سوخو در سبد خرید ترکیه
حضور رجب طیب اردوغان در نمایشگاه هوایی مکس2019 در مسکو و بازدید او از جنگنده سوخو-57 در کنار ولادیمیر پوتین، احتمال خرید این جنگنده پیشرفته از سوی آنکارا را افزایش داده است.
ترکیه از مدتها پیش امیدوار بود جنگندههای نسل پنجم اف-35 را از آمریکا بخرد، با این حال، با تیرهشدن روابط آمریکا و ترکیه، فروش این جنگنده پیشرفته به ترکیه از سوی دونالد ترامپ ممنوع شد. آمریکا، خرید سامانه دفاع موشکی اس-400 روسیه از سوی ترکیه را بهانه کرده و جلوی فروش اف-35 را گرفته است.
از همان زمان، خرید سوخو-57 بهعنوان بدل شرقی جنگنده رادارگریز آمریکایی از سوی ترکیه مطرح شد. روابط بسیار گرم مسکو و آنکارا، این معامله را امکانپذیر کرده و حالا صحبتهای اردوغان و پوتین در مکس2019 عملا پروژه خرید سوخو-57 از سوی ترکیه را کلید زده است.
به گزارش اینترفکس، در جریان بازدید از این نمایشگاه، پوتین اردوغان را با لقب «دوست عزیزم» خطاب قرار داد و «آخرین تواناییهای نسلهای جدید نیروی هوایی روسیه» را برای او تشریح کرد.
در جریان بازدید از هواپیمای نسل پنجم سوخو-57، اردوغان درباره امکان خرید این هواپیماها از پوتین سؤال کرد و رئیسجمهور روسیه هم با خنده در پاسخ به پرسش او گفت: «شما میتوانید بخرید.»
فروش این جنگنده به ترکیه، میتواند نشانهای از تغییر موضع صریح نظامی ترکیه باشد؛ ترکیه عضو ناتوست و آمریکا هم با این بهانه که خرید سامانه دفاع موشکی اس-400 از سوی ترکیه با نقش این کشور در ناتو مغایرت دارد، فروش اف-35 به آنکارا را لغو کرد. مقامات آمریکایی معتقدند که فروش اف-35 به ترکیه ممکن است به دستیابی روسها به فناوریهای پیشرفته این جنگنده منجر شود.
ستاره نسل پنجم روسیه
رقابت حیاتی روسها و آمریکاییها در دوران جنگ سرد بر سر ساخت جنگندههای بهتر و پیشرفتهتر، بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی به پیشتازی یکطرفه آمریکا تبدیل شد و اف-35 و اف-22 جنگندههای نسل پنجم واشنگتن، مدتها هیچ رقیب رادارگریزی از روسیه نداشتند. با این حال، روسها بعد از مدتها در سال2002 کار را شروع کردند و در نهایت با ساخت جنگنده سوخو-57 به عرصه ساخت جنگندههای نسل پنجم وارد شدند. سوخو-57 که یکی از محصولات پروژه پکفا در کارخانه سوخو (پروژه تولید جنگندههای نسل پنجم) است، یک جنگنده چندمنظوره دوموتوره است که بهمنظور کسب برتری هوایی و انجام ماموریتهای آفندی طراحی و تولید شده است. این جنگنده، نخستین هواپیمای رادارگریزی است که توسط نیروهای نظامی روسیه بهکار گرفته میشود. برخلاف اف-22 و اف-35 که دهها فروند از آنها در مدلهای مختلف در آمریکا و دیگر کشورهای متحد آن بهصورت عملیاتی فعال است، سوخو-57 هنوز کاملا عملیاتی نشده است. این جنگنده مدتها بهعنوان پیشنمونه مورد آزمایش قرار میگرفت تا اینکه زمستان گذشته، نیروی هوایی روسیه، برای نخستینبار از آن در عملیات واقعی استفاده کرد و اهداف شبهنظامیان مخالف بشار اسد را با استفاده از آن بمباران کرد.
مقایسه این جنگنده با اف-35، از مدتها پیش در جریان بوده است؛ درحالیکه روسها از برتری سوخو-57 صحبت میکنند، منابع غربی عملیاتیبودن اف-35 را به رخ رقیب شرقی خود میکشند. چیزی که فارغ از این ادعاها قطعی است، این است که هم اف-35 و هم اف-22 مدتهاست بهصورت عملیاتی در خدمت آمریکا و دیگر کشورها هستند اما سوخو-57، تازه تولید انبوه خود را شروع کرده است. تنها 12فروند از این جنگندهها در اختیار روسیه است اما براساس سفارش نیروی هوایی این کشور، قرار است تعداد بیشتری از این جنگندهها تولید و یک اسکادران از آنها در سال2019 تاسیس شود. براساس گزارشهای رسانهای در روسیه، کارخانه سوخو و وزارت دفاع روسیه قراردادی برای ساخت و تحویل 76فروند از این جنگندهها را امضا کردهاند.
به گزارش نشنالاینترست، یکی از مشکلات این جنگنده رادارگریز که رسانههای تخصصی پروازی به آن پرداختهاند، موتورهای آن است.
در واقع موتورهای این جنگنده، نسخههای ارتقایافته موتورهای جنگندههای پیشین روسیه است و مشخصا برای یک جنگنده نسل پنجم طراحی نشده است.