• چهار شنبه 26 دی 1403
  • الأرْبِعَاء 15 رجب 1446
  • 2025 Jan 15
سه شنبه 27 آبان 1399
کد مطلب : 116052
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/qx8Jk
+
-

ترکش‌های انتخابات آمریکا در خاورمیانه

  براساس نتایج غیررسمی انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ در پایان یک دوره 4ساله باید از کاخ سفید برود و جو بایدن جانشین او شود. این اتفاق نه فقط بر مردم آمریکا، بلکه بر تحولات منطقه‌‌ای و بین‌المللی هم سایه می‌افکند. 
ترامپ پیشرو در اقدامات ضد‌ایرانی و حمایت همه‌جانبه از عربستان سعودی بود، درحالی‌که بایدن منتقد هر دو سیاست است.
جو بایدن اعلام کرده بود درصورت پیروزی در انتخابات ریاست‌جمهوری، به توافق هسته‌ای که ترامپ 2سال قبل از آن خارج شد، بر‌خواهد‌گشت و از سویی حمایت آمریکا از حملات سعودی به یمن را قطع می‌کند. همین دو وعده، شاه و شاهزادگان سعودی را سخت نگران کرده، با این حال مقامات ایران فارغ از آنچه در آمریکا می‌گذرد، یک‌بار دیگر سعودی‌ها را دعوت به تغییر رفتار کرده‌اند.
دیروز سخنگوی وزارت امور خارجه در رابطه با سفر اخیر وزیر خارجه به پاکستان در پاسخ به این سؤال که آیا در جریان سفر وزیر امور خارجه کشورمان به پاکستان بین مقامات 2کشور پیامی از سوی عربستان رد‌وبدل شده است، گفت: احتیاجی به پیام‌آوردن و پیام‌بردن
 نیست. 
البته نخست‌وزیر پاکستان در ابتدا که مسئولیت در این کشور را بر عهده گرفته بود، تلاش‌هایی را در این زمینه انجام داد ولی طبق معمول عربستانی‌ها پاسخ مثبتی ندادند. 
علاوه بر عربستان، دولت عراق هم در دو مقطع تلاش کرد بین ایران و عربستان آشتی بر‌قرار کند که موفق نشد.
 سعید خطیب‌زاده در پاسخ به سؤال دیگری در ارتباط با اظهارات اخیر پادشاه عربستان علیه ایران، گفت: تکرار این جملات و اظهارات خسته‌کننده و تکراری توسط حاکمان سعودی امری غیرطبیعی نیست و آنها جملاتی را که حفظ کرده‌اند، دائم تکرار می‌کنند.
 سخنگوی وزارت خارجه با تأکید بر اینکه پیام ایران کاملا در این زمینه روشن است، افزود: رژیم آل‌سعود باید توجه کند مادامی که این حرص و ولع در ارتباط با خرید سلاح و توهم قیمومیت بر دیگر کشورهای مستقل عربی منطقه و عدم‌شناخت درست نسبت به معادلات منطقه‌ای و بین‌المللی را داشته باشد و همچنان بخواهد با قواعد سرکوب منطقه را مدیریت کند، به نتیجه‌ای نخواهد رسید.
وی با بیان اینکه مادامی که مقامات سعودی از این جریان برنگردند و مسیر غلط خود را اصلاح نکنند، چشم‌اندازی برای بهبود وضعیت منزوی‌شده عربستان حتی در همین منطقه خلیج‌فارس وجود ندارد، بیان کرد: توصیه ما به حاکمان آل‌سعود این است که تنها و تنها به ظرفیت‌های جهان اسلام و منطقه دل ببندند. 
دست دوستی ایران کماکان برای تمام کشورهای اسلامی دراز است و این براساس یک باور است. ما تمامی خطاها، نقشه‌ها و توطئه‌های آل‌سعود علیه ایران را می‌دانیم ولی در عین حال به این موضوع توجه داریم که ما انتخاب نکرده‌ایم که همسایه هم باشیم، ولی به هر حال همسایه هم هستیم و چاره‌ای نداریم که برای تعالی منطقه و حل مشکلات دست به‌دست هم بدهیم و همکاری کنیم.
سلمان بن‌عبدالعزیز، پادشاه عربستان سعودی 5روز قبل طی سخنانی در مراسم آغاز به‌کار هشتمین دور از مجلس شورای این کشور از جامعه جهانی خواست موضع قاطعی برای مقابله با آنچه او تلاش‌ ایران برای دستیابی به سلاح کشتار جمعی خواند، اتخاذ کند.
محمد‌جواد ظریف یک روز بعد از اعلام نتایج اولیه انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا که از پیروزی بایدن حکایت داشت، 2‌توییت به زبان عربی منتشر کرد و نوشت: ترامپ رفت؛ ما و همسایگانمان ماندیم. تکیه به بیگانگان امنیت نمی‌آورد بلکه امید را بر باد می‌دهد.
او اضافه کرد: دست‌های خود را برای همکاری جهت تحقق منافع مشترک مردم و کشورهایمان دراز می‌کنیم. ما همه را به گفت‌وگو دعوت می‌کنیم چرا‌که تنها راه پایان‌دادن به اختلافات و تنش‌هاست.
 

این خبر را به اشتراک بگذارید