
تهران؛ یک گام تا شماره واحد امدادرسان

فرخنده رفائی ؛ روزنامهنگار
فرض کنید در حال عبور از یک خیابان یا بزرگراه هستید که ناگهان تصادفی رخ میدهد و خودرویی آتش میگیرد. میخواهید به سرعت حادثه را به سازمانهای امدادرسان اطلاع دهید و کمک بخواهید؛ با چه شمارهای تماس میگیرید؟ اورژانس یا آتشنشانی؟ اگر در جادههای بینشهری باشید، چطور؟ با اورژانس تماس میگیرید؟ آتشنشانی؟ پلیس راه؟ یا هلالاحمر؟ چقدر طول میکشد تا تصمیم بگیرید باید به کجا زنگ بزنید، شماره را بهخاطر بیاورید و تماس بگیرید؟ همه این دردسرها باعث شده مدیران حوزه امدادی به فکر ایجاد یک شماره واحد باشند. این طرح به کجا رسیده و از کی قابل استفاده است؟
تعدد شمارههای اضطراری در کشور
دستکم 3شماره اضطراری در کشور داریم که مردم در زمان حوادث میتوانند به تناسب نوع حادثه با آنها تماس بگیرند و کمک بخواهند؛ 115(اورژانس)، 125(آتشنشانی) و 110(پلیس). البته 2شماره بسیار مهم 123(اورژانس اجتماعی) و 112(هلال احمر) را هم باید به این فهرست اضافه کرد که آخری یعنی 112در بسیاری از کشورهای دنیا بهعنوان شماره امداد بینالمللی شناخته میشود، اما موضوع مهم این است که بهخاطر سپردن و به یادآوردن چند شماره مختلف برای سوانح متفاوت کار آسانی نیست. به همین دلیل راهاندازی یک شماره مشترک برای دریافت همه خدمات اضطراری در دستورکار دستگاههای امدادرسان کشور قرار گرفته است.
تهران صاحب مرکز SOS میشود
بهتازگی علینصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران تهران از ایجاد مرکز پاسخ مشترک امدادی (SOS) برای پایتخت خبر داده و اعلام کرده که با تکمیل مطالعات طرح ایجاد مرکز، قرار است در فاز اول، مرکز پاسخگویی 4دستگاه امدادی اورژانس، هلالاحمر، آتشنشانی و اورژانس اجتماعی ادغام شود. در این صورت مردم ناچار نخواهند بود در حوادث به شمارههای مختلف زنگ بزنند. مطالعات این طرح حدود 4سال است که در کارگروهی با حضور استادان دانشگاه و نمایندگان دستگاههای امدادی در حال انجام است و حالا یک گام تا اجرا شدن فاصله دارد.
تهران، پایلوت طرح SOS کشوری
شماره مشترک امدادی قرار است ابتدا در تهران بهعنوان پایلوت کشوری این طرح راهاندازی و سپس در کشور اجرا شود. در پایتخت هم این طرح ابتدا در محدوده یکی از مناطق آزمایش خواهد شد. بهعبارت دیگر در فاز اول این طرح، شماره 110با شمارههای اضطراری ادغام نمیشود و نهادهایی مثل آب و برق و گاز هم قرار نیست در این طرح ادغام شوند. آخرین اقدام در این زمینه امضای تفاهمنامه راهاندازی مرکز مشترک امدادی میان سازمان مدیریت بحران تهران و اورژانس استان تهران است که روز شنبه 30فروردین انجام شد.
دسترسی همزمان به خدمات 4دستگاه امدادی
سرعت عمل در ارائه خدمات امدادی
رایگان بودن تماس برای کاربران
افزایش کیفیت خدمات امدادی با شماره واحد
علینصیری، رئیس سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران: در حال حاضر شمارههای امدادی مختلفی در کشور وجود دارد که هر یک مربوط به سازمان یا نهاد مستقلی است. وجود این شمارههای متعدد موجب سردرگمی شهروندان در شرایط اضطراری شده و گاهی باعث تأخیر در حضور بموقع تیمهای امدادی میشود. راهاندازی شماره واحد امدادی، ساختاری منسجمتر را برای مدیریت بحران و ارائه خدمات فوریتی ایجاد خواهد کرد. هدف از ایجاد این مرکز مشترک، افزایش کیفیت خدمات، ایجاد وحدت فرماندهی در عملیات امدادی، کاهش تماسهای غیرضروری و افزایش رضایتمندی شهروندان است.