چرا «کالاهای اساسی» اهمیت دارند؟
کالاهای اساسی، کالاهایی هستند که مستقیماً بر معیشت مردم تأثیر دارند یا با واسطه حداقلی از طریق تأثیر بر تولید، تأمین کالاهای ضروری جامعه را تحتتأثیر قرار میدهند. در سال 1403، با مصوبه هیأت وزیران 10گروه کالایی شامل 24قلم کالا بهعنوان کالاهای اساسی مشمول دریافت ارز ترجیحی بر مبنای دلار 28هزار و 500تومانی تعیین شد.البته علاوه بر گروه کالاهای اساسی، کالاهای حوزه سلامت و پزشکی نیز مشمول دریافت ارز ترجیحی هستند؛ اما در فهرست کالاهای اساسی قرار نمیگیرند.
در بخش کالاهای اساسی، برخی از کالاها نظیر گوشت قرمز، مستقیماً برای تنظیم بازار وارد میشود و بدون واسطه به سفره مردم میرسد؛ اما برخی دیگر نظیر ذرت دامی یا کنجاله، با یک واسطه و بعد از مصرف در صنعت دام یا طیور بر سفره مردم تأثیر میگذارند.
بررسی فهرست 10گانه کالاهای اساسی مشمول ارز ترجیحی نشان میدهد که از 10گروه کالایی موجود در این فهرست، فقط 4گروه کالایی شامل 4قلم کالای گوشت گوساله، گوشت گوسفند، برنج و شکر تصفیه شده، مستقیماً به بازار مصرف تزریق میشود و 6گروه باقیمانده که 20قلم کالا را در برمیگیرد، همگی بهعنوان مواداولیه و کالای واسطهای تولید، به تنظیم بازار کمک میکند.