
زمینخواران در کمین حریم تهران
اعضای شورای شهر تهران ضمن گله از نبود نظارت کافی بر حریم پایتخت بر لزوم تعیینتکلیف آن تأکید کردند

پریسا نوری-روزنامهنگار
با لغو بخشنامه مدیریت یکپارچه حریم شهر تهران توسط وزارت کشور، اینروزها حریم تهران متولی ندارد و مدیران شهری در روزهای گذشته بارها نسبت به وقوع زمینخواری و ساختوسازهای غیرمجاز در حریم شهر هشدار دادهاند. این موضوع به صحن شورای شهر هم کشیده شد و مهدی چمران، رئیس شورا در سیصدوبیستوچهارمین جلسه پارلمان شهری در جمع خبرنگاران از تجاوز به زمینهای عمومی بهدلیل نبود نهاد متولی و ناظر ابراز نگرانی کرد. او از مسئولان خواست تکلیف وضعیت حریم پایتخت را روشن کنند.
احتمال وقوع مناقشه کشمیر در پایتخت
رئیس شورای شهر که بهکاربردن استعارههای لطیف در صحبتهایش مسبوق به سابقه است، با کنایه درگیریهای بین مناطق بر سر حریم را به مناقشه کشمیر تشبیه و عنوان میکند که «تجاوز به زمینهای عمومی و بیبرنامگیها شروع شده است. کشمیری در مناطق15، ۱۷، ۱۸ و... ایجاد شده و درگیریهای داخلی بین شهرداریهای مناطق با شهرداریهای دیگر شهرها وجود دارد و بلبشویی ایجاد شده است.» چمران انتقادی هم از صدور بخشنامهای دارد که منجر به سلب اختیار از شهرداری نسبت به حریم پایتخت شده است؛ «نمیدانم چه چیزی عاید آنها میشد که بخشنامه صادر کردند؛ اما مردم قطعا سود نمیبرند و کارخانهخواران و زمینخواران سود خواهند برد.» چمران تأکید کرد: «با وزیر کشور و استاندار نامهنگاریهایی صورت گرفته و امیدواریم بهخودشان بیایند و وضعیت را درست کنند.»
مدیریت حریم پایتخت را به شهرداری برگردانید
اما این پایان ماجرا نیست و لطفالله فروزنده، معاون هماهنگی و امور مناطق شهرداری تهران هم از ساختوساز غیرقانونی در حریم پایتخت ابراز نگرانی میکند؛ «مسئولیت حریم شهر در دوران استاندار قبلی تهران به شهرداری تهران واگذار شده بود و با قاطعیت با متخلفان برخورد کردیم و روند مشخصی به آن دادیم؛ اما متأسفانه اخیرا بخشنامهای صادر شده که در آن اختیار حریم از شهرداری تهران گرفته شده و این موضوع مشکلاتی ایجاد کرده است.» فروزنده با بیان اینکه هم وزیر کشور و هم مجموعه دولت معتقدند که شهرداری باید متولی و ناظر حریم باشد، تأکید میکند: «ما نیز اعلام کردهایم که نظارت را بر عهده میگیریم، تسهیلگری انجام میدهیم و هر منبع درآمدی که حاصل شود برای خود حریم هزینه خواهد شد. بههیچوجه پول در جای دیگری هزینه نخواهد شد؛ یعنی عوارضی که برای ساختوساز دریافت میشود، در خود آن حریم برای توسعه سرانهها استفاده خواهد شد.» معاون شهردار تهران از مسئولان، دولت و وزارت کشور خواست برای کوتاهشدن دست زمینخواران، مدیریت حریم پایتخت را به شهرداری برگردانند.
وجود خلأ مدیریتی برای حریم تهران
پس از هشدار رئیس پارلمان شهری، احمد صادقی، رئیس کمیته شفافیت و شهر هوشمند شورای شهر هم خواستار تعیینتکلیف وضعیت حریم شهر شد. او با انتقاد از وجود خلأ مدیریتی در حریم تهران، از ساختوسازهای بیرویه در این محدوده ابراز نگرانی کرد و گفت: «امیدواریم هرچه سریعتر متولی قانونی حریم شهر تهران مشخص شود تا با ابزارهای قانونی و نظارتی مناسب، بتوان جلوی روند روبهرشد ساختوسازهای بیرویه را گرفت.»
دستور جلسه چه بود؟
بررسی لایحه چگونگی سرمایهگذاری برای تولید در کلیه حوزههای شهری
توضیح: این لایحه در 5بخش مطرح و بررسی شد و اعضا پیشنهادها، تذکرات و توضیحاتشان را ارائه دادند.
رأی شورا: لایحه تا ماده هفتم بررسی و ادامه بررسیاش به جلسه بعد موکول شد.
تقدیر اعضای شورا برای برگزاری اجتماع امام رضاییها
اجتماع پرشور امام رضاییها که روز جمعه همزمان با میلاد باسعادت امام هشتم حضرت رضا(ع) در تهران برگزار شد، از چشم شوراییها دور نماند و مورد تحسین اعضا قرار گرفت. پرویز سروری، نایبرئیس و علیرضا نادعلی، سخنگوی شورا از برپایی این اجتماع عظیم تقدیر کردند و میثم مظفر، عضو دیگر شورا عنوان کرد: «شهرداری در روز میلاد امام رضا(ع) برنامه باشکوه اجتماع امام رضاییها را با مشارکت ظرفیتهای مردمی، مساجد، مدارس، گروههای جهادی، خیریهها و سمنها برگزار کرد که این برنامه قابل تحسین بود.» این عضو شورا ابراز امیدواری کرد که این جشن در سال آینده پرفروغتر برگزار شود.
چمران در جمع خبرنگاران چه گفت؟
مهدی چمران، رئیس شورا در حاشیه سیصدوبیستوچهارمین جلسه شورا در جمع اصحاب رسانه حاضر شد و به موارد طرحشده پاسخ داد؛ از ایمنسازی فضاهای عمومی تا چرایی برپایی نمایشگاه کتاب در مصلی!
آتشسوزی در یکی از هتلهای تهران: رعایت مسائل ایمنی در مکانهایی که از آنها استفاده عمومی میشود مانند هتلها و بیمارستانها و نظایر آن، ضروری است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد که متأسفانه در کل کشور با این مشکل مواجهیم و تنها به تهران محدود نمیشود. قرار است بازدیدهایی به همراه معاون دادستان کل با هدف بررسی مسائل ایمنی چند نقطه از فضاهای عمومی شهر تهران مانند بازار گل که گفته میشود ایمنی کافی ندارند، انجام شود.
برگزاری جلسه با دیوان عدالت اداری: این جلسه هنوز برگزار نشده است و هدف از آن تنظیم برنامههاست؛ چراکه پروندههای بسیاری مربوط به دیوان عدالت ازجمله در حوزه پرونده باغها در شورا وجود دارد که باید بررسی و تعیینتکلیف شوند. هر مورد از پلاکها که رأی باغ میگیرد، با شکایت و اعتراض صاحب آن در دیوان مواجه میشود و این امر بر حجم کار دیوان میافزاید؛ ازاینرو تصمیم بر آن شد که با هماهنگی و همکاریهای لازم به این پروندهها رسیدگی و در زمان دیوان، شورا و شهرداری صرفهجویی شود.
چرایی برگزاری نمایشگاه کتاب در مصلای امام خمینی(ره) به جای نمایشگاه آفتاب: از ابتدا هم قرار بود نمایشگاه کتاب بهدلیل کمبود زیربنای شهر آفتاب در مصلی برگزار شود. در همان سال اول که نمایشگاه در شهر آفتاب برگزار شد، قرار شد یکسری غرفهها و سازههای موقت ایجاد شود. نمایشگاه آفتاب تمام برنامههای خود را تا پایان سال پر کرده است و ما تمام هم و تلاش خود را بر این متمرکز کردهایم که وسعت نمایشگاه به نزدیک 100هزار مترمربع برسد تا نمایشگاههای بزرگی مانند نمایشگاه کتاب بتوانند بهراحتی در آن برگزار شوند. اینکه گفته میشود زیرساختها آماده نیست صحت ندارد؛ چراکه تمام زیرساختها آماده است و از قضا شهر آفتاب برای برگزارکنندگان و بازدیدکنندگان از نظر دسترسی کمترافیکتر و سهلتر است، نسبت به فضایی که هیچ پیشبینیای برای مشکلات احتمالی نداشته است.
سرانجام طرح احداث آرامستانها: مخالفتی با این طرح صورت نگرفته و درواقع مسئله و مشکل اصلی ما مربوط به حریم شهر است که متأسفانه پیرو نامه وزیر کشور به استاندار و ابلاغ آن، مجددا شاهد ساختوسازهای غیرمجاز و تجاوز به اراضی عمومی و بیبرنامگی هستیم که باعث اختلاف میان مردم و شهرداریها شده است. ما هنوز هدف از این بخشنامه را نمیدانیم که تنها به نفع سودجویان و عدهای کارخانهخوار است. دراینباره جلساتی ازسوی شهرداران با وزیر کشور برگزار شده و مسائل موجود مطرح شده است؛ امیدواریم به نتیجه برسد.