• دو شنبه 18 فروردین 1404
  • الإثْنَيْن 8 شوال 1446
  • 2025 Apr 07
سه شنبه 30 بهمن 1403
کد مطلب : 249191
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/lOz1V
+
-

با مغزتان مهربان باشید!

مریم سرخوش-دبیر تندرستی

شاید تا به حال سلامت مغز را جدی نگرفته یا توجه کمتری به آن داشته‌اید. اما بهتر است بدانید که همین حالا به دلایل مختلف مغز شما در معرض آسیب‌های جدی قرار دارد و می‌تواند در آینده شما را با مشکلات متعدد و بیماری‌های سخت مواجه کند. مغز توده بافت عصبی در انتهای قدامی سر انسان‌هاست و اطلاعات حسی را یکپارچه و پاسخ‌های حرکتی را هدایت می‌کند. این عضو بدن در سال اول زندگی 3 برابر می‌شود و در حدود 25سالگی به بلوغ کامل می‌رسد. وزنش هم حدود 1.4کیلوگرم و 60 درصدش هم از چربی تشکیل شده است.
جالب است بدانید که مغز یک عضو اجتماعی است و برای بقا و رشد نیاز به تحرک و ارتباط دارد. مغزی که ارتباط نگیرد با چالش کوچک‌شدن مواجه است و در نهایت هم می‌میرد. روابط حمایتی نزدیک باعث تحریک احساسات مثبت، انعطاف‌پذیری عصبی و یادگیری می‌شود اما زندگی مدرن، انسان‌ها را به سمت انزوا و کم‌تحرکی کشانده و مغزها را در معرض یکی از جدی‌ترین آسیب‌ها قرار داده است. کم‌تحرکی هم منجر به پیری زودهنگام مغز می‌شود و توانایی شناختی و حافظه فرد را مختل می‌کند.
نکته دیگر اینکه مغز به‌شدت به فاکتورهای سالم نیازمند است؛ از غذای سالم گرفته تا سبک زندگی سالم و این روزها به یک واژه جدیدتر به نام محتوای مجازی سالم. همانطور که غذای ناسالم می‌تواند به سلامت مغز آسیب برساند، محتوای ناسالم هم همین تهدید را به همراه دارد.
شاید هنوز ندانید در جریان بی‌پایان جست‌وجو در شبکه‌های مجازی و فضای اینترنت دائم در معرض هزاران محتوای بی‌ارزش قرار دارید که شاید در نگاه اول سرگرم‌کننده باشد اما به هیچ عنوان تغذیه ذهنی مناسب، تفکر انتقادی، خلاقیت یا درک عمیق برای شما به همراه ندارد و به‌شدت مغزتان را در معرض آسیب قرار داده است.
در این شماره از ضمیمه همشهری تندرستی در گفت‌وگو با کارشناسان و متخصصان به بررسی آسیب‌هایی که می‌توانند مغز را به چالش بکشند و راهکارهایی که می‌توانند به مقابله با این آسیب‌ها بپردازند پرداختیم که خواندن این توصیه‌ها و هشدارها می‌تواند آگاهی شما برای کاهش فشار دنیای مدرن را بر مغز کاهش دهد.

این خبر را به اشتراک بگذارید