تمام روستاهای ایران وسط تهران
بزرگترین نمایشگاه محصولات روستایی و عشایری در مصلای تهران برپا شده است
محمدصادق خسرویعلیا-روزنامهنگار
آبادیهای ایران آمدهاند به پایتخت! با خود سیاهچادر آوردهاند، حصیر و کلی سوغات. 3ساعت وقت بگذارید، نمایندگان روستاییان و عشایر کل کشور را در مصلای تهران ملاقات خواهید کرد. آنها مهمان تهران هستند اما مهماننوازی در ذاتشان است، بیایید «روستاآباد» تا مهمانان خونگرم روستایی از شما پذیرایی کنند. 50غرفه تا چهارشنبه برپاست، جشن و موسیقیشان بهراه است، غذاها و خوارکیهایی که در آبادیشان آماده میکنند را هم با خود آوردهاند و برگزارکننده نمایشگاه که معاونت توسعه روستایی، مناطق محروم و عشایر ریاستجمهوری است، دستشان را باز گذاشته تا در فضای باز مصلی منقلهای خود را از هیزم پر و مثل روستا روی آتش غذا طبخ کنند. خلاصه هرچه در چنته دارند، ارائه میدهند تا حال و هوایتان تازه شود.
همه هستند
محوطه مصلی در قرق چادرنشینهاست و انواع سیاهچادرها و خوراکیهای محلی روی اجاق و زغال و آتش در انتظار شماست. در این محوطه عشایر و روستاییان استانهای مختلف کشور از خراسانیها، شیرازیها، کرمانیها، تا هرمزگانیها، اصفهانیها، یزدیها، ایلامیها، در کنار کردها، سیستان و بلوچستانیها، آذریها، شمالیها و... همگی حضور دارند، حتی عشایر تهرانی کلی چادر برپا کردهاند که جای سوزن انداختن نیست و آماده میزبانی هستند. در ضلع غربی و شرقی محوطه 2سکو ایجاد شده که یکی مخصوص نواختن موسیقی زنده محلی اقوام سراسر کشور و دیگری تماشاخانه سیاری است که یکسره برای کودکان نمایش عروسکی و موزیکال زنده اجرا میکند.
بوی زاگرس
تنه بلوطهای خشکیده در آتش، مشامها را پرمیکند از بوی زاگرس. اینجا غرفه شهرکردیهاست که از کوهرنگ و ارتفاعات باشکوه تاراز آمدهاند. روستاییان و عشایر شهرکرد علاقه خاصی به پختن غذا روی آتش دارند؛ بهویژه در پخت آشها. بانو فرامرزی، عشایرزادهای است از ارتفاعات تاراز. او هر روز 100کیلو آش دوغ و رشته روی این آتش در نمایشگاه میپزد. فرامرزی میگوید: «شاید عادت کردهایم، اما برای من این کار اصلا سخت نیست. به هر حال کاری بوده که از مادرم و اجدادم یادگرفتهام. از بچگی هم پای همین اجاق بزرگ شدهایم. بهنظرم سخت نیست.»
شکار در سالن سرپوشیده!
در سالن f هم مرکزنشین و حاشیهنشین گردهم آمدهاند و هرکدام غرفههای جالب توجهی دارند. از شیرمرغ تا جان آدمیزاد در این غرفهها پیدا میشود. هرنوع صنایعدستی از عینکهای با فریم چوبی دستساز گرفته تا پارچههای سوزندوزی، ترمه، قالی و قالیچههای رنگارنگ، لباسهای محلی، کیفهای چرم، قاب، چمدان و... تا انواع گیاهان دارویی و عسل، کره و روغنهای ناب. صادقی که از کرمان آمده میگوید:«عسلهای من شکاری است! میدانید شکاری یعنی چه؟ به عسل طبیعی که در کوه کشف میشود میگویند عسل شکاری. درمان هر دردی است این عسل ناب و کمیاب.»
استقبال تهرانیها
روز دوم نمایشگاه است و خیلی از غرفهدارها از استقبال تهرانیها متعجب شدهاند. بانو باقری که غرفهاش پر است از ترمههای رنگارنگ، میگوید از یزد آمده: «راستش فکر نمیکردم در روز و حتی ساعات اولیه این همه بازدیدکننده به اینجا هجوم بیاورند.» در سالن f
خیلی از غرفه داران خانم هستند و تعداد کمی آقا به چشم میآید. بانو سمیعی و خواهرش از کردستان آمدهاند و صنایع چوبی مثل قاب و جعبههای تزیینی و… تولید خودشان را میفروشند: «من و خواهرم هر دو نجاریم. برای ما تا الان بد نبوده اما توقعمان از حضور بیشتر مردم است.»
بازدیدکنندگان با خانواده وارد برخی چادرها میشوند و زنان و دخترانی که در چادرها مشغول پختوپز نان و غذا هستند با مهر و محبت از آنها استقبال میکنند.
2دختر جوان در چادر خراسانیها مشغول گفتوگو هستند. دختر پایتختنشین با شوق و تعجب از دخترعشایر سؤال میپرسد. اینکه کجا زندگی میکند، چطور و... بعد از دخترعشایر میپرسد:«سخت نیست زندگی روستایی و عشایری؟ «او میگوید: «نه. اینجا برایم سخت و خیلی شلوغ است. من چشمم به این در و دیوارها عادت ندارد. من باید دشت ببینم. روستایمان را با هیچ جای دنیا عوض نمیکنم.»
چه اقداماتی انجام شده؟
حضور بیش از 4000تولیدکننده برتر روستایی و عشایری
60غرفه ویژه مجموعههای مردمی و جهادی فعال در حوزه اشتغال روستایی و عشایری برپاست.
اجرای مراسم آیینی و محلی
اجرای بازیهای بومی و ورزشی محلی
معرفی قومیتها با حضور بیش از 200نفر از هنرمندان روستایی در نمایشگاه و فضاهای عمومی شهر تهران
پذیرایی سنتی و روستایی از بازدیدکنندگان در 40چادر عشایری
برپایی 40چادر عشایری، سیاه چادر، ایل نمادین، خانههای روستایی و... در محوطه نمایشگاه
برپایی نمایشگاه عکس و اکران فیلم مرتبط با روز روستا در محل نمایشگاه
برپایی نشستهای علمی و پژوهشی با هدف توان افزایی علمی فعالان اقتصادی روستا با حضور غرفه داران و بازدید کنندگان
افتتاح پروژههای روستایی (به مناسبت روز ملی روستا و عشایر)
حضور کارشناسان روستایی و عشایری در یک هفته در پنلهای طراحی شده آموزشی