تابلوی جدید نرخها در بازار کالاهای اساسی
مشاهدات میدانی خبرنگاران همشهری از کاهش نسبی هیجان خرید در مراکز عرضه حکایت دارد
با افزایش عرضه اقلام پرمصرف و پرتقاضا در فروشگاهها و میادین میوه و ترهبار در 2روز گذشته، بهنظر میرسد آرامش به بازار کالاهای اساسی بازگشته و نگرانیهای ناشی از کمبود و گرانی این اقلام کمتر شده است.
به گزارش همشهری، تغییر قیمت اقلام مصرفی مورد نیاز مردم و انتشار قیمتهای جدید کالاها در روزهای گذشته نگرانیهایی را درخصوص تامین بازار اقلام اساسی ازجمله مرغ، تخممرغ و لبنیات در مصرفکنندگان به همراه داشت و به افزایش تقاضا در بازار بسیاری از کالاها دامن زد اما در روزهای پایانی هفته گذشته اقدام بهموقع دولت ازجمله قابل برداشت شدن یارانه معیشتی واریزی بهحساب سرپرستان خانوار و افزایش توزیع اقلام پرمصرف در فروشگاهها، باعث شد روند خرید و حجم تقاضا تا حد زیادی به حالت عادی بازگردد. در روزهای پایانی هفته گذشته گزارشهایی از صفهای طولانی مردم در میادین میوه و ترهبار و فروشگاههای زنجیرهای برای خرید کالاهای قیمت قدیم در فضای مجازی منتشر شد که در برخی از آنها بینظمیهایی نیز مشاهده میشد. اگرچه برخی از این ویدئوها با واکنش مسئولان استانهای مربوط مواجه و غیرواقعی بودن آنها به سرعت اثبات شد اما خبرنگاران همشهری برای پیگیری این موضوع و مشاهده تغییرات روند خرید مردم در سوپرمارکتها و فروشگاههای زنجیره به برخی این فروشگاهها سر زدند. براساس اعلام بسیاری از فروشگاهها موجودی مناسب کالاها در انبار با قیمت قبلی در روزهای گذشته، پاسخگوی تقاضا بود و قیمتهای جدید از ابتدای این هفته درباره سفارشهای جدید اعمال خواهد شد. مشاهدات میدانی خبرنگاران همشهری نشان میدهد با اینکه تغییر قیمت برخی اقلام ازجمله لبنیات از روز پنجشنبه برای شرکتهای تولیدی مجاز شده، روند خرید در بیشتر فروشگاههای سطح شهر مطابق روزهای عادی است و کالاهای تغییر قیمت یافته هنوز در بسیاری از مغازهها و فروشگاههای زنجیرهای موجود است. با توجه به سرعت بالای فسادپذیری لبنیات، وجود این اقلام با قیمت قبلی در فروشگاهها نشان میدهد تقاضا برای خرید عادی است و با وجود قطعیت تغییر قیمت مردم از خریدهای هیجانی خودداری کردهاند. مشاهدات همچنین حاکی ازافزایش توزیع کالاهایی مثل روغن است که در ماههای گذشته با توجه به زمزمههای کمبود و افزایش قیمت، توزیع آن در برخی فروشگاهها با مشکلاتی مواجه شده بود.
مکث
یارانه مستقیم چقدر قدرت خرید خانوارها را افزایش میدهد؟
در روزهای پس از واریز یارانه معیشتی و همزمان با انتشار قیمتهای جدید کالاها، گمانهزنیهایی درخصوص ناترازی میزان یارانه با حجم رشد قیمتها انجام شد و برخی معتقد بودند مبالغ واریزی، نمیتواند رشد قیمتها را برای چند دهک اول جامعه پوشش دهد. اما برآوردهای انجام شده بر مبنای مقایسه قیمت قدیم و جدید کالاهای اساسی و همچنین میزان یارانه دریافتی دهکهای مشمول دریافت یارانه نشان میدهد، مبالغ واریزی بهحساب خانوارها قدرت خرید خانوارها را با وجود افزایش قیمت اقلام پرمصرف، بالا برده است. تا پیش از تغییر قیمت اقلام اساسی مبلغ پرداختی یک خانوار 4نفره برای 3کیلو مرغ (96هزار تومان)، یک شانه تخم مرغ (35هزار تومان)، 3بطری شیر(40هزار تومان)، 3بطری روغن (42هزار تومان) در ماه 250هزار تومان بود که با توجه به افزایش قیمتها این مبلغ به 560هزار تومان خواهد رسید یارانه دریافتی دهکهای اول تا سوم نفری 400هزار تومان و در مجموع حدود یک میلیون و 500تا یک میلیون و 600هزار تومان است. این میزان یارانه قدرت خرید این اقشار را 900هزار تومان بالا میبرد درحالیکه هزینه این دهکها 300هزار تومان افزایش یافته است.