افرادی که واکسن زدهاند باید هنگام سفر با مترو به چه نکتههایی توجه کنند؟
یکی از مسائل بسیار مهم در بحران شیوع ویروس کووید-19 و شرایط فعلی واکسیناسیون مرحله به مرحله افراد با توجه به جمعیت زیادی که روزانه در خطوط مترو تردد میکنند، مسئله حفظ سلامت و ایمنی مسافران و همچنین پیشگیری از شیوع ویروس در این مکانها بهعنوان یکی از راههای مهم انتقال ویروس است که لازم است مورد توجه جدی مردم و مسئولان پرتلاش مترو قرار گیرد.
در این روزها که مردم ایران بهترتیب اولویت در حال واکسنزدن هستند، باید بدانند که تا زمان واکسیناسیون تمام افراد و اقشار، باید پروتکلهای بهداشتی را همچون گذشته با دقت اجرا کنند تا بیماری بهطور کامل از کشور ریشهکن شود. در مراکز تجمعی فردی که واکسن نزده، میتواند ناقل یا بیمار باشد و حتی با داشتن علائم وارد مترو شده باشد. برای همین، از همان ابتدا بهعنوان محققان این حوزه، معتقد بودیم که افراد یکدیگر را بهعنوان ناقل سالم بپذیرند و فاصله اجتماعی را رعایت کنند. وقتی واکسن وارد بحث کرونا شد، باورهای اشتباهی هم بهوجود آمد؛ اینکه فکر میکنند واکسن، مصونیت میآورد و لازم نیست که ماسک بزنند. آگاهی نسبت به چگونگی مقابله با کرونا باید از طریق مراکز تحقیقاتی معتبر دنیا و ایران باشد.
ادعای علمی و ثابتشده واکسن این است که مصونیت صددرصد ندارد. واکسن اسپوتنیکوی 92درصد، آسترازنکا کرهجنوبی 64درصد، سینوفارم چین 79 تا 86درصد و باهارات هند 80درصد مصونیت دارد، اما هیچکدام مصونیت صددرصد ندارند. نمیتوانیم بگوییم کسی که واکسن زده، بیمار نمیشود و ممکن نیست کرونا بگیرد. بنابراین، افرادی که واکسن زدهاند نیز پروتکلهای بهداشتی را باید رعایت کنند و در مکانهای عمومی یا مکانهایی که تهویه مناسبی ندارد، بهتر است رفتوآمد نکنند؛ حتی بعد از تزریق دوز دوم باید نکات بهداشتی را رعایت کنند. برای کسانی که واکسن زدهاند، عوارض خفیفی هم امکان دارد بهوجود بیاید و اگر در فردی این عوارض مشاهده نشد، یعنی سبک زندگی سالمی دارد یا بدن قوی داشته و ژنتیک بدن یا نژاد خوبی دارد. افراد واکسینهشده لازم است در روزهای نخست استراحت کنند، اما اگر بنا به ضرورت و اجبار برای تردد از مترو استفاده میکنند، سعی کنند همراه خود آب داشته باشند. چون برای کسانی که واکسینه شدهاند، نوشیدن آب مفید است. این نگرانی را داریم که افراد با آنها که واکسینه شدهاند، راحت باشند. مردم توجه داشته باشند هم افرادی که واکسن زدهاند و هم افرادی که واکسینه نشدهاند، باید رعایت تمام دستورالعملهای پیشگیرانه را بکنند.
در مکانهای عمومی مانند مترو با اینکه گردش و تهویه هوا وجود دارد، اما در ساعات پیک و ازدحام جمعیت مشکلاتی میتواند پیش بیاید و این تهدیدی جدی برای انتقال ویروس است. اگر مسافران مجبور شدند در ساعت شلوغ از مترو استفاده کنند، بهتر است رودرروی هم قرار نگیرند یا دستهای خود را تا جایی که امکانش هست، به دستگیرهها یا میلهها نزنند و اگر مجبور شدند این موارد را لمس کنند، دست خود را تا شستوشوی کامل یا ضدعفونیکردن به سمت صورت نبرند. همچنین ماسک مناسب که از استانداردبودن آن مطمئن باشید یا بهصورت 2ماسک در آن زمان کوتاه تردد حضور در ترمینالها یا واگنها باید مورد استفاده قرار گیرد. امیدوار هستیم که با رعایت دقیق پروتکلهای بهداشتی به دور از عادیانگاری و همچنین واکسیناسیون کامل مردم، ویروس کووید-19 از کشور و دنیا ریشهکن شود.
دکتر مهدی نوروزی
دانشیار گروه ویروسشناسی و معاون پژوهشی مرکز تحقیقات ویروسشناسی بالینی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سه شنبه 18 خرداد 1400
کد مطلب :
132536
لینک کوتاه :
newspaper.hamshahrionline.ir/31xp9
+
-
کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به روزنامه همشهری می باشد . ذکر مطالب با درج منبع مجاز است .
Copyright 2021 . All Rights Reserved