چرا با وجود هزاران میلیارد ریال کمک خیرین از جمعیت نیازمندان کاسته نمیشود؟
پولدادن مفید نیست
مجید ابهری| جامعهشناس و آسیبشناس اجتماعی
مؤسسات خیریه باسابقهترین تشکلهای غیردولتی فعال در کشورند که در صورت داشتن جهتگیری درست میتوانند یکی از اهرمهای کاربردی برای کاهش شکاف طبقاتی محسوب شوند. اما متأسفانه هماکنون اینگونه تشکلهادر ایران به شکل معیوب به خدمت گرفته میشوند. با توجه بهوجود 15هزار مؤسسه خیریه و گستردگی خدمات اجتماعی در زمینههای مختلف و چرخه مالی چند هزار میلیاردی، هنوز از جمعیت نیازمندان جامعه عدد قابل ملاحظهای کم نشده و اثر ضعیفی از عملکرد آنها از سوی مردم دیده میشود.
غالب مؤسسات، برنامهای برای توانمندیسازی نیروهای انسانی تحت پوشش ندارند. باید این نکته را مدنظرداشت که پرداخت پول یا دادن کالای اساسی کمک مؤثری به نیازمندان نیست و لازم است موتور کارآفرینی و اشتغال را بهکار انداخت تا میزان وابستگی تا حد امکان کاهش یابد.
اثر بخش نبودن فعالیت تعدادی از این تشکلهای مردمی و شفافنبودن عملکرد بخشی از آنها به اعتماد عمومی آسیبهای جدی وارد کرده و مشارکت جمعی در امور خیر و عامالمنفعه را تا حدی کاهش داده است. علت موفقیت تشکلهای خیریه در جهان و کمرنگ بودن آن در ایران در موضوع توانمندسازی و عدموابستگی به کمکهای دولتی است. خیریهها در تمام دنیا به تشکلهای دینی و مراکز عبادتی وابستهاند.
در کشور ما نیز تا وقتی که مساجد بیشتردر این زمینهها فعال بودند کمک زیادی به نیازمندان میشد. چرا که این پایگاههای محلی میتوانستند بهخوبی محرومان واقعی را شناسایی کنند و راست ودروغ بودن ادعایشان بهراحتی توسط مردم محلی قابل تشخیص بود. اما اکنون بخشی از مؤسساتی که مجوزدار میشوند هویت و اهدافشان بهسختی قابل شناسایی است. نظارتهای ضعیف و سوءاستفادهها در برخی از این تشکلها، فعالیت شفاف مؤسسات شناسنامهدار را هم در مواردی تحتالشعاع قرارداده و جلب اعتمادعمومی را خدشهدار کرده است.
نوع تبلیغات این تشکلها و ایجاد حس ترحم از ضعفهای مدیران خیریه است. کمک به نیازمندان باید بهعنوان یک وظیفه اجتماعی ودینی قلمداد شود نه تحریک احساسات. از سویی دیگر حضور خیران معطوف به چند حوزه شده و بسترسازی در سایر حوزهها نیز لازم است.
بسیاری از خیرانی که با قصد خیر، مدرسه و بیمارستان میسازند نمیدانند که توانمندسازی کودکان کار، ثوابی چندین برابر دارد و آسیبهای اجتماعی را تا حدی زیادی کاهش میدهد.در شرایط حساس اقتصادی حاضر، اگرتشکلهای خیریه در کنار هم و همسو شوند میتوانند با متمرکز کردن فعالیتهایشان کمک مؤثری به کاهش فقر و آسیبها کنند تا حضورشان در میان مردم ملموستر و عینیتر نمود یابد.