
ارسال سیگنالهای رونق صنعتی از بورس
بررسیهای آماری همشهری نشان میدهد؛ درآمد 8شرکت بزرگ بورس در 4ماه امسال 17هزارو 312میلیارد تومان بیشتر از پارسال بوده؛ این 8شرکت یکچهارم ارزش بازارسهام را در اختیار دارند

درآمد 8 شرکت بزرگ صنعتی که یک چهارم کل بورس را در اختیار دارند با 43 درصد رشد در 4 ماه امسال از مرز 40 هزار میلیارد تومان گذشت.
به گزارش همشهری، با وجود وقوع رکود اقتصادی، درآمد شرکتهای صادرات محور بورس در سالجاری به نحو مطلوبی افزایش یافته و به محرکی برای رشد بورس تبدیل شده است.
مطابق گزارشهای مرکز آمار رشد اقتصادی ایران در سال 97منفی 4.9درصد برآورد شده یعنی فضای کسب و کار در ایران شرایط نزولی دارد اما این برای همه شرکتها نیست زیرا شرکتهایی صادرات محور که درآمدهای ارزی دارند از محل افزایش قیمت دلار منتفع شدهاند و این رشد ارزش دلار یا کاهش نرخ برابری ریال در برابر دلار به افزایش درآمد آنها منجر شده است.
رشد درآمدها
تازهترین اطلاعات از مقدار درآمدهای ناخالص بزرگترین شرکتهای بورس نشان میدهد جمع کل درآمدهای 8 شرکت بزرگ بورس تهران که عمدتا در بخش معادن و فلزات و پتروشیمی فعال هستند یعنی فولاد مبارکه اصفهان، ملی صنایع مس، گل گهر، چادر ملو، پتروشیمی پارس، مپنا، مخابرات و همراه اول با 43 درصد رشد به 40 هزارو 606 میلیارد تومان در 4 ماه امسال رسیده، یعنی درآمد این شرکتها در 4 ماه امسال نسبت بهمدت مشابه پارسال 17 هزارو 312 میلیارد تومان افزایش یافته است.
اهمیت رشد درآمد این غولهای صنعتی ایران، آن است که هرگونه رشد یا کاهش درآمد این شرکتها با توجه به وزن و ارزش آنها میتواند به موتور محرکی برای رشد یا کاهش شاخص بورس تبدیل شود.
هماکنون ارزش بازار این 8شرکت رقمی معادل 234 هزارو 114 میلیارد تومان است که 25 درصد از مجموع کل ارزش بازار بورس تهران را تشکیل میدهد. ارزش بورس تهران هماکنون 960 هزار میلیارد تومان است.
فولاد در صدر
از میان این شرکتها بیشترین رشد درآمدها به شرکت فولاد مبارکه مربوط بوده که در 4 ماه امسال درآمدهایش نسبت بهمدت مشابه پارسال 50 درصد افزایش یافته و به 13 هزارو 118 میلیارد تومان، معادل 1.1 میلیارد دلار رسیده، یعنی اینکه فولاد مبارکه امسال توانسته 6555 میلیارد تومان درآمد بیشتر نسبت به پارسال، البته به مدد افزایش قیمت دلار، بهدست بیاورد. بعد از فولاد مبارکه، شرکتهای پتروشیمی پارس و ملی صنایع مس هم توانستهاند عملکرد خوبی را در 4 ماه امسال ثبت کنند بهطوری که در 4ماه امسال جمع کل درآمد ناخالص(ریالی) پتروشیمی پارس با 54درصد رشد به 5263 میلیارد تومان و درآمد ناخالص شرکت ملی صنایع مس با 49 درصد رشد به 6 هزارو 877 میلیارد تومان رسیده است.
همچنین شرکتهای گل گهر و چادر ملو که محصولاتشان را به بازارهای جهانی صادر میکنند، توانستهاند امسال بهدلیل رشد قیمت ارزدرآمدهای ریالیشان را بهترتیب 47 و 46 درصد افزایش دهند. دو قلوهای بزرگ فعال در بخش معدن توانستهاند امسال جمعا 7427 میلیارد تومان درآمد ریالی کسب کنند.
در بین بزرگان بورس همچنین 2 شرکت مخـابـرات و همراه اول هم امســال درآمدهایشان بهترتیب 20 و 6 درصد افزایش یافته است.
اما در میان شرکتهای بزرگ بورس فقط شرکت مپنا نتوانسته عملکرد مطلوبی در 4ماه امسال به نمایش بگذارد که احتمال میرود با توجه به ماهیت پیمانکاری این شرکت ماحصل قراردادهای منعقد شده این شرکت در پایان سال مالی درصورتهای مالی سالانه آن نمایان شود.
4 دسته بورس
از نظر فنی شرکتهای حاضر در بورس از نظر درآمد به 4دسته تقسیم میشوند.
دسته اول مانند شرکتهای فعال در صنعت پتروشیمی و معادن و فلزات شرکتهایی هستند که هزینهها و مواداولیهشان را با ریال تامین میکنند اما درآمدشان عمدتا ارزی است.
دسته دوم مانند شرکتهای خودروسازی شرکتهایی هستند که مواداولیه را بهصورت ارزی (یا ارزی ریالی) تامین میکنند اما فروششان چون داخلی است درآمدهایشان عمدتا ریالی محاسبه میشود.
دسته سوم شرکتهایی هستند که مواداولیهشان و درآمدهایشان هر دو با ریال تأمین میشود.
دسته چهارم هم شرکتهایی هستند که مواداولیه و درآمدهایشان هر دو بهصورت ارزی تامین میشود.
در میان این 4دسته، شرکتهایی واقعا برنده هستند که هزینههای تولید و مواداولیهشان عمدتا بهصورت ریالی تامین میشود اما چون محصولاتشان صادر میشود درآمد هایشان بهصورت ارزی محاسبه میشود.
نمونه کامل چنین بنگاههایی، شرکتهایی هستند که در گروه معادن، فلزات و پتروشیمی فعال هستند. این شرکتها در یک سال گذشته بهشدت از افزایش قیمت دلار نفع بردهاند. قیمت هر دلار آمریکا از ابتدای سال 97تاکنون 160درصد رشد کرده و از 4500تومان به 11هزارو 700تومان رسیده است.
اکنون یک سال بعد از رشد شدید قیمت دلار اثر این افزایش قیمت دلار به خوبی در مقدار درآمد این شرکتها نمایان شده است.