رکوردشکنی تهران با کمربند سبز
برای نخستینبار میزان پیشرفت جنگلکاری و توسعه فضای سبز حریم تهران، امسال 1500هکتار خواهد بود؛ وسعتی که از دهه50 تاکنون این مقدار نبوده است
در سال1401 برای نخستینبار به میزان 1500هکتار از کمربند سبز پیرامون شهر تهران توسعه خواهد یافت. پیش از این، یعنی از اواخر دهه50، توسعه کمربند سبز حریم تهران در یک سال به این میزان نرسیده است. با این حساب جنگلکاری و توسعه فضای سبز پیرامونی پایتخت با یک رکوردشکنی، به میزان قابل توجهی پیشرفت خواهد کرد تا رینگ سبز تهران بیش از پیش به مرحله تکمیل نزدیک شود.به گزارش همشهری، مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران هم از برنامهریزی برای توسعه 1500هکتار جنگلکاری طی امسال خبر میدهد. علیمحمد مختاری معتقد است که روند افزایش جنگلکاری پیرامون شهر بهگونهای پیش رفته تا امسال بیشترین توسعه نسبت به دهههای قبل اتفاق بیفتد: «از 1500هکتار زمینی که قرار است برای جنگلکاری سال1401 در نظر گرفته شود، نزدیک به 600هکتار آماده شده است. البته این زمینها مانند احداث بوستانهای شهری تملک یا خریداری نمیشود. زمینهای توسعه کمربند سبز پیرامون شهر تهران از ارگانهای مختلف و در واقع از اراضی ملی و دولتی است. مانند سازمان جنگلها که حریم تهران زمینهایی را در اختیار تهران قرار میدهد تا توسعه جنگلکاری انجام شود. یعنی این اراضی باید بلامعارض باشد.»
در 6ماه نخست سال، سازمان بوستانها اراضی مورد نظر را انتخاب میکند و بعد از نهاییشدن اراضی، بهگفته مختاری در مهرماه و آبانماه عملیات درختکاری صورت میگیرد. مدیرعامل سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران به همشهری میگوید که در فصل پاییز و زمستان بیشتر از هزار نفر درگیر این پروژه خواهند بود: «در هر پروژه توسعه کمربند سبز حدود 150نفر عملیات درختکاری را انجام میدهند و بهطور کلی بیشتر از هزار نفر درگیر این پروژه هستند. در هر پارسه نیز یک گونه درخت کاشته میشود و برای دسترسی کارگران جادهسازی صورت میگیرد. موضوع آبیاری درختان باید رسیدگی شود تا بعد از جنگلکاری، بهطور مداوم آبیاری صورت بگیرد.»
مختاری درباره اینکه اراضی در نظر گرفتهشده برای سال1401 کدام مناطق را درنظر میگیرد، یادآور میشود: «هماکنون نمیتوانم در اینباره صحبت کنم و باید تمام اراضی 1500هکتار مشخص شده و بعد اعلام نهایی شود.» او درباره اینکه چه تعداد نهال و درخت برای توسعه 1500هکتار لازم است، میگوید: «بستگی به عرصهای دارد که برای درختکاری در نظر گرفته میشود. مثلا میزان استفاده از درخت در عرصه جنوبی البرز با عرصه جنوب شهر تهران متفاوت است. در واقع شرایط زمینهایی که برای درختکاری کمربند سبز شهر تهران درنظر میگیریم، به ما نشان میدهد که چه تعداد نهال و درخت در آنجا میتوان کاشت. زمینی ممکن است مسطح یا اینکه صخره و کوه باشد و این ویژگیها نقش بسیار مهمی در میزان درختان استفادهشده در یک محدوده را مشخص میکند. معمولا در یک هکتار درختکاری روی صخرهها کمتر است، ولی در زمینهای مسطح مانند آرادکوه تعداد بیشتری درخت کاشته میشود.»
3نکته
برای سال1400 سازمان بوستانها و فضای سبز شهر تهران 1250هکتار از جنگلکاری کمربند سبز حریم شهر را توسعه داد؛ موضوعی که اخیرا در فضای مجازی عنوان میشود چنین توسعهای رخ نداده است. در توضیح این مطالب آمده است که چگونه در شهر تهران 6هزار هکتار فضای سبز وجود دارد و طی 200روز 1250هکتار به آن اضافه شده است. این در حالی است که 6هزار هکتار متعلق به بوستانهای شهر تهران است و توسعه جنگلکاری در پیرامون شهر موضوع دیگری است و فرایند احداث بوستان با توسعه کمربند سبز پیرامون شهری ارتباطی با هم ندارند.
بهطور متوسط سالانه 1000 تا 1350هکتار جنگلکاری در قالب طرح کمربند سبز انجام میپذیرد.
گونههای گیاهی مورد استفاده در طرح کمربند سبز تماماً از گونههای گیاهی مقاوم و سازگار با شرایط آب و هوایی شهر تهران و محل کاشت است و اغلب آنها از گونههای گیاهی پهنبرگ هستند. تعدادی از این گونهها عبارتند از: بنه، زالزالک، داغداغان، ارس، بادام کوهی، سنجد تلخ، سنجد، دغدغک، توت، ارغوان، اقاقیا بذری، کاج و سرو.