قدیمیترین شهر ایران از زیر خاک بیرون میآید
ری شهر پرآوازهای که نامش در شاهنامه فردوسی به کرات آمده است
داستان قدیمیترین شهر ایران در یک روز دلانگیز پاییزی آغاز میشود؛ زمانی که باستانشناسان برج نگهبانی مربوط به دوران ساسانیان را در کنار دژی معروف به رشکان از دل خاک بیرون کشیدند؛ برجی که با بیرون آمدنش از خاک نگاهی به اطراف کرد، خودش را تکاند و باز هم محافظ شهر شکوهمند ری شد. قدیر افروند، مدیر پایگاه تاریخی ری میگوید: محوطه باستانی چشمه علی تا دژ رشکان، همان ملک معروف ری و در واقع شهر اصلی و باستانی ری است که بارویی مستحکم از آن محافظت میکرده و پایتخت دوم و همان تختگاه بهاره ساسانیان در 1700سال پیش بوده است. در صدر اسلام بعد از تیسفون، ملک ری مهمترین شهری بوده که غنائم فراوانی از آن به دست آمد. کاوشهای باستانشناسی دژ رشکان پس از حدود ۱۷ سال و تپه چشمهعلی با گذشت حدود ۲۵ سال دوباره از سر گرفته شده و این پایگاه علاوه بر پروژههای متعددی که در 2محوطه باستانی مهم تپه میل و دژ رشکان اجرا کرده است، اکنون آغازگر این حرکت مهم و در حقیقت تحول جدی علمی-پژوهشی در پهنه باستانی ری با دیرینگی بیش از ۸هزاره است.
از شروع کارمان در پایگاه ری تاکنون اقدامات ارزنده بسیاری در این منطقه صورت گرفته است. با اعتباری که اختصاص دادهاند توانسته ایم دور تا دور محوطه باستانی، حصاری نصب کنیم و کانکس نگهبانی هم در داخل دژ قرار گرفته تا امنیت این منطقه تاریخی حفظ شود. اکنون بازدیدکنندگان میتوانند به یکی از قدیمیترین و با شکوهترین شهرهای جهان سری بزنند و از دیدن تاریخ شکوهمند ایران لذت ببرند.
ری در دوران باستان، شهری با اهمیت استراتژیکی، فرهنگی و اقتصادی بوده و حضور پرتکرار آن در شاهنامه نشان از جایگاه ویژهاش در ادبیات و تاریخ ایران دارد. فردوسی در اشعاری که به ری اشاره دارند، از آن بهعنوان سرزمین پادشاهان و مردمان نامدار یاد میکند.