تأمین هزینههای تولید «سلمان فارسی» و «حضرت موسیع» دغدغه رسانه ملی
سفر به تاریخ، بودجه می خواهد
فهیمه پناهآذر _ روزنامهنگار
رسانه ملی این روزها بهواسطه برخی از تصمیمگیریها در برهه حساسی قرار گرفته اما یکی از این موضوعات تامین بودجه و هزینه تولید برخی از سریالهای ویژه الف است.
تصویربرداری سریال «سلمان فارسی» از سال98 آغاز شد؛ سریالی که در موقعیتهای مختلف تولیدش ادامه دارد. این سریال بودجه زیادی را برای سازمان دارد. بهنظر میرسد تامین بودجه سریال یکی از دغدغههای رئیس سازمان است، اما این دغدغه حالا 2برابر شده است؛ چراکه ابراهیم حاتمیکیا پیشتولید سریال ویژه الف «حضرت موسی» را آغاز کرده است.
دغدغه تأمین هزینه تولید
«حضرت موسی» پروژه چندساله تلویزیون است که ابتدا فرجالله سلحشور بهعنوان کارگردان آن مطرح شد؛ با درگذشت او، قرعه بهنام جمال شورجه افتاد و در مسیر پژوهش و فراهمکردن شرایط تولید، این فیلمساز هم دچار بیماری شد و نتوانست این سریال را کلید بزند. بعد از بحثهای فراوان، ابراهیم حاتمیکیا وارد ماجرا شد. حاتمیکیا نزدیک به 2سال کارگردانی آن را پذیرفته اما کمترین خبرها از روند پیشتولید و تولید این سریال دیده میشود. سریال تاریخی با بودجه هنگفت که با حجم هزینه تولیدش، فشار مضاعفی را به سازمان میآورد و این موضوع باعث شده مدیران ارشد سازمان به فکر یک منبع مالی باشند که بتوانند آن را تامین کنند. شنیده میشود که مدیران سازمان در تلاش هستند که ردیف بودجه ملی برای تولید این سریال در وضعیت اقتصادی رسانه ملی را تعیین کنند.
از میان 2سریال ویژه سازمان، تولید «سلمان فارسی» بسیار از سریال «حضرت موسی» جلوتر است. پیمان جبلی بعد از آمدنش به سازمان چندباری در پشت صحنه این سریال حاضر شده و با سازندگانش دیدار داشته، چند روز پیش هم جبلی به شاهرود رفت تا از نزدیک روند تولید مجموعه را ببیند.
سریال سلمان فارسی به نویسندگی و کارگردانی داوود میرباقری و تهیهکنندگی حسین طاهری توسط زلال فیلم و به سفارش مرکز سیمافیلم ساخته میشود. این سریال به زندگی و زمانه سلمان فارسی، یار ایرانی پیامبر(ص) در 3فصل ایران دوران ساسانی، بیزانس و صدر اسلام میپردازد. تصویربرداری این سریال از آذر۱۳۹۸ در کرمان آغاز شده و در شاهرود، قشم، جلفا، شهرکهای سینمایی غزالی، نور و دفاعمقدس ادامه داشته و هماکنون تصویربرداری یکسوم میانی آن بهپایان رسیده است.
روند تولید 33درصدی سریال
میرباقری با اعلام ساختهشدن حدود ۳۳درصد سریال که شامل فصل میانی آن یعنی فصل بیزانس است، گفت: «در این فصل بازیگران مختلفی از یونان، ارمنستان، مراکش و تونس در کنار بازیگران ایرانی جلوی دوربین رفتهاند که در زمان پخش سریال میتوانند نقش چشمگیری در دیدهشدن جهانی آن داشته باشند.» وی ابراز امیدواری کرد با حمایتهای رسانه ملی، ساخت بخشهای پایانی فصل بیزانس بهزودی پایان یافته و تصویربرداری فصل ایران و سپس حجاز انجام شود. رئیس سازمان صداوسیما در ادامه دیدار خود به لوکیشن قسمت دریاییهای سریال سلمان فارسی شامل بخش دریاچه، کشتیها و غار رفت و از ایجاد ظرفیتهای گردشگری جدید برای شهر شاهرود به واسطه ساخت سریال سلمان فارسی ابراز خرسندی کرد.
مکث
جبلی و بازدید از لوکیشنهای سلمانفارسی
جبلی بعد از حضور در لوکیشن کلیسای دمشق و مشاهده برداشت چند پلان با سازندگان سریال صحبت کرد. وی با اشاره به سومین حضورش در پشت صحنه سریال سلمان فارسی، این اثر را اثری خاص خواند و تأکید کرد کاری که داوود میرباقری انجام میدهد، صرفا خلق یک اثر نمایشی تلویزیونی نیست بلکه اثری برای تقویت حافظه تاریخی ایرانیان است تا بدانند چه جایگاهی در میان یاران پیامبر و صدر اسلام داشتهاند.
جبلی با اشاره به ابعاد بینالادیانی داستان سلمان فارسی و حضور بازیگران بینالمللی در این سریال، این اثر را دارای ارزش و بردی جهانی خواند و توضیح داد: «این کار مصداق جهاد تبیین به شمار میرود چون همه کارهایی که او به نام خودش در تاریخ ثبت و عرضه کرده، نمایش افتخارات ایران است.»
جبلی این سریال را کارگاه آموزشی بزرگی برای اهالی هنر خواند که قطعا نقش بسزایی در ارتقای سطح کمی و کیفی هنر نمایش کشور خواهد داشت. رئیس صداوسیما، سریال سلمان فارسی را دارای ابعاد متنوع در حوزههای فرهنگ جهانی، تمدن ایرانی و ارتقای هنر ملی معرفی کرد. وی ادامه داد: «این سریال کار پیچیدهای است که جغرافیای عظیم داستانی و تاریخی را شامل میشود و روایتگر هجرت سلمان برای یافتن حقیقت است.»