• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 17 مهر 1403
کد مطلب : 236881
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/48XK0
+
-

وقتی پای صنعت چاپ به تهران باز شد

  بنیسی‌ها
  توسعه صنعت چاپ، فتوکپی، نوشت‌‌افزار و کیک و کلوچه‌پزی
***
نام بنیسی‌ها با شکل‌گیری و توسعه صنعت لوازم التحریر و فتوکپی در تهران عجین است. بنیس روستایی کوچک در شمال غربی آذربایجان شرقی است. تقریبا از دهه 20 بود که بنیسی‌ها وارد تهران شدند. اما اینکه چرا از میان انواع حرفه‌های مختلف سراغ صنعت فتوکپی و چاپ رفتند، حکایتی خواندنی دارد. مهرشاد کاظمی می‌گوید: «نخستین گروه از بنیسی‌ها در تهران مشاغل مختلفی مانند شیرینی‌پزی، لبنیاتی، حلواپزی، راحت‌الحلقوم‌پزی، بقالی و... را تجربه کردند و عده‌ای هم که تحصیل ‌کرده بودند در مناصبی متناسب با رشته تحصیلی‌شان شروع به‌کار کردند. اما صنعت کپی و چاپ دروازه بزرگ‌تری را به روی آنها گشود تا بیشترین گرایش بنیسی‌ها در انتخاب شغل، مربوط به صنعت فتوکپی و چاپ باشد. آقای اسودیان با راه‌اندازی چاپخانه‌ای در چهارراه کالج تقریباً جزو نخستین‌هایی بود که چراغ ورود بنیسی‌ها به صنعت تحریر و فتوکپی در تهران را روشن کرد. بعد از او مهندس شیدایی، سرهنگ نصیری، حاج ناصر فقیهی و حاج‌تقی خزانی در توسعه صنعت چاپ و فتوکپی در تهران بازار این صنعت را به‌دست داشتند. همچنین نخستین دفتر خدمات فنی تهران را در خیابان فردوسی به نام دفتر فنی مورتیه که نامی فرانسوی است مرحوم شیدایی که بنیسی بود، راه‌اندازی کرد.»
بنیسی‌ها علاوه بر صنعت چاپ، در شیرینی‌پزی، به‌ویژه پخت کیک و کلوچه، هم عنوان نخست تهران را به نام خودشان ثبت کردند. به‌گفته اردشیر آل‌عوض، نخستین کسی که در تهران کیک و کلوچه پخت مرحوم مصیب درخشانی بود که با تولید کیک و کلوچه جوانان بنیسی را به این حرفه علاقه‌مند کرد و از او به‌عنوان پدر کیک و کلوچه‌پزی تهران یاد می‌کنند.
این تهران‌پژوه درباره نحوه فعالیت حاج مصیب و همسرش در میدان توپخانه و پخت کلوچه‌های خوشمزه‌اش می‌گوید: «مصیب درخشانی با کارگری در یکی از مغازه‌های شیرینی‌پزی شهر تفلیس گرجستان کارش را شروع کرد و خیلی زود با کسب مهارت در همان شهر صاحب مغازه شد. بعد از وقوع انقلاب روسیه یکسری محدودیت‌هایی برای بخش خصوصی ایجاد شد و مصیب درخشانی با علم به این واقعیت که شرایط ادامه کار در تفلیس برایش مهیا نیست به ایران برگشت. او سال 1324شمسی به تهران مهاجرت کرد و مغازه کوچکی حوالی میدان توپخانه راه‌اندازی و شروع به تهیه نوعی شیرینی سنتی گرجستان کرد  و همین موضوع باعث شد چند کارخانه کیک و کلوچه‌پزی در تهران تأسیس کند و نامش به‌عنوان پدر کیک و کلوچه‌پزی در تاریخ پایتخت ثبت شود.»

 

این خبر را به اشتراک بگذارید