصاد مقاومتی دانست و افزود: در 4 ماه نخست امسال 279 فقره جواز صنفی صادر شده که این شاخص نویدبخش تحقق اسناد رونق تولید و سرمایهگذاری و اشتغال است.
معاون استاندار قم با اشاره به اهمیت حفظ واحدهای فعال و ارتقای ظرفیت واحدها و احیای ظرفیت راکد اظهار کرد: در حوزه بانکی 72 واحد تملک شده داشتیم که تا این تاریخ 40 واحد به مدار تولید بازگشته است.
وی با اشاره به اینکه نزدیک به 50 درصد منابع استان قم در بانکهای خصوصی است گفت: از این مقدار فقط 20 درصد برای توسعه اقتصادی استان مصرف میشود. بانکهای تخصصی 300 درصد مصرف منابع در قم دارند که جای قدردانی دارد اما برای وضعیت بانکهای خصوصی باید فکری کرد.
شناسایی 250 واحد راکد
رئیس سازمان صنعت و معدن استان قم از پرداخت 1200 میلیارد تومان تسهیلات رونق تولید در قم بر اساس سهمیه سال 97 خبر داد. «محمود سیجانی» با اشاره به اینکه کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید در استانها به قانون تبدیل شده و جایگاه حقوقی دارد اظهار کرد: کارگروه تسهیل استان قم یکی از کارگروههای اثرگذار کشور است که در جلسات ملی به عنوان مشاور دعوت میشود.
کارگروه تسهیل و رفع موانع تولید استان قم سال گذشته 50 جلسه داشته که در این مدت مشکلات 250 واحد اقتصادی بررسی شده است. همچنین این کارگروه سال گذشته 840 جلسه داشته که 72 درصد آن اجرایی شده است. وی با اشاره به اینکه سال گذشته 1200 میلیارد تومان تسهیلات به واحدهای تولیدی پرداخت شده اضافه کرد: این 1200 میلیارد تومان برای 470 واحد صنعتی و 456 واحد کشاورزی و 32 واحد گردشگری پرداخت شده است.
به گفته رئیس سازمان صمت قم، استان قم در پرداختیهای رونق تولید در کشور جایگاه دهم را دارد. سیجانی ادامه داد: کمیته نظارت بر تسهیلات با همکاری دستگاههای نظارتی تشکیل شده تا نسبت به هزینه کردن تسهیلات در واحدهای تولیدی نظارت انجام شود. وی افزود: تاکنون این کمیته بر 52 واحد صنعتی نظارت کرده که منجر به تثبیت 3 هزار اشتغال شده است.
در واحدهای کشاورزی هم 192 تثبیت اشتغال داشتیم. رئیس سازمان صمت قم با اشاره به شناسایی 250 واحد راکد در قم بیان کرد: حداقل 30 واحد امسال باید احیا و راهاندازی شود که تاکنون 11 واحد با اشتغال 110 نفر راهاندازی شدند.وی با اشاره به شرایط کشور که مشکلاتی برای صادرات ایجاد کرده گفت: هدف صادراتی امسال 252 میلیون دلار بوده که تا امروز از نظر گمرک 52 میلیون دلار و از نظر صادرات کل 85 میلیون دلار محقق شده است.