اروند؛ یادمانهای جنوب
کتاب «اروند؛ یادمانهای جنوب» از مجموعه کتابهای قطعهای از آسمان به قلم مصطفی احمدی است. این کتاب بهمنظور آشنایی بیشتر علاقهمندان با منطقه عملیاتی اروند به نگارش درآمده است. هر یک از کتابهای این مجموعه شناسنامه مختصر و مفیدی از یک منطقه هستند.
در بخشی از کتاب میخوانیم:
عمق آب رودخانه اروندرود که از خلیجفارس تأثیر میپذیرد، در عمیقترین نقطه به پانزده متر میرسد. در ساحل رودخانه، پوششی از چولان (بوتههای بلند) و نی وجود دارد که بلندیشان از یک و نیم متر فراتر میرود. نیها نیز 3تا 4متر بلندی دارند. همچنین نخلستانهای گستردهای در ساحل دو سوی اروند وجود دارد. عرض این نخلستانها میابین 2تا 5کیلومتر است. خاک ساحلی هم سست است.
با آغاز طراحی عملیات در شبهجزیره فاو، مهمترین نکتهای که فکر فرماندهان جنگ را بهخود مشغول کرده ، چگونگی عبور از اروندرود بود. پیش از این، لازم بود تا رفتار و خصوصیات این رود بهصورت کامل شناخته شود. این موضوع وقتی مهمتر جلوه میکند که بدانیم هنگام جزر یا مد در خلیجفارس، حرکت این رود در مسیر خود تغییر میکند.
اولش که شده بودم مهندس کشاورزی! یک کیف سامسونت دست گرفته بودم و با 2-3 نفر سرباز و بسیجی، توی نخلستانهای خسروآباد راه میرفتیم و به اهالی میگفتیم که میخواهیم اینجا برای بهبود کارشان و وضعیت آبیاری نخلها، کار کنیم! آب اروندرود که بالا میآمد و نهرها و شیارهای میان نخلستانها را پر میکرد، پشتش را میبستند تا هنگام جزر به رودخانه برنگردد و نخلها آب بخورند. خودم هم باورم شده بود که یک مهندس هستم و نه یکی از فرماندههای لشکر 25کربلا! بعد گفتند منطقه تخلیه شود.