طهران قدیم/ عتیقهترین خیابان تهران
خیزید و خز آرید که هنگام خزان است / باد خنک از جانب خوارزم وزانست
آن برگ رزان بین که بر آن شاخ رزانست / گویی به مثل پیرهن رنگرزانست
منوچهری دامغانی، سراینده این رباعی که نامش به بلندآوازگی قلههای شعر ایران چون حافظ و مولانا نیست، در دوره حیاتش - قرن چهارم - از شاعران سرآمدی بود که حالا نامش بر خیابانی قدیمی در تهران به یادگار مانده است. خیابان منوچهری اما به لحاظ معروف بودن دستکمی از خیابانهای حافظ و سعدی ندارد. این خیابان را در دوران قاجار به سبب نزدیکی به باغ «ظهیرالدوله» به همین نام میشناختند؛ قاجاریِ اسم و رسمدار و بانفوذی که تا اندازهای دوستدار شعر و ادب پارسی بود و جز این باغ، صاحب چند باغ وسیع دیگر در شمال تهران بود. منوچهری شاید عتیقهترین خیابان تهران باشد. در این خیابان سکههای قدیمی و زیرخاکی، کاسهها و سینیهای 150 ساله و چند قرن خاکخورده، ظرفهای نقره و میز و صندلیهای دوران قاجار را هم میتوان پیدا کرد. در ابتدای منوچهری تا میانههایش در هر روز از سال دستفروشهای عموما سالخوردهای را میبینید که سکههای ایرانی و خارجی و اسکناسهای قدیمی میخرند و میفروشند. اگر موقع خرید دریابند که خریدار واقعی نیستید و فقط برای پرسوجو و کنجکاوی آمدهاید چندان تحویلتان نمیگیرند و درباره قدمت سکهها باید به زور انبردست حرف از دهانشان بیرون بکشید.
خرید و فروش تاریخ ایران
روزگاری هم معروف بود که باغ ظهیرالدوله خیابانی است که تاریخ ایران در آن خرید و فروش میشود؛ تاریخی که در قالب سکه، عتیقه، کتابهای نسخه خطی و انگشتریهای قدیمی خرید و فروش میشود. در سالهای گذشته، رفتهرفته با غیبت گردشگران خارجی رونق دکانهای عتیقهفروشی منوچهری کم شد و بسیاری از آنها مغازههایشان را واگذار کردند. این روزها اما جز بورس «عتیقه» که هنوز در منوچهری حضور دارد، 2بورس دیگر «کیف و چمدان» و «لوازم بهداشتی و آرایشی» جای زیرخاکیها را تنگ کردهاند.
کوچه هالیوود ایران
خیابان منوچهری کوچههای قدیمیای دارد که برخی از دوران قاجار و اوایل پهلوی بهجا ماندهاند. کوچه «اربابجمشید» که سریالها و فیلمهای زیادی در آن ساخته شده بین اهالی به کوچه هالیوود معروف است. سالها پیش برای ساخت شهرک سینمایی از نماها و معماری خیابان منوچهری و کوچههای آن بهویژه کوچه ارباب جمشید الگوبرداری شد.