• سه شنبه 2 اردیبهشت 1404
  • الثُّلاثَاء 23 شوال 1446
  • 2025 Apr 22
دو شنبه 13 اسفند 1403
کد مطلب : 250373
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/Vm1no
+
-

بهارستانی بی‌بهار

این محله ...
بهارستانی بی‌بهار

سیدسروش طباطبایی‌پور

شاید اگر کوچه و خیابان‌های تهران، روزی به حرف بیایند، محله بهارستان و میدانش، پرحرف‌ترین محله شوند و مدال تاریخ تهران را گردن این محله قدیمی بیاویزند؛ محله‌ای که به چشم خود، مرگ قائم‌مقام فراهانی و میرزاده عشقی را دید و شاهد تاجگذاری ناصرالدین‌شاه قاجار بود. محله‌ای که هنرمندان سازبه‌دست را بدرقه کرده و شاهد ورود عاشقان علم به مدرسه سپهسالار بوده؛ محله‌ای که موافقان و مخالفان مصدق در آن راهپیمایی کردند و بوی باروت توپ‌های شلیک‌شده به مجلس را استشمام کرده. حالا در این روزهای اسپندی و باشکوه، گشتی در محله بهارستان خواهیم زد و با گوش هوش، به صدای تاریخ تهران گوش فرا خواهیم داد.

تاریخش
 نام محله بهارستان را به نام میدانش می‌شناسند؛ اما قصه تغییر نام این میدان در زمان‌های گوناگون، خودش خبر از تاریخ آن می‌دهد. نام‌های قبلی این میدان، ابتدا جلوخان باغ نگارستان بود و سپس باغ نگارستان و باغ سپهسالار و بهارستان و عزیزیه و مجلس و شاه‌آباد!
در زمان جلوس فتحعلی‌شاه قاجار در کاخ نگارستان، اینجا را جلوخان باغ نامید و بعد از او وقتی میرزاحسین‌خان سپهسالار زمین‌هایش را خرید و باغی برای خودش دست‌و‌پا کرد که آن را باغ سپهسالار نامیدند و وقتی پس از مرگ او، ناصرالدین‌شاه زمین‌هایش را مصادره کرد و آنها را به عزیز‌السلطان، داماد عزیزش بخشید، به عزیزیه معروف شد. وقتی مجلس مشروطه‌خواهان هم در این محل، مجلس‌شان را بنا کردند، به محله مجلس مشهور شد و وقتی مجسمه رضاخان را در میدانگاهی این محله نصب کردند، شاه‌آباد شد و پس از طلوع بهار انقلاب اسلامی، دوباره بهارستان!

 ساختمان‌هایش
یکی از ساختمان‌خیزترین محله‌های تهران، محله بهارستان است؛ ساختمان‌هایی که هرکدام، اهمیت تاریخی ویژه‌ای دارند. ساختمان مجلس شورای اسلامی و بناهای الحاقی آن، مسجد و مدرسه شهید مطهری، موزه هنرهای ملی، باغ نگارستان، عمارت مسعودیه، منزل‌موزه شهید رجایی و... از این جمله‌اند.

 صبای بهارستان
اگر در این روزهای محله بهارستان گشتی بزنید، فروشگاه‌های سازهای سنتی و مدرن توجه شما را به‌خود جلب می‌کند. شاید دلیلش، خانه استاد ابوالحسن صبا باشد که در این محله است؛ او آهنگساز، نوازنده و معلم موسیقی بود که در نواختن سازهایی چون ویولن و سه‌تار تبحر داشت. بنا به وصیت او، خانه‌اش در خیابان ظهیرالاسلام در اختیار دانشگاه هنرهای زیبا قرار گرفت و به موزه تبدیل شد.

اکنونش
 محله بهارستان به خیابان‌های انقلاب، بهارستان، سعدی و جمهوری محدود و میدان آن در سال1395 ثبت ملی شد. این محله‌ای که روزی پر از دار و درخت بود و در باغ آن، عروسی جناب شاه قجری 7شب و 8روز برپا شد، حالا بی‌درخت شده و پر از مغازه‌های جورواجور و کوچه‌های تنگ و تار است. بورس کیف و کفش، بورس کاغذفروشان، تعدادی چاپخانه و تا دلتان بخواهد ساختمان‌های قدیمی و خاطره‌انگیز از جاذبه‌های این محله از تهران قدیم است.




 

این خبر را به اشتراک بگذارید