• پنج شنبه 13 اردیبهشت 1403
  • الْخَمِيس 23 شوال 1445
  • 2024 May 02
چهار شنبه 16 اسفند 1402
کد مطلب : 220190
+
-

صبر کنید، قیمت‌ها می‌شکند

روایت مسئولان وزارت جهادکشاورزی و اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران از وضعیت بازار در آستانه نوروز و ‌ماه رمضان

گزارش
صبر کنید، قیمت‌ها می‌شکند

مریم موسی‌پور- روزنامه‌نگار

همین دو هفته پیش بود که مدیرکل دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهادکشاورزی از تشدید نظارت‌ها بر بازار کالاهای اساسی خبر داد. مسعود امراللهی با اشاره به فرارسیدن ایام پایانی سال و‌ماه مبارک رمضان، وعده برخورد قانونی را با متخلفان این حوزه داد. به‌گزارش همشهری، افزایش قیمت کالاهای اساسی در آستانه رویدادهای فصلی، مذهبی و سنتی به رویه تبدیل شده است؛ به‌طوری‌که بازرسان نهادهای نظارتی طی این دوره‌ها، روزهای شلوغ‌تری را سپری می‌کنند و مسئولان هم در تلاش هستند تا همزمان با افزایش عرضه کالاهای مهم مرتبط با آن بازار خاص، با تشدید نظارت‌ها، جلوی سوءاستفاده را در بازار بگیرند.

برای خرید دست نگه دارید
در روزهای اخیر و با نزدیک شدن به‌ماه مبارک رمضان و عید نوروز، گزارش‌های میدانی از افزایش قیمت برخی کالاهای اساسی حکایت دارد؛ به‌طور مثال، شکر در بازار کمیاب شده و قیمت هر کیلوگرم آن به حدود 40هزار تومان رسیده است. خبرها همچنین از افزایش قیمت برنج و حبوبات حکایت دارد. این موضوع موجب شد تا در تماس با رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران جویای وضعیت کالاهای اساسی شویم. رضا کنگری در گفت‌وگو با همشهری با تأیید نوسانی شدن قیمت برخی کالاها تأکید کرد که مردم کمی برای خرید کالاهایی مانند شکر و برنج دست نگه‌دارند چراکه همه کالاها به‌وفور در بازار هست و ظرف چند روز آینده قیمت برنج و شکر به رویه سابق بازمی‌گردد.

شکر کمیاب شد؟
رضا کنگری درباره دلیل گرانی شکر، گفت: به‌دلیل افزایش تقاضا برای خرید شکر با توجه به نزدیک شدن به‌ماه مبارک رمضان و همچنین انتقال توزیع شکر به سامانه بازارگاه، قیمت شکر با نوسانات افزایشی مواجه شد؛ چراکه بستر توزیع شکر در سامانه بازارگاه آماده نبود و به همین دلیل، با توقف توزیع شکر، این کالا کمیاب شد و قیمتش بالا رفت؛ اما با مکاتبات انجام شده و هماهنگی با وزارت جهادکشاورزی، توزیع شکر دوباره به حالت سنتی برگشت که در آن حواله تقسیم می‌کردند و ما آن را توزیع می‌کردیم.  رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران گفت: هزار تن شکر به اتحادیه، تخصیص یافته است و به‌زودی توزیع شکر با روال قبل انجام می‌شود و حتی این خبر موجب شد که قیمت هر کیلو شکر در یک روز از 39هزارو200تومان به 35هزارو800تومان کاهش یابد و با توزیع شکر از سوی اتحادیه به زیرمجموعه‌ها ظرف چند روز آینده، هر کیلو شکر به قیمت مصوب 28هزار تومان برای مصرف‌کننده نهایی بازخواهد گشت.

توزیع مجدد برنج از سوی بنکداری‌ها
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران همچنین به وضعیت بازار برنج هم اشاره کرد و گفت: واردکنندگان را ملزم کرده‌اند که به‌ازای هر دو کیلو واردات برنج، یک کیلو برنج ایرانی بخرند که همین موضوع بر بازار تأثیر گذاشت. همچنین ما توزیع‌کننده برنج جی‌تی‌سی زیرنظر وزارت جهادکشاورزی هستیم، اما در 20روز اخیر به‌دلیل اینکه می‌خواستند آن را به سامانه بازارگاه برده و ثبت و خریدوفروش کنند، توزیع از سوی ما متوقف شد و قیمت‌ها افزایش پیدا کرد. حالا مجدداً قرار است تا پایان سال توزیع از سوی بنکداران نیز انجام شود که دوباره قیمت‌ها را به حالت اول برمی‌گرداند. به‌گفته کنگری، هر کیلو برنج هندی با قیمت 35هزار تومان و هر کیلو برنج پاکستانی با قیمت 38هزار تومان باید به‌دست مصرف‌کننده نهایی برسد. او البته به گران شدن قیمت برنج‌های ایرانی به‌خصوص برنج‌های پر محصول هم اشاره کرد و گفت: قیمت برنج ندا از 45هزار تومان به حدود 58 تا 60هزار تومان و برنج هاشمی هم از 80هزار تومان به حدود 98 تا 100هزار تومان در بنکداری‌ها رسیده است که با افزایش 15درصدی به مصرف‌کننده نهایی می‌رسند.

وضعیت حبوب داخلی و خارجی
رئیس اتحادیه بنکداران مواد غذایی تهران همچنین با اشاره به افزایش 20 تا 25درصدی قیمت حبوب خارجی، گفت: افزایش تقاضا و درعین‌حال پیش‌بینی برای برخی افزایش هزینه‌ها مانند حقوق و بیمه و مالیات در سال آینده موجب شده است که متأسفانه پیشاپیش شاهد افزایش قیمت برخی اقلام مانند حبوبات خارجی باشیم. وی البته قیمت حبوبات داخلی به‌جز لوبیا سفید را ثابت اعلام کرد و گفت: قیمت این نوع لوبیا به‌دلیل صادرات به عراق حدود 40درصد در طول یک‌ماه افزایش یافته است.

بازار آرام روغن
کنگری وضعیت بازار روغن را با ثبات اعلام کرد و گفت: در این بازار هیچ کاهش و افزایش قیمتی نداشتیم و بازار آرام است. وی تأکید کرد: در حوزه کالاهایی مانند شکر، برنج و روغن، قول قطعی می‌دهیم که افزایش قیمتی تا پایان سال نداشته باشیم و از روزهای آینده با توزیع حواله به واحدهای صنفی، قیمت‌ها به روال سابق برمی‌گردد.

توزیع حبوب  با قیمت مصوب
با توجه به افزایش قیمت حبوبات، شرکت بازرگانی دولتی ایران اعلام کرده است که همزمان با روزهای پایانی سال و در آستانه‌ماه مبارک رمضان، انواع حبوب  با قیمت مصوب در فروشگاه‌های زنجیره‌ای سراسر کشور توزیع می‌شود.

نیم نگاه
کالاهای اساسی مورد نیاز مردم، تأمین است


علیرضا پیمان‌پاک * :   مسئله اصلی در ‌ماه مبارک رمضان و ایام عید که امسال ‌همزمان هستند، بحث تأمین کالاهای اساسی موردنیاز مردم است. طبیعتاً در این ایام تقاضا در حوزه 2گروه از کالاها افزایش می‌یابد. یک گروه مربوط به محصولات پروتئینی و گروهی هم شامل محصولاتی مثل روغن و برنج است. درعین‌حال که بخشی از این محصولات از طریق تولید داخل تأمین می‌شود، تامین بخشی از آنها نیز به ارز و نهاده‌های وارداتی وابسته است. طی ماه‌های گذشته نه‌فقط برای این ایام بلکه برای تامین مواداولیه تولید، برنامه‌ریزی‌هایی صورت گرفته است. بنابراین الآن در بهترین وضعیت تأمین نهاده‌ها و کالاهای اساسی هستیم به‌طوری که در حوزه نهاده‌هایی مثل ذرت و کنجاله که تأثیر مستقیمی در تولید مرغ، شیر، تخم‌مرغ و تولید گوشت دارند، ذخایر ما بسیار مطمئن است. درباره گوشت هم، در کنار واردات که یک برنامه کوتاه‌مدت برای تأمین فاصله عرضه و تقاضاست، برنامه گسترده‌ای را هم در حوزه افزایش تولید پیگیری کرده‌ایم. ما برنامه گسترده‌ای برای واردات و کاهش شکاف بین عرضه و تقاضا تا پایان‌ماه مبارک رمضان داریم. درباره روغن، شکر و چای هم نکته‌ای که باید به آن توجه کنیم این است که این کالاها به واردات وابسته هستند، اما می‌توانیم بگوییم که ذخایر ما به‌طور کامل، هم تأمین شده و هم برای آن تأمین ارز صورت گرفته است؛ بنابراین تا پایان‌ماه مبارک رمضان ما در زمینه این کالاها هم که در رمضان و شب عید مورد مصرف ویژه قرار می‌گیرند، الحمدالله مشکلی نداریم و هم ذخایر بازرگانی دولتی و هم بخش‌خصوصی کامل است. درباره میوه شب عید و خرمای‌ماه مبارک رمضان هم وزارت جهاد از ابتدای سال آن را در قالب 2 برنامه پیگیری کرده است. اول اینکه سازمان تعاون روستایی وزارت جهاد نسبت به تأمین و ذخیره‌سازی محصولات کشاورزی، میوه شب عید و خرما در استان‌ها اقدام کرده و در شهر تهران‌ هم با برنامه‌ریزی و هماهنگی‌ای که با شهرداری و سازمان میادین و میوه‌وتره‌بار داشتیم، این وظیفه را به‌نوعی به آنها محول کردیم. طبق برنامه‌ریزی صورت گرفته، کالاهای تنظیم بازاری در میادین میوه و تره‌بار، غرفه (نمایشگاه‌های بهاره) و فروشگاه‌های زنجیره‌ای عرضه خواهد شد و با کمک وزارت صمت در این شرایط استمرار عملیات بازرسی و نظارت را خواهیم داشت. بنابراین در تمام اقلامی که به‌نوعی در این ایام موردنیاز هستند، برنامه‌ریزی جدی داریم که ان‌شا‌الله دچار بحران نشویم. حتی شرکت پشتیبانی امور دام و شرکت بازرگانی دولتی برنامه مضاعفی را هم دنبال می‌کنند تا اگر با وجود این تمهیدات نیاز ما افزایش پیدا کرد، بتوانیم کالا را تأمین کنیم.
*قائم‌مقام وزیر جهادکشاورزی در امور تجارت و تنظیم بازار

 

این خبر را به اشتراک بگذارید