اینجا قبض روح میشوید!
موضوع: دره مرگ روح و دیگر درههای فرحزاد
موقعیت: جاده قدیم فرحزاد به سمت امامزادهداوودع
جایی بالاتر از محله فرحزاد، آنجا که کوهها و درهها یکبهیک نمایان میشود، درهای وجود دارد که اهالی فرحزاد آن را مرگ روح مینامند؛ جایی که شما را قبض روح میکند.
جاده قدیم فرحزاد از میان کوهها و درهها پیچ میخورد و بعد از پستی و بلندیهای بیشمار به امامزاده داوود(ع) میرسد. این مسیر از مسیرهای موردعلاقه کوهنوردان و طبیعتدوستانی است که به طبیعتگردی در مناطق بکر تهران علاقه دارند. مصطفی لآلی، از اهالی پابهسنگذاشته فرحزاد که خود سالهاست کوهنورد قهاری است برایمان از درهای میگوید که بهدلیل خوف و ترسی که دارد به مرگ روح معروف است: «حدود ۲ کیلومتر بعد از محدوده یونجهزار که در ارتفاعات فرحزاد قرار دارد درهای دیده میشود که بهواسطه شکل پیچدرپیچ و ناهموارش حس و حال عجیبی به آدم میدهد. این دره از محدوده آبشار سیاهبند شروعشده و خود چند دره کوچک در دل خود جای داده است. تا خودتان نبینید نمیتوانید وضعیت جغرافیایی آنجا را درک کنید. بااینکه حدود ۵۰ سال کوهنوردی میکنم و بالای ۲۰ بار این مسیر را طی کردهام هر بار به دره مرگ روح میرسم مسیر را گم میکنم. هرسال کوهنوردان زیادی در این مسیر گم میشوند و با راهنمایی و کمک اهالی نجات پیدا میکنند. چند سال قبل 2زن و شوهر کوهنورد در دره مرگ روح گیر افتاده و متأسفانه یکی از آنها فوت شد. اینجا حتی موبایل ماهوارهای هم جواب نمیدهد چه برسد به اینترنت و خط موبایل.»
جدا از وصف خوفناک دره مرگ روح، ارتفاعات محله فرحزاد گلچینی از درههای گوناگون با اسامی خاص و جالب است. لآلی در ادامه میگوید: «درههایی که از ابتدای جاده قدیم فرحزاد به مسیر جاده امامزاده داوود(ع) منتهی میشوند، درههایی با طبیعت وحشی و جذاب هستند؛ درههایی همچون ماگین، ولزدره، آسمان ورک، یونجهزار، توت درختک، تنگه پشته، سیاهبند، دره خورشید، دره بسته، نارونستان، دره جوجه (زرشکی)، باغ فیروز، دره سرو، نرمه تج، دره کربلایی حاجی و دره پاکتل خاکی.» لآلی درباره وجه تسمیه برخی از درهها میگوید: «دره بسته حالتی دارد که گویی انتهایش بسته است. در دره سرو، سروهای کوهی دیده میشود. دره جوجه یا زرشکی، پر از درختچههای زرشک کوهی است. در دره توت چند درخت توت از قدیمالایام وجود دارد. دره تنگه پشته در پشت دره دیگری قرارگرفته است. دره سیاهبند بهدلیل وجود صخرههای سیاهرنگ به این نام معروف شده است. دره پاکتل خاکی در شیب تندی قرار داشت که به زیارتگاه امامزاده داوود(ع) منتهی میشود.»