• پنج شنبه 12 تیر 1404
  • الْخَمِيس 7 محرم 1447
  • 2025 Jul 03
سه شنبه 4 تیر 1398
کد مطلب : 61841
لینک کوتاه : newspaper.hamshahrionline.ir/8Vml
+
-

تابستان داغ در اتوبوس‌های بی‌کولر

فرسودگی اتوبوس‌ها،‌ از دلایل اصلی استقبال نکردن شهروندان یزدی از ناوگان حمل ونقل عمومی است

گزارش
تابستان داغ در اتوبوس‌های بی‌کولر

سارا گلابگیریان| یزد- خبرنگار: 


 استفاده از کولرهای آبی روی سقف اتوبوس‌های شهری یزد در سال‌های گذشته سوژه بسیاری از رسانه‌ها شده بود به طوری که برخی این روش را خلاقانه ‌دانستند و برخی نیز آن را به شوخی گرفتند. این در حالی است که گرمای بالای 40 درجه تابستان که از اواخر فصل بهار در شهر یزد شروع می‎شود، برای بسیاری از شهروندان طاقت‌فرسا و عاملی برای کاهش مسافران ناوگان شهری است.
خیابان‎های شلوغ و کم‌عرض یزد به‌ویژه در مرکز شهر دیگر تحمل ترافیک سنگین به‌ویژه خودروهای تک‌سرنشین را ندارد و تجهیز و ساماندهی ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی راهکاری برای بهبود این وضعیت است، هرچند در کنار این روش باید راهکارهای جدید برای کاهش ترافیک در معابر شهر یزد اجرا شود.

اتوبوس‌ها که خنک نیستند هیچ، ایستگاه‌ها و پایانه‌ها هم شرایط مساعدی ندارند و بسیاری از مسافران در گرمای تابستان زیر نور مستقیم آفتاب می‌ایستند، از این رو سازمان حمل‌ونقل بار و مسافر شهرداری یزد اقداماتی را برای تجهیز پایانه‌ها در دستور کار دارد، هرچند گرمای طاقت‌فرسای تابستان یزد گریزناپذیر است.


نارضایتی شهروندان  

شهروندان یزدی رضایت چندانی از ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی شهر به‌ویژه اتوبوس‎های شهری ندارند، آنها از مسئولان می‌خواهند برای درک وضعیت، فاصله یک یا دو ایستگاه را در فصل تابستان با اتوبوس‌های شهری طی کنند تا این دشواری‎ها را لمس کنند و چاره‏ای بیاندیشند.
یک شهروند یزدی می‎گوید: گرمای تابستان یزد تحمل‌ناپذیر است و اگر قرار باشد این گرما را در اتوبوس‌های شهری با سرعت حرکت پایین و توقف‌های مکرر تحمل کنیم، دشواری‌های آن دوچندان می‎شود.
«محمد جعفری» ادامه می‌دهد: ترافیک مرکز شهر سرعت حرکت اتوبوس‌ها را کند و در نتیجه زمان سفرهای شهری را طولانی می‌کند و در این شرایط، اتوبوس‎ها سیستم سرمایشی مناسبی هم ندارند، بنابراین نباید انتظار داشت که اتوبوس‌های شهری مملو از مسافر شوند.
یکی دیگر از شهروندان با اشاره به نامناسب بودن سیستم سرمایشی اتوبوس‎ها اظهار می‎کند: پایانه‎های مسافری و ایستگاه‎‎های اتوبوس نیز شرایط بهتری نسبت به داخل اتوبوس‎ها ندارند.

«مریم سهیلی» ادامه می‎دهد: انتظار در ایستگاه‎‎های فاقد سایه‌بان یکی از عوامل گریز مسافران از اتوبوس‎هاست، ولی اگر پایانه‏ها برای استفاده در فصل تابستان آماده و حداقل به سایه‌بانی برای فرار از آفتاب مستقیم مجهز شوند، قطعاً در افزایش آمار مسافران ناوگان شهری موثر خواهد بود.
 این شهروند می‎گوید: تعدادی ایستگاه مکانیزه در شهر یزد وجود دارد که حتی آنها هم برای فصل تابستان به سیستم‎‎های سرمایشی مجهز نشده‎اند.


 فقط 70 اتوبوس سیستم سرمایشی دارند

رئیس سازمان حمل‌و‌نقل بار و مسافر شهرداری یزد با اشاره به این‌که تنها 70 دستگاه از بیش از 250 دستگاه اتوبوس‌ شهری دارای سیستم سرمایشی هستند، می‌گوید: طرحی برای ارتقای سیستم سرمایشی اتوبوس‌ها به شورای شهر ارسال شده است.
«محمدرضا شفیعی» می‎افزاید: یکی از مشکلات ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی شهر یزد در فصل تابستان نبود سیستم سرمایشی در برخی از اتوبوس‌های شهری است. با توجه به این مطالبه مسافران ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی، تلاش‌هایی برای تجهیز اتوبوس‌ها به سیستم سرمایشی صورت گرفته که امیدواریم با همراهی شورای اسلامی شهر به سرانجام برسد.

این مسئول اظهار می‌کند: یکی از روش‌هایی که در سال‌های گذشته برای تامین سرمایش اتوبوس‌ها به کار می‌رفت، استفاده از کولرهای آبی بود که این شیوه استاندارد نبوده و دیگر اجرا نمی‌شود.
شفیعی می‌گوید: سیستم استاندارد سرمایشی برای اتوبوس‎ها، کولرهای گازی است که در اتوبوس‎های جدید تعبیه شده و اتوبوس‌های فعلی به‌ویژه ناوگان فرسوده فاقد این سیستم سرمایشی هستند.
وی در مورد مناسب‌سازی پایانه‎های مسافری برای تلطیف هوا در فصل تابستان نیز می‎گوید: این اقدام برای تحمل گرمای تابستان با مسقف کردن برخی پایانه‎ها از جمله پایانه سه‌راه شحنه در دستور کار است.
رئیس سازمان حمل‌و‌نقل بار و مسافر شهرداری یزد درباره تجهیز ایستگاه‎های مکانیزه اتوبوس به سیستم سرمایشی نیز اظهار می‌کند: ایستگاه‌های مکانیزه کارایی مناسبی در شرایط اقلیمی شهر ندارند از این رو برنامه‌ای برای تجهیز آنها در دستور کار نیست.


افزایش بازدهی ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی

رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی‌ شهر یزد از تلاش برای ارتقای خدمات حمل‌و‌نقل عمومی شهر برای افزایش بازدهی ناوگان حمل ونقل عمومی شهر یزد خبر می‌دهد.
«محسن عباسی هرفته» می‌افزاید: تهیه طرح‌های اصلاح خطوط اتوبوسرانی، طرح محدودیت ترافیکی مرکز شهر، یک طرفه‌سازی محدوده مرکزی شهر،محدودیت ترافیکی بافت تاریخی و طرح تفصیلی مسیر دوچرخه‌سواری امسال در دستور کار است تا از ترافیک معابر شهر کاسته شود.
وی با تأیید فرسودگی ناوگان حمل ونقل عمومی به‌ویژه اتوبوس‌ها با اشاره به گران‌ بودن قیمت اتوبوس‌های جدید، از حمایت شورای شهر برای اجرای حمل‌و‌نقل ترکیبی در شهر جهت افزایش بهره‌وری خبر می‌دهد.

رئیس کمیسیون عمران شورای اسلامی شهر یزد با اشاره به این‌که ساماندهی حمل‌و‌نقل عمومی با اجرای حمل‌و‌نقل ترکیبی شامل اتوبوس، مینی‌بوس، تاکسی و دوچرخه در دستورکار شورای اسلامی شهر یزد است، خواستار مشارکت بیشتر شهروندان برای تحقق این اهداف شد. وی همچنین بر ضرورت پیاده‌محوری تاکید می‌کند و می‌افزاید: پیاده محوری به‌ویژه در مرکز شهر باید در شهر تاریخی یزد اجرا شود تا هم نشاط و شادابی شهروندان ارتقا یابد و هم از میزان ترافیک و آلایندگی هوا کاسته شود.


واگذاری اتوبوس‌های درون شهری یزد به بخش خصوصی

رئیس کمیسیون معماری، شهرسازی و عمران شورای شهر یزد  همچنین از واگذاری خطوط و اتوبوس‌های درون شهری یزد به بخش خصوصی خبر می‌دهد.
  هرفته با اشاره به برگزاری جلسه کمیسیون معماری، شهرسازی و عمران شورای شهر یزد اظهار می‌کند: این کمیسیون با حضور رئیس سازمان حمل‌و‌نقل بار و مسافر شهرداری با محوریت واگذاری اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌های درون شهری و خطوط به بخش خصوصی برگزار شد.

وی با اشاره به این‌که در حال حاضر ۱۶۶ دستگاه اتوبوس در ۵۵ مسیر مشغول سرویس‌دهی به مردم هستند، عنوان می‌کند: برای هر دستگاه اتوبوس هم‌اکنون مبلغی معادل 5/11 میلیون تومان پرداخت می‌شود. سخنگوی شورای شهر یزد خاطرنشان می‌کند: در کمیسیون معماری، شهرسازی و عمران شهری شورای شهر با پیشنهاد سازمان حمل‌ونقل و با موافقت شورا برنامه‌ریزی‌هایی در راستای نوسازی ناوگان حمل‌و‌نقل و همچنین واگذاری آنها به بخش خصوصی انجام شد.
وی می‌افزاید: پیش از این ۱۲ دستگاه اتوبوس خریداری شده و قرار است ۲۵ دستگاه بالای ۲۰ سال نیز از رده خارج شود. عباسی هرفته همچنین خاطرنشان می‌کند: بر اساس مصوبه این کمیسیون، به‌زودی فراخوان واگذاری اتوبوس‌ها و مینی‌بوس‌ها به بخش خصوصی نیز منتشر خواهد شد.


   تلاش برای افزایش مسافران

رئیس سازمان حمل‌و‌نقل بار و مسافر شهرداری یزد می‌گوید: استقبال شهروندان یزدی از ناوگان حمل ونقل عمومی نسبت به گذشته کاهش یافته است و تلاش می‌کنیم که با فرهنگسازی و ارتقای خدمات‌رسانی این استقبال را افزایش دهیم. «محمدرضا شفیعی» از دلایل کاهش استقبال شهروندان یزدی از ناوگان حمل ونقل عمومی شهر را فرسودگی ناوگان و طولانی بودن زمان سفر با اتوبوس با توجه به معابر کم‌عرض و ترافیک سنگین عنوان می‌کند و از تلاش برای حل مشکلات برای سفری ایمن، سریع و راحت با اتوبوس‌های شهری خبر می‌دهد.
 

ساماندهی ایستگاه‌ها  و پایانه‌های اتوبوس


محمدیاسین دهقان|یزد- خبرنگار: 

یکی از نقایصی که به‌ویژه در فصل تابستان متوجه سیستم حمل ونقل عمومی شهر به‌خصوص اتوبوس‌ها است، نامناسب بودن ایستگاه‌ها و پایانه‌های اتوبوس است.
بسیاری از مسافران به دلیل نداشتن سرپناه مناسب در ایستگاه‌ها و پایانه‌ها رغبتی برای انتظار کشیدن ندارند و سفر با خودروهای شخصی را ترجیح می‌دهند، از این رو سامان‌دهی ایستگاه‌ها و پایانه‌ها در افزایش آمار مسافران تاثیر بسزایی دارد.

معاون فنی سازمان حمل ونقل بار و مسافر شهردار  یزد می‌گوید: در سال 97 با توجه به مصوبه شورای شهر یزد و هماهنگی صورت‌گرفته برابر با ردیف بودجه نسبت به خرید 12 دستگاه اتوبوس و 15 دستگاه مینی‌بوس اقدام شد که یکی از این مینی‌بوس‌ها ویژه معلولان است.
«داوود زارع» ادامه می‌دهد: این ناوگان در مسیرهای 58 گانه اتوبوسرانی یزد و حومه در حال خدمت‌رسانی است. وی به دیگر اقدامات سازمان برای ارائه بهترین خدمات به مسافران ناوگان حمل ونقل عمومی شهر از جمله بهسازی و مناسب‌سازی پایانه‌های اتوبوسرانی اشاره می‌کند و می‌افزاید: در حال حاضر 6 پایانه درون شهری در یزد فعال و در حال خدمات‌رسانی به مسافران است. معاون فنی سازمان حمل ونقل بار و مسافر شهرداری یزد درباره کیفیت پایانه‌ها و ایستگاه‌های اتوبوس شهری می‌گوید: با توجه به این‌که چند سال از عمر پایانه‌ها می‌گذرد، نیاز است که در بودجه شهرداری یزد اعتبار ویژه‌ای برای ساماندهی ایستگاه‌ها و پایانه‌ها در نظر گرفته شود. وی همچنین بر ضرورت تخصیص اعتبار ویژه برای ساماندهی ایستگاه‌ها با رویکرد تقاضای سفر تاکید می‌کند و از استقبال از مشارکت بخش خصوصی برای ساماندهی ایستگاه‌های اتوبوس شهری و تلاش برای جلب مشارکت خبر می‌دهد.

این خبر را به اشتراک بگذارید