ترکشهای جنگ 2همسایه در مرز ایران
اصابت چند راکت به مناطق مرزی اردبیل و آذربایجان شرقی در پی مناقشات جمهوری آذربایجان و ارمنستان موجب نگرانی مردم شده اما مسئولان کشور اطمینان میدهند هیچ خطری مرزهای کشور را تهدید نمیکند و مرزنشینان آسودهخاطر باشند
صدای توپ و تانک این روزها در آذربایجان و ارمنستان در همسایگی نوار مرزی کشور پیچیده است. در مناقشه دوباره و حمله نظامی میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان، اصابت چند خمپاره و راکت به خداآفرین و اصلاندوز مردم مرزنشین 2 استان آذربایجان شرقی و اردبیل را نگران کرده است. به گزارش گروه ایرانشهر، استان اردبیل 369 کیلومتر مرز مشترک با جمهوری آذربایجان دارد که این روزها از سوی ارمنستان مورد حملات زمینی و هوایی قرار گرفته است. آذربایجان شرقی هم ۲۰۰ کیلومتر با جمهوری آذربایجان و
۳۵ کیلومتر با ارمنستان مرز مشترک دارد و تنها استان همسایه با ارمنستان است. از روز یکشنبه و با بالا گرفتن درگیریها بین دو کشور جمهوری آذربایجان و ارمنستان صداهای انفجار و گلوله از نقاط مرزی بهویژه در منطقه خداآفرین آذربایجان شرقی و اصلاندوز اردبیل شنیده میشود. همچنین مرزنشینان منطقه مغان اردبیل در آن سوی نوار مرزی در هورادیز و دیگر مناطق هم صدای بیوقفه توپها و تانکها را میشنوند که دائم در حال شلیک هستند.
مشاهده دود و آتش از مرز
علی از ساکنان روستای خلف بیگلوی آذربایجان شرقی است که صدای انفجار را از یکی دو روز گذشته میشنود. او درباره وضعیت مردم این روستا و روستاهای اطراف میگوید: نهتنها صدای خمپاره و گلولهها را میشنویم، بلکه بهخاطر نزدیک بودن به منطقه درگیری، دود آتش و بوی باروت هم در فضا پیچیده و مردم را دچار وحشت کرده است. وی به اصابت چند خمپاره به خداآفرین اشاره میکند و ادامه میدهد: خانههای این منطقه از استحکام کافی برخوردار نیستند و اصابت همین خمپارههای کوچک هم میتواند تلفات جانی و مالی برایمان داشته باشد.
به گفته مجید، دیگر ساکن این روستا، چند روزی است که دامهایش را به چرا نبرده و از وضعیت فعلی نگران است. او هم میگوید: تعدادی از روستاییان به خانههای اقوام در مناطق دیگر رفتهاند، اما عدهای هم از اطراف برای تماشای درگیری به مرز میآیند. البته نیروهای مرزبانی مانع آنها میشوند. از ارتفاعات خداآفرین آثار درگیری و دود قابلمشاهده است و با توجه به اصابت چند راکت به منطقه، مردم در ترس و اضطراب بهسرمیبرند.
یکی از ساکنان روستای شرفه خداآفرین هم میگوید: یکی از راکتها به زمین زراعی این روستا خورد و بوی بدی در منطقه بهوجود آورد. هماکنون همچنان این بو در روستا وجود دارد. شیشه چند خانه در روستا هم بر اثر اصابت ترکش شکسته و ترک خورده است.
فرید علایی ساکن اصلاندوز هم عنوان میکند: شب و روز ندارد، صدای توپ و خمپاره چند روزی است باعث دل آشوبی ساکنان نوار مرزی شده است. تا ظهر دیروز 4 راکت شلیکشده در زمینهای زراعی و حریم شهر اصلاندوز فرود آمد و علاوه بر آن چند خمپاره هم به روستاهای حاجیلو اصلاندوز، خلیفهلو جعفرآباد مغان و اطراف سد خداآفرین اصابت کرده. خدا را شکر تلفاتی نداشتیم، اما مردم نگران شدهاند.
او ادامه میدهد: مردم برای دیدن محل اصابت خمپاره و راکت به مناطق هجوم میآوردند که کار خطرناکی است و ایکاش مسئولان اجازه تردد در این مناطق را ندهند تا کسی آسیب نبیند. قطعا نیروهای نظامی ما از مناطق مرزی محافظت میکنند، اما باز هم جان مردم بهدلیل همین اصابتها در خطر است.
تداوم اصابت راکتها و هشدار به مردم
فرماندار خداآفرین هم به تداوم اصابت این راکتها و دغدغه تامین امنیت مردم در منطقه اشاره میکند و میگوید: 5 راکت به این منطقه ازجمله روستای شرفه و خلفبیگلو اصابت کرده است که خسارتی در پی نداشته، اما با توجه به احتمال اصابت راکتهای دیگر هشدارهای لازم به مردم منطقه داده شده است.
علی امیریراد با اشاره به کنجکاوی مردم و حضور در منطقه مرزی برای تماشای درگیریها عنوان میکند: بهطور جدی از مردم و روستاییان خواستهایم تا از تجمع و حضور در مناطق مرزی خودداری کنند.
وی تأکید میکند: جلسه شورای تأمین با حضور مسئولان کشوری و محلی برگزار شده و قرار است به طرفین مناقشه تذکر و هشدار جدی داده شود تا احتیاطهای لازم را برای اصابت نکردن راکت و خمپاره به مرزهای کشورمان انجام دهند.
اشتباه محاسباتی و اصابت موشک به خداآفرین
معاون سیاسی و امنیتی استاندار آذربایجانشرقی در گفتوگو با همشهری درباره اصابت راکت به روستاهای شهرستان خداآفرین و وضعیت فعلی میگوید: در پی بروز تنش نظامی بین نیروهای جمهوری آذربایجان و ارمنستان در مناقشه قرهباغ و بر اثر تبادل آتش، در مجموع 5 راکت به این منطقه اصابت کرد که 4 راکت عمل کرد، اما خسارتی در پی نداشتند. علیار راستگو با اشاره به اینکه یک راکت عمل نکرده به اراضی روستای خلفبیگلو از شهرستان خدا آفرین اصابت کرده است، عنوان میکند: در اینباره هیچ خسارت مالی و جانی نداشتیم و بلافاصله اقدامات لازم از سوی فرماندهی مرزبانی استان آغاز شده و نیروهای مرزبانی هم در مرز حضور یافتند.
راستگو اصابت این راکتها را اشتباه محاسباتی طرفهای درگیر میداند و تأکید میکند: اینکه راکتها از طرف کدام کشور پرتاب شده در حال بررسی است، اما مطمئنا هیچ عمدی در این زمینه وجود نداشته است.
دعوت مرز نشینان به آرامش
معاونت سیاسی - امنیتی استاندار اردبیل هم در گفتوگو با همشهری با بیان اینکه جنگ و درگیری بین این دو کشور همسایه سالهاست وجود دارد، اظهار میکند: ارمنستان و جمهوری آذربایجان به بهانههای مختلف ناقض آتشبس میشوند، اما هیچ تهدیدی متوجه کشور ایران و مرزنشینان استان اردبیل نیست.
بهروز ندایی، ساکنان نوار مرزی شمال استان را به آرامش دعوت میکند و میگوید: مرزبانان کشورمان با هوشیاری، اقتدار و صلابت و بهصورت شبانهروزی در مناطق مرزی مستقر هستند و مأموریتهای ذاتی خود را انجام میدهند. البته این حضور مختص تشدید تنش میان دو کشور ارمنستان و جمهوری آذربایجان نیست و همواره وجود داشته است. در این باره هم به مردم اطمینان میدهیم که هیچ مورد خاصی و تهدیدی در منطقه وجود ندارد.
وی میافزاید: تاکنون آسیب و خسارتی، ناشی از درگیریهای نیروهای نظامی جمهوری آذربایجان و ارمنستان، در مناطق مرزی استان گزارش نشده است.
رصد فعالیتهای نظامی جنگ 2 همسایه
فرمانده مرزبانی استان اردبیل هم صبح دیروز در گفتوگو با رسانههای خبری اعلام کرد: نیروهای نظامی، انتظامی و سپاه پاسداران با یگانهای تحت فرمان خود در منطقه حضور دارند و تمام تحرکات را به دقت رصد میکنند. اگر نقض حریم هوایی احتمالی و آن هم بهصورت ناخواسته از سوی هر دو طرف جنگ صورت بگیرد، طبق قوانین بینالمللی هشدارهای لازم را خواهیم داد. سید شاهین اسمعیلی تأکید کرد: طرفین جنگ از این موضوع اطمینان دارند که نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران از اقتدار و آمادگی کامل برخوردارند و هرگونه تعرض حتی به اشتباه را قاطعانه پاسخ میدهند.
مناقشه میان ارمنستان و جمهوری آذربایجان بر سر منطقه قرهباغ از سال ۱۹۸۸ میلادی آغاز و در سال ۱۹۹۲ میلادی به درگیریهای نظامی تبدیل شد. بر اثر این مناقشه 7 شهرستان جمهوری آذربایجان به تصرف نیروهای ارمنستانی درآمد. در سال ۱۹۹۴ میلادی با میانجیگری گروه مینسک سازمان امنیت و همکاری اروپا، آتشبس میان طرفین مناقشه برقرار شد، ولی تلاشهای بینالمللی برای حل مسالمتآمیز این مناقشه تا به حال نتیجه نداشته است. درگیری نظامی میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان از روز یکشنبه هفته جاری پس از ۲ماه از سر گرفته شده و ۲ طرف همدیگر را به آغاز این درگیریها متهم میکنند.
مکث
تعرض را نمیپذیریم
دادستان مرکز استان اردبیل بهوجود مرز طبیعی رودخانه ارس بین کشورهای طرف جنگ با کشورمان اشاره میکند و میگوید: جمهوری اسلامی ایران در این جنگ دخالتی ندارد و بر همین اساس ما هیچ تعرض اشتباهی را هم نمیپذیریم و از طرفین میخواهیم ضمن پایان دادن به درگیریها و پیگیری مسائل از طریق مذاکره، حفظ امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران را نیز درنظر داشته باشند. سید عبدالله طباطبایی با بیان اینکه دیگر زمان جنگ سپری شده است، عنوان میکند: هیچ کشور و ملتی از جنگ سود نبرده و فقط حاصل جنگها از بین رفتن جان انسانهای بیگناه، زیرساختها و زیربناها بوده است.