
آزادی در محدوده

امانالله باقرنژاد، فردی است که بعد از درگیریهای طایفهای مرگبار در خوزستان به اتهام قتل بازداشت شد و 8 سال را پشت میلههای زندان سپری کرد؛ اما چندی پیش توانست با جلب رضایت اولیای دم از زندان آزاد شود و قرار است باقیمانده دوران محکومیتاش را با پابند الکترونیک بگذراند. استفاده از پابند الکترونیک در دوران تحول قوه قضائیه رشد زیادی داشته و در صورتی که این سیاست ادامه پیدا کند بسیاری از زندانیان میتوانند دوران محکومیتشان را در کنار خانوادههایشان بگذرانند. اما پابند الکترونیک چیست و چطور کار می کند و نظارت بر آن به چه صورت است؟
شرایط استفاده از پابند الکترونیک
پابند الکترونیک در واقع نوعی «جیپیاس» است و درصورتی که فرد زندانی آن را تغییر دهد یا دستکاری کند، فوراً مشخص و به او هشدار داده میشود و بهوسیله مانیتورینگ کنترل میشود.
اولین پابند الکترونیک در ایران
طرح استفاده از پابند الکترونیک نخستینبار در نیمهدوم سال1388با هدف کنترل زندانیان و کاهش آسیب به خانواده زندانیان مطرح شد.
نحوه کار پابند به چه شکل است ؟
پابند بهصورت الکترونیک کار میکند و با استفاده از شارژر مخصوصی که دارد باید توسط محکوم شارژ شود.
چه تعداد محکوم با پابند بیرون از زندان هستند؟
بهگفته محمدی، رئیس سازمان زندانها در حال حاضر حدود 9هزار زندانی تحت پوشش پابند الکترونیک قرار دارند.
چه محکومانی می توانند از پابند استفاده کنند؟
محکومان تعزیری از درجه 5تا درجه 8 که رضایت شاکی و همکاری مؤثر در کشف جرم داشته باشند، پیشبینی اصلاح آنها وجود داشته باشد، ضرر و زیان وارده را جبران کرده باشند، فاقد سابقه کیفری باشند، پس از گذراندن یک چهارم از مجازات حبس میتواند از پابند الکترونیک استفاده کنند.
هزینه استفاده از پابند
تعرفه استفاده از تجهیزات مراقبت الکترونیک بابت هر روز استفاده مبلغ 20هزار تومان و برای افرادی که از پرداخت تعرفه عاجز هستند 10هزار تومان است.
زندانی با پابند باید در چه محدودهای حضور داشته باشد؟
فردی که متقاضی استفاده از پابند الکترونیک است، میتواند در فرمهای مخصوصی که به او داده میشود، محدوده فعالیتش را تعیین کند تا برای گذران زندگی و امرارمعاش خود دچار مشکل نشود و بعد از نصب پابند باید در همان محدوده سکونت داشته باشد.