
تغییر کاربری 5هزار هکتار از اراضی نظامی برای احداث مسکن دولتی
نیروهای مسلح به کمک نهضت خانهسازی آمدند

سازمان ملی زمین و مسکن از توافق با نیروهای مسلح برای تغییر کاربری ۵ هزار هکتار از زمینهای در اختیار این نیروها برای انتقال به نهضت ملی مسکن و احداث مسکن دولتی خبر داده است. پیش از این، مذاکره با مالکان حقوقی نیز برای تأمین زمین موردنیاز در شهرهای نیازمند در دستور کار این سازمان قرار گرفته بود.
به گزارش همشهری، براساس قانون جهش تولید مسکن، دولت باید در 4سال برای احداث حداقل 4میلیون واحد مسکونی برای متقاضیان واجد شرایط برنامهریزی کند و طبق همین قانون، دستگاههای دولتی نیز باید زمینهای در اختیار خود را برای احداث این واحدهای مسکونی به وزارت راه و شهرسازی منتقل کنند. در این میان، در شهرهایی که کمبود زمین محسوس است، متولیان نهضت ملی مسکن به روشهای مختلف ازجمله شهرکسازی دور از شهر مادر و توافق با مالکان حقیقی و تعاونی بهدنبال تأمین زمین هستند. حالا، آنگونه که سرپرست معاونت املاک و حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن خبر داده، مذاکره و توافق با نیروهای مسلح نیز برای جبران کسری زمین در دستور کار قرار گرفته است.
تغییر کاربری 5هزار هکتار
آخرین آمارهایی که وزارت راه و شهرسازی از وضعیت تأمین زمین نهضت ملی مسکن منتشر کرده، از تأمین زمین موردنیاز برای احداث 1.6میلیون واحد مسکونی حکایت دارد. در این میان با در اولویت قرار گرفتن احداث خانههای ویلایی و کم تراکم در شهرهای فاقد مشکل زمین، این مقدار زمین تأمین شده، کفاف ساخت تعداد کمتری مسکن را میدهد. در این میان برخی شهرها، بهخصوص در استانهای کردستان، مازندران، کهگیلویه و بویراحمد و ایلام، فقر زمین مناسب برای احداث مسکن دولتی شدیدتر است و به همین واسطه متولیان نهضت خانهسازی از روشهای مختلف در حال رایزنی برای تأمین زمین هستند.
سرپرست معاونت املاک و حقوقی سازمان ملی زمین و مسکن بهتازگی از توافق با نیروهای مسلح برای تأمین ۵ هزار هکتار زمین بهمنظور استفاده از طرح نهضت ملی مسکن خبر داده است که در مراحل تغییر کاربری قرار دارند. تقی رضایی درباره راهکارهای درنظر گرفته شده برای تأمین اراضی در استانهایی که کمبود زمین دارند، گفته است: برای رفع این مشکل، 3راهکار درنظر گرفته شد و از طریق توافق با مالکان بخش خصوصی و تعاونیها، شهرکسازی در زمینهای دولتی خارج از حریم شهرها و همچنین توافق با نیروهای مسلح ازجمله سپاه و ارتش، تلاش میشود کمبود اراضی در طرح نهضت ملی مسکن جبران شود. طبق اظهارات او، توافق اولیه با نیروهای مسلح برای تأمین ۵هزارهکتار زمین برای ساخت مسکن در طرح نهضت ملی انجام شده و این زمینها در مرحله تغییر کاربری قرار دارند.
انعقاد 60هزار قرارداد خودمالکی
در کنار احداث مسکن در زمینهای دولتی که با هدف ارزانسازی قیمت تمامشده مسکن از طریق حذف بهای زمین از فرایند احداث انجام میشود، افرادی که دارای زمین مناسب برای احداث مسکن هستند نیز میتوانند با انعقاد قرارداد خودمالکی، نسبت به احداث مسکن مورد نیاز خود با دریافت تسهیلات نهضت ملی مسکن اقدام کنند. همچنین امکان انعقاد قرارداد خودمالکی برای افراد فاقد زمین نیز وجود دارد و به این افراد از محل زمینهای اختصاص یافته به نهضت خانهسازی، زمین موردنیاز برای احداث مسکن موردنیازشان واگذار میشود تا با استفاده از تسهیلات موضوع این نهضت، مسکن موردنیاز خود را بسازند.
براساس آخرین آمارهایی که از بانک مسکن منتشر شده، تاکنون قرارداد خودمالکی ۶۰هزارو۵۳۶واحد به مبلغ ۲۰هزارو۲۹۰میلیاردتومان بین این بانک و متقاضیان منعقد شده است.
ارائه تسهیلات خودمالکی طرح نهضت ملی مسکن مرحلهبهمرحله و براساس پیشرفت فیزیکی بهخودمالکان پرداخت میشود و آنگونه که سیدمحسنفاضلیان، عضو هیأتمدیره بانک مسکن میگوید: از مجموع قراردادهای منعقد شده مبلغ ۱۱هزارو۲۹۰میلیاردتومان بهحساب خودمالکان واریز شده و مابقی وجوه نیز متناسب با پیشرفت فیزیکی پروژهها واریز خواهد شد.
زنگ خطر طولانی شدن نهضت خانهسازی
با وجود اینکه در قانون جهش تولید مسکن، تمهیدات لازم برای اجرای این قانون در یک بازه زمانی 4ساله اندیشیده شده و دولت سیزدهم نیز در راستای شعارهای انتخاباتی خود، اجرای کامل این قانون را متعهد شده است، به دلایل مختلف ازجمله تأمین نشدن زمین، اهمالکاری متولیان و کاهش مشارکت متقاضیان، سرعت اجرای نهضت خانهسازی به یکپنجم سرعت مدنظر قانونگذار رسیده است.
به گزارش همشهری، در دومین سال اجرای قانون جهش تولید مسکن و در شرایطی که بیش از یک سال از آغاز عملیات اجرایی نهضت ملی مسکن میگذرد، فقط یک بانک پایکار پرداخت تسهیلات موضوع قانون جهش تولید مسکن بوده و توانسته است کل تعهدات سال نخست خود را انجام دهد. بهجز بانک عامل مسکن، سایر بانکها یا اصلاً مشارکتی در نهضت خانهسازی نداشتهاند یا میزان مشارکت آنها نسبت به تکلیف تعیین شده از سوی بانک مرکزی بسیار ناچیز بوده است. البته بانکها، پرداخت نشدن تسهیلات نهضت ملی مسکن را ناشی از این میدانند که بخش عمده پروژههای نهضت ملی هنوز به مرحله تخصیص تسهیلات نرسیدهاند.
فارغ از درستی یا نادرستی این ادعا، اگر سرعت انعقاد قرارداد تسهیلات نهضت ملی مسکن با عملکرد بانک عامل مسکن سنجیده شود، احداث 4میلیون واحد مسکونی بیش از 20سال طول میکشد. براساس آمارهایی که علی عسکری، سرپرست بانک مسکن از وضعیت ثبتنام و واریز آورده نقدی متقاضیان، انعقاد قرارداد تسهیلات و پرداخت وجوه بهحساب سازندگان ارائه داده است، از ابتدای اجرای نهضت ملی مسکن تاکنون ۷۴۰هزار و ۳۳۵ نفر متقاضی طرح نهضت ملی مسکن نزد این بانک افتتاح حساب کردهاند و همزمان ۴۲۲هزار و ۶۲۲ واحد برای دریافت تسهیلات به بانک مسکن معرفی شده که بانک عامل مسکن با ۱۸۴هزار و ۳۴۴ واحد به مبلغ ۶۲ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان قرارداد منعقد کرده است.