رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در نامهای به مصطفی میرسلیم - موسس شرکت تحقیقات، طراحی و تولید موتور ایران خودرو- بار دیگر مخالفت خود را با تولید سواری دیزلی اعلام و دلایل این تصمیم را برشمرد.
به گزارش سازمان حفاظت محیط زیست، عیسی کلانتری در نامهای خطاب به مصطفی میرسلیم ضمن مخالفت دوباره این سازمان با تولید سواری دیزلی اعلام کرد: « توسعه اقتصادی یکی از مهمترین اجزا برای رشد و پیشرفت کشور است و مقوله انرژی و سوخت نیز یکی از پایههای اقتصادی است که باید به آن توجه ویژهای شود اما رشد و توسعه پایدار زمانی اتفاق میافتد که علاوه بر جنبههای اقتصادی، سایر جوانب نیز مدنظر قرار گرفته و قربانی مسائل اقتصادی نشود. در کشور ما از دهههای گذشته تاکنون یکی از زمینههایی که در اغلب موارد قربانی توسعه اقتصادی شده، محیط زیست و منابع طبیعی بوده است.»
او ادامه داد: تجارب جهانی و ملی بر این باور صحه گذاشته است که هرگونه رشد اقتصادی در صورتی که باعث تخریب محیط زیست شود، موجب توسعه ناپایدار میشود و در بلندمدت نیز تأثیرات منفی آن بروز خواهد کرد بنابراین پایههای توسعه اقتصادی باید بر حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی استوار شود تا رشد حاصله پایداری و تأثیرگذاری لازم را داشته باشد.
معاون رئیس جمهوری با اشاره به اینکه برای بررسی تولید خودروهای سواری دیزلی، منابع و تجربههای بسیار خوبی در دسترس است که میتوان با درک صحیح از آنها در خصوص این موضوع تصمیم گیری کرد، گفت: «در طول تمام سالهایی که تولید خودروهای سواری دیزلی در ایران ممنوع بود، کشورهایی در دنیا تجربههای عملی آن را در جوامع خود پیاده کردند که از این قبیل میتوان به کشورهای اروپایی اشاره کرد. تولید خودروهای سواری دیزلی در اروپا در اواخر دهه ۹۰ و اوایل قرن ۲۱ میلادی رواج پیدا کرد که علت عمده آن نیز همین رویکرد انرژی و کاهش مصرف سوخت بود.»
کلانتری در ادامه این نامه آورده است: «در آن زمان اروپا وابستگی شدیدی به واردات نفت خام از خاورمیانه داشت بنابراین هرگونه تغییر در این منطقه سیاستگذاریهای بخش انرژی، اجتماعی و صنعتی اروپا را تحت تاثیر قرار میداد. برای مقابله با این اثرات، اروپا سیاستهای کلی را برای کاهش مصرف انرژی در پیش گرفت که یکی از آن سیاستها اقدام به افزایش سهم خودروهای دیزلی در سبد تولیدی خودروسازان اروپایی بود.»
وی افزود: «پس از اجرای این تصمیم و به فاصله چند سال نخستین اثرات منفی این سیاست در اروپا بروز کرد و مهم ترین آن آلوده شدن هوای اکثر شهرهای بزرگ و پرجمعیت اروپایی بود که مشخص شد عامل اصلی آن خودروهای دیزلی است. با معلوم شدن عواقب منفی این تصمیم، سیاستگذاران اروپایی برای کنترل سختگیرانهتر آلایندگی خودروهای دیزلی (که ثمره آن استاندارد بسیار سختگیرانه یورو۶ است) و محدود کردن تولید آن گام برداشتند، به نحوی که سهم این خودروها در سبد تولیدی خودروسازان اروپایی از ۵۵ درصد در سال ۲۰۱۲ به ۴۴ درصد در سال ۲۰۱۷ رسید که معنی آن کاهش تولید سالانه بیش از ۵۰۰هزار خودروی سواری دیزلی در اروپاست.»
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اینکه بسیاری از کشورهای اروپایی در این مدت قوانین محدودکنندهای نیز برای استفاده از خودروهای دیزلی در سطح شهرهایشان اعمال کردهاند،عنوان کرد: «اشتوتگارت، دوسلدورف، بروکسل و ... نمونه شهرهایی هستند که ورود خودروهای دیزلی به آنها ممنوع است و سایر شهرهای بزرگ مانند لندن، رم، مادرید، مونیخ و ... نیز در سالهای آینده برنامه ممنوعیت ورود ناوگان خودروهای دیزلی به شهرهایشان را در دست اجرا دارند. در همین زمان محدودیتهای دیگری مانند سختگیری معاینه فنی، افزایش مالیات و عوارض، ممنوعیت پارک و سایر قوانین محدود کننده برای خودروهای دیزلی در شهرهای مختلف اروپایی به اجرا درآمده است.»
وی تصریح کرد:« نباید از این واقعیت چشمپوشی کنیم که صنعت خودروسازی در ایران نسبت به اروپا عقبتر است اما با تصمیمهای هوشمندانه میتوان این فاصله را بهشدت کاهش داد. خودروسازان ما باید با شناخت و ترسیم مسیری که همتایان پیشرفتهتر خود در اروپا پیمودهاند، قسمتی از این مسیر را که به عقیده همان خودروسازان اشتباه پیموده شده بود، حذف کرده و با تغییر جهت حرکت به سمت مسیری که در حال حاضر خودروسازان مطرح دنیا به دنبال آن هستند از فاصله خود نسبت به آنها بکاهند و خود را به مرزهای تکنولوژی نزدیک کنند.» وی افزود: «چیزی که در تمامی محافل علمی و سیاسی به آن اعتراف شده این است که صنعت خودرو در دنیا به سمت توسعه خودروهای برقی و به ویژه هیبریدی در حال حرکت است. این موضوع از آمار مختلف نیز بر میآید بهطوریکه در سال ۲۰۱۸ بیش از ۲/۵درصد کل تولیدهای خودرو در جهان متعلق به خودروهای برقی بود و این سهم سالانه در حال افزایش است. کشوری مانند نروژ حدود ۵۰ درصد از خودروهای جدید خود را در سال ۲۰۱۸ به خودروهای برقی اختصاص داده است. بسیاری از کشورهای دنیا نیز برنامه افزایش سهم خودروهای برقی را در سبد حمل و نقلی خود طی سالهای آینده دارند. به عنوان مثال کشور هلند قصد دارد تا سال ۲۰۳۰ میلادی ثبت هیچ خودروی جدید غیر برقی را در ناوگان خود اجازه ندهد. برنامههای مشابه نیز توسط سایر کشورها در دست اجرا ست.» رئیس سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: «بهتر بود هزینهای که جهت توسعه و طراحی موتور سواری دیزلی در آن مجموعه صورت گرفت، در راستای طراحی و پایهریزی تولید خودروهای برقی صرف میشد که هم به لحاظ صرفهجویی در مصرف سوخت و هم از سایر مناظر محیط زیستی و آیندهنگری برای کشور مفیدتر است. براساس ادعای مدیران پروژه، حدود ۵۰ میلیون یورو برای طراحی و تولید این موتور دیزلی هزینه شده است. با این مقدار هزینه می توان حدود ۸۰۰۰ خودروی برقی به ناوگان تاکسیرانی شهرهای بزرگ اضافه کرد که بهطور یقین تأثیر مثبتی در کاهش آلودگی هوای کلان شهرها خواهد داشت و تضمینکننده محیط زیست نسل های آینده خواهد بود.»
وی افزود: «گزارشهای زیادی نشان دهنده این مهم است که علیرغم اینکه تعداد خودروهای دیزلی از میان کل وسایل نقلیه در شهر تهران در حدود 3 درصد است، عامل اصلی آلودگی هوای شهر تهران (سیاهه انتشار سایر کلانشهرها در دست تهیه است) خودروهای دیزلی هستند. در طول سالیان گذشته دولت در کنترل آلایندگی این خودروها تاحدودی ناتوان بوده است و منطقی نیست که با افزودن به شمار این خودروها چالش های پیش رو را افزایشداد.» کلانتری نوشت: « با وجود مصوبات متعدد، کماکان مشکل آلایندگی خودروهای دیزلی در کشور حل نشده است.»
مخالفت سازمان حفاظت محیط زیست با تولید سواری دیزلی
در همینه زمینه :