کوچ پرستاران به تهران
نماینده اراک در مجلس: نسبت پرستار به سرانه هرتخت بیمارستانی در استان 9/0 است، در حالیکه این آمار در کشور به 8/1 درصد میرسد
مریم جباری | اراک- خبرنگار:
چند سالی است که مطالبات پرستاران در استان مرکزی، به یکی از دغدغههای بخش درمان و سلامت تبدیل شده و تأخیر در پرداخت معوقات، اجرا نشدن قانون سختی کار و تعرفههای قانونی، کمبود نیرو بهویژه دربخش مراقبتهای ویژه و... از جمله مهمترین مطالبات پرستاران در بیمارستانهای استان است.
همانطور که نماینده اراک در مجلس میگوید: «نسبت پرستار به سرانه هرتخت بیمارستانی در استان 9/0 است، در حالیکه این آمار در کشور به 8/1 درصد میرسد و در واقع هر پرستار با وجود مشکلات، 2 برابر خدمات را در بیمارستانهای استان ارائه میدهد». این صحبتها در حالی مطرح میشود که تا چند ماه دیگر بیمارستان ولیعصر(عج) اراک(بزرگترین بیمارستان استان مرکزی) به طور کامل به بهرهبرداری میرسد و با تکمیل این پروژه، سرانه پرستاران در استان کاهش پیدا خواهد کرد.
مشکلات 800 پرستار در استان
رئیس هیاتمدیره نظام پرستاری استان مرکزی در این مورد میگوید: این صنف در استان دارای 800 عضو است و اکثر آنها با مشکلات بسیاری مواجه هستند و از شرایط کاری خود رضایت ندارند. با این حال همه تلاش خود را برای رفع مشکلات و رسیدگی به وضعیت آنها به کار خواهیم گرفت.
«محسن غنجی» به همشهری بیان میکند: بیان مشکلات و مسائل پرستاران با مسئولان استان از جمله شخص استاندار میتواند به رفع بسیاری از این موارد و همچنین ارائه راهکار بینجامد و به زودی شرایط پرستاران را با مسئولان در میان خواهیم گذاشت.
وی با بیان اینکه آمار پرستاران استان از میانگین کشوری پایینتر است، ادامه میدهد: مرکزی اکنون با کمبود شدید نیروی پرستار مواجه است و همین موضوع میتواند در زمینه ارائه خدماتدهی مطلوب به بیماران تاثیرگذار باشد. از دیگر مشکلات موجود در این بخش میتوان به استاندارد نبودن فضای کار، شیفتهای کاری نامتعارف به دلیل کمبود نیروی انسانی و نبود ارزیابی دورهای سلامت اشاره کرد. تمامی این موارد میتواند بر کیفیت خدماترسانی مناسب به بیماران تأثیرگذار باشد.
غنجی اظهار میکند: با توجه به مشکلات پرستاران و اینکه شرایط جذب نیروی انسانی در استان وجود ندارد، تعداد بسیار زیادی از پرستاران و متخصصان به تهران میروند و در بیمارستانهای آنجا جذب میشوند. اگر شرایط جذب نیرو در استان فراهم نشود، قطعاً با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.
کمبود پرستاران مرد در بیمارستانها
وی میگوید: از دیگر مشکلات این صنف، تعداد بیشتر پرستاران زن در مقایسه با مردان است و ما نمیتوانیم برای آنها اضافهکاری اجباری در نظر بگیریم. علاوه بر این در مواقعی که اعزام پرستار به خارج از محل کار داریم با مشکل کمبود نیروی پرستار مرد مواجه هستیم.
رئیس هیاتمدیره نظام پرستاری استان مرکزی بیان میکند: متأسفانه وظایف بسیار زیادی بر دوش پرستاران استان گذاشته شده، اما در راستای ارتقای خدمات به این قشر هیچ اقدامی انجام نشده است. بنابراین باید تدابیری اتخاذ شود تا بتوانیم اندکی از سختی این قشر زحمتکش کاهش دهیم.
غنجی با اشاره به طرح قاصدک که یکی از طرحهای حمایتی پرستاران در زمینه پرداخت مبتنی بر عملکرد است، ادامه میدهد: متأسفانه یک سال است که پرستاران از مزایای این طرح نتوانستهاند استفاده کنند و همین مسئله نارضایتی پرستاران را نیز به همراه داشته، در حالی که این طرح میتواند یکی از کمترین اقدامات در زمینه جبران خدمات این قشر زحمتکش جامعه باشد.
پرداخت معوقات پرستاران در اولویت
نماینده اراک، خنداب و کمیجان در مجلس نیز در زمینه مشکلات حوزه بهداشت و درمان استان میگوید: یکی از مسائل اصلی و مهمی که در استان وجود دارد، توسعه و گسترش تختهای بیمارستانی است که این موضوع با تکمیل فاز جدید بیمارستان ولیعصر(ع) در اراک محقق خواهد شد.«علیاکبر کریمی» بیان میکند: ارائه خدمات بهداشتی و درمانی یکی از وظایف اصلی و مهم دولت است که باید در زمینه ارائه مطلوب آن از تمامی ظرفیتهای موجود استفاده کرد، زیرا پیشگیری در این بخش مقدم بر درمان است و قطعاً هزینههای کمتری را نیزدر بر خواهد داشت.وی ادامه میدهد: علاوه بر پزشکان، پرستاران به عنوان زحمتکشترین قشر جامعه به مردم خدماترسانی میدهند و با مشکلات و مسائل بسیار زیادی نیز مواجه هستند که رسیدگی به مشکلات و مسائل این قشر باید مورد توجه دولت و مسئولان استان قرار گیرد.
نماینده اراک، خنداب، کمیجان در مجلس میافزاید: متأسفانه کمبود نیروی پرستار در استان باعث میشود فشار چندین برابری به پرستاران وارد شود که این کمبود در واحدهای درمانی باید با سرعت بیشتری رفع و خدمات با کیفیتتری در حوزه بهداشت و درمان به بیماران ارائه شود. با توجه به اینکه مطالبات پرستاران نسبت به پزشکان بیشتر است، این موضوع باید در اولویت مسئولان استان قرار گیرد تا فشار زیادی که به این قشر وارد میشود،
کاهش پیدا کند.
حقوق پرستاران متناسب با سختی کار نیست
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اراک در زمینه مشکلات و مسائل پرستاران استان میگوید: این افراد با توجه به اینکه در طول یک ماه، باید ساعات زیادی را در مراکز درمانی شلوغ به ارائه خدمت به بیماران بپردازند، با مشکلات و مسائل بسیار جدی مواجه هستند و متناسب با این وضعیت و شرایط کاری، حقوق و مزایا دریافت نمیکنند.
«حسین سرمدیان» بیان میکند: استان مرکزی در حوزه بهداشت و درمان با مشکلات و چالشهای بسیار زیادی مواجه است و پرستاران بهویژه در شهر اراک با توجه به اینکه علاوه بر بیماران استان پذیرای بیمارانی از استانهای همجوار هستند، حتماً باید از نظر شغلی امنیت لازم را داشته باشند که این مسئله تا حد زیادی مورد غفلت واقع شده است. متاسفانه مشکلات، سختی کار و حقوق ناکافی باعث شده موج مهاجرت به پایتخت به قشر پرستاران استان برسد و حالا با کمبود شدید پرستار در استان مواجه شویم.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اراک میافزاید: یکی دیگر از مهمترین مشکلات این حوزه، کمبود نیروی پرستار مرد است، چراکه تعداد پرستار مرد در استان بسیار کم است. در حالی که خدمات مراقبتی نیمی از بیماران که مرد هستند حتماً باید توسط پرستار مرد انجام شود. سرمدیان اظهار میکند: علت این مسئله هم پایین بودن درآمد این شغل برای مردان است که باید در این زمینه نیز ساز و کار و تدابیری اتخاذ شود.