حال ناخوش بیمارستان رحیمیان الوند
مشکلات مالی و تعرفه ای، ادامه فعالیت این بیمارستان خیریه را در هاله ای از ابهام قرار داده است
ادامه فعالیت بیمارستان خیریه رحیمیان الوند که از چند ماه گذشته به علت برخی مشکلات از جمله تغییر تعرفه و تامین نشدن مطالبات سطح خدمات خود را پایین آورده به کلافی سردرگم تبدیل شده است. اخیرا پیشنهادهایی برای حل این مشکل مطرح شده اما هنوز در حد حرف باقی مانده و عملیاتی نشده است.
به گزارش ایرنا، بیمارستان خیریه رحیمیان الوند در سال ۱۳۷۷ با ۷۵ تخت بستری به همت خیری به نام دکتر علی رحیمیان در شهر الوند (مرکز شهرستان البرز) بنیاد گذاشته شد. این بیمارستان تا سال گذشته با خدمات تعرفهای مربوط به بیمارستانهای خیریه به بیماران خود خدمات میداد، اما مسائل و مشکلات مالی موجب شد تا مسئولان این بیمارستان خواستار ارائه خدمات خود با تعرفه خصوصی شوند.
طی یک سال گذشته نیز با نوسانات قیمت در حوزه خدمات بهداشت و درمان که همه بیمارستانها را با کاهش درآمد و افزایش هزینهها و بدهیها مواجه کرده است، هیأتمدیره این بیمارستان نیز دچار چالشهایی شد تا اینکه 5 ماه پیش در اقدامی از قبل اعلامشده خدمات بیمارستان تعطیل شد و هماکنون نیز با گذشت چند ماه فقط کلینیکهای آن خدماتدهی میکنند.
با توجه به نبود بیمارستانی دیگر در شهرستان البرز، دانشگاه علوم پزشکی قزوین از طریق قرارداد خرید خدمات به ارائه خدمات درمانی به مردم شهرستان میپرداخت اما از چندی پیش با توجه به نبود منابع مالی جداگانه برای خرید خدمت، دانشگاه نیز دیگر نتوانست این قرارداد را ادامه دهد.
مسئولان دانشگاه علوم پزشکی قزوین علت تعطیلی این بیمارستان را علاوه بر نبود منابع برای تداوم خرید خدمات، در تغییر نیت رؤسای بیمارستان رحیمیان و درخواست تعرفه بخش خصوصی اعلام کردند. در همین مدت تعطیلی، رایزنیها و جلسات متعددی برای چارهاندیشی در خصوص این بیمارستان خیریه صورت گرفت اما تاکنون اقدامی مؤثر برای آن انجام نشده است.
در آخرین نشست که به دعوت سیدهحمیده زرآبادی نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در مجلس شورای اسلامی در محل بیمارستان و با حضور مسئولان دانشگاه علوم پزشکی، مسئولان بیمارستان رحیمیان و تأمین اجتماعی به منظور تعیین تکلیف نهایی برگزار شد، ۲ پیشنهاد مبنی بر تداوم خرید خدمات به شرط اختصاص ردیف بودجه جداگانه و همچنین اهدای بیمارستان به دانشگاه به شرط تأمین تعهدات مالی و غیرمالی بیمارستان رحیمیان مطرح شد. در نهایت با توافق طرفین، پیشنهاد اهدای بیمارستان مورد قبول قرار گرفت تا پس از رایزنی با رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی اقدامات لازم در این زمینه انجام شود.
نماینده مردم قزوین، آبیک و البرز در این نشست گفت: طبق پیگیریهای انجامشده علت تعطیلی بیمارستان به دلیل معوقات پرداختنشده و همچنین درخواست بیمارستان به تغییر تعرفه و دریافت تعرفه بخش خصوصی اعلام شده است.
زرآبادی بیان کرد: با توجه به اینکه امکان تغییر تعرفه خیریه به لحاظ قانونی وجود ندارد و با توجه به نبود بیمارستانی دیگر در شهرستان پرجمعیت البرز به هر شکل ممکن این بیمارستان باید بازگشایی شود و پرداخت نشدن معوقات نباید دلیلی برای تعطیلی آن باشد.
وی ادامه داد: نوسانات قیمت در ۲ سال گذشته و هزینههای بالای نگهداری بیمار امری است که در همه بیمارستانهای دولتی و خصوصی و تأمین اجتماعی مشکلزا شده است و با همه اینها نباید خدمات درمانی به مردم تعطیل شود. البته این اظهارات زرآبادی در ابتدای نشست بود و پس از سخنان رؤسای بیمارستان، دلایل و توجیهات دیگری نیز برای تعطیلی این مرکز درمانی مطرح شد.
ادعای کذب
رئیس بیمارستان رحیمیان گفت: آنچه در خصوص علت تعطیلی بیمارستان از رئیس دانشگاه علوم پزشکی شنیدهاید کاملاً کذب است. بیمارستان رحیمیان تا سال ۹۶ همچون سایر بیمارستانها تعرفه خصوصی دریافت میکرد، اما چون اساسنامه بیمارستان خیریه بود معمولاً به بیماران تخفیفاتی نیز ارائه میداد تا اینکه در سال ۹۶ با تغییر تعرفهها، بیمارستانهای خیریه کشور در ردیف بیمارستانهای دارای تعرفه عمومی غیردولتی قرار گرفتند و سپس نیز به تعرفه خیریه یعنی بین دولتی و خصوصی رسیدند.
دکتر یونس مهری افزود: از سال ۹۶ تاکنون با وجود همه تزریقهای مالی از سوی برخی افراد و گروهها، بیمارستان اسیر باتلاقی شد که هرچه بیشتر دست و پا میزد بیشتر در آن فرومیرفت.
وی تصریح کرد: در چنین شرایطی که تعرفه ما ناگهان تغییر کرد تمام هزینههای آب، برق، دستمزد کارکنان و سایر هزینهها را همچون بیمارستانهای خصوصی پرداخت کردهایم اما دریافتی ما نصف بیمارستانهای خصوصی شده است بنابراین با توجه به کاهش درآمدها و انصراف بسیاری از پزشکان، بیمارستان تعطیل شد.
رئیس بیمارستان رحیمیان توضیح داد: مراکز خیریه فرم خاصی دارند و ما هم وقتی بهعنوان یک بیمارستان خیریه شروع به کار کردیم تمام پیشبینیهای لازم را برای تأمین منابع مالی آن کرده بودیم. مهری یادآور شد: هیچگاه اصرار نداشتیم تعرفه خیریه را اجرا نکنیم چون نیت ما از ابتدا همین بود، اما برای چرخیدن امور به هر حال منابع مالی باید تأمین شود.
وی گفت: در تمام این چند ماه گذشته مسئولان دانشگاه علوم پزشکی به جای آنکه تماس تلفنی با ما برقرار کنند و علت تعطیلی را جویا شوند، مدام علیه هیأتامنای بیمارستان سمپاشی کردهاند و ادعا میکنند که بیمارستان رحیمیان نیت خیر مرحوم رحیمیان را تغییر داده است و تعرفه بیشتر میخواهد.
رئیس بیمارستان رحیمیان با بیان اینکه اوضاع در بیمارستانهای خیریه سایر استانها نیز مشابه با رحیمیان است، افزود: با این شرایط امروز بیمارستانهای خصوصی هم پس از بیمارستانهای خیریه لطمه خواهند خورد و ناچار به تعدیل نیرو و در نهایت تعطیلی میشوند چون هیچ پزشکی در چنین شرایطی فعالیت نخواهد کرد.
تغییر تعرفه، پزشکان را از ادامه فعالیت منصرف کرد
رئیس هیأتمدیره بیمارستان رحیمیان نیز گفت: برخلاف همه ادعاهای مطرحشده در تمام این مدت چه در مکاتبات و چه در مصاحبهها، دلیل ما برای تعطیلی بیمارستان درخواست تعرفه بخش خصوصی نبوده است. محمد تهرانی خاطرنشان کرد: مشکل اصلی در تعرفه نیز مربوط به بیمارستان نیست چون ۸۰ تا ۹۰ درصد آنچه دریافت میشود به پزشک اختصاص دارد و بقیه مربوط به هزینه هتلینگ بیمارستان است.
وی ادامه داد: این مساله بیشتر به پزشکان ضرر میزند، چراکه پزشکی که موظف به خدمت نیست و از زمان آزاد خود برای ارائه خدمت در این بیمارستان استفاده میکند در شرایط تغییر تعرفه که میزان آن نصف بیمارستان خصوصی است، دیگر انگیزه فعالیت نخواهد داشت.
رئیس هیأتمدیره بیمارستان رحیمیان افزود: در تمام این مدت ما از قانون تبعیت کردهایم اما این بیعدالتی است که از ۲ سال گذشته بیمههای تکمیلی سهم پرداختیشان در بیمارستان خیریه با بیمارستانهای خصوصی متفاوت باشد در حالی که خدمات ما کاملاً یکسان است.
تهرانی همچنین گفت: پیش از این قرارداد بیمه تکمیلی با بیمارستانهای خصوصی و خیریه رحیمیان زیر نظر شورای هماهنگی بیمارستانها به صورت واحد و یکسان بود، اما امروز دیگر این سهم تغییر کرده است یعنی برای مثال اگر سهم بیمه تکمیلی برای بیمارستانهای خصوصی شهر ۲۰ میلیون ریال باشد، برای بیمارستان رحیمیان 8 میلیون ریال است و این به نفع بیمهها خواهد بود.
وی یادآور شد: به دنبال این موضوع، حقالزحمه پزشک نیز در آن بیمارستان خصوصی ۱۵ میلیون ریال و در بیمارستان رحیمیان 7 میلیون ریال خواهد بود که طبیعی است پزشکان دیگر مایل به همکاری با ما نباشند. رئیس هیأتمدیره بیمارستان رحیمیان ابراز کرد: به همین دلیل از اردیبهشت سال ۹۶ بسیاری از پزشکان به تدریج از این بیمارستان خارج شدند و یا اگر هم ماندند میزان خدمات خود را کاهش دادند.
تهرانی توضیح داد: از سوی دیگر نیز دانشگاه علوم پزشکی که قرارداد خرید خدمات آن هم با تعرفه پیشنهادی خودش با ما بود به دلیل نبود منابع مالی دیگر توان پرداخت هزینهها را نداشت و رفتهرفته بیمارستان دچار ضررهای فراوانی شد که بهترین راهحل در همان تعطیلی آن بود. وی افزود: بنابراین مساله در تغییر تعرفه ما نیست بلکه تعرفه پزشک است و اگر دانشگاه خودش پزشک تأمین میکرد و با ضرایب خود میپرداخت، ما مخالفتی نداشتیم اما تأمین پزشک برعهده بیمارستان رحیمیان بود.
بیمارستان رحیمیانبدون تسهیلات
رئیس هیأتمدیره بیمارستان رحیمیان همچنین گفت: در این مدت آنچه درباره درخواست ما برای تغییر تعرفه مطرح شده است و اینکه به دلیل اساسنامه خیریه از بسیاری از امکانات مادی بهرهمند شدهایم کاملاً کذب است. بیمارستان رحیمیان در تمام این ۱۸ سال هیچگونه تسهیلات اعم از دولتی و غیردولتی از هیچ بخشی نگرفته است.
تهرانی اظهار کرد: کسانی که از اساسنامه خیریه بیمارستان هم سخن میگویند اول باید بدانند اساسنامه خیریه نه برای بیمارستان بلکه برای مؤسسه است که اموال و داراییهای آن صد درصد قابل فروش، واگذاری و یا رهن است. ما امسال پیشنهادهایی هم برای رهن بیمارستان به مدت ۱۰ سال داشتهایم.
وی ادامه داد: در صورت رهن دادن بیمارستان نیز ابتدا جواز و پروانه بهرهبرداری خیریه باید از بین برود و رهنگیرنده از دانشگاه علوم پزشکی پروانه مجدد گیرد. رئیس هیأتمدیره بیمارستان رحیمیان افزود: هیأتامنا مایل است اساسنامه بیمارستان به صورت خیریه بماند، اما این ادعا که نیت ما تغییر تعرفه برای درآمد بیشتر است جز غرض و تهمت نیست چون اگر ما چنین قصدی داشتیم، میتوانستیم ۲۵۰ میلیارد ریال آن را رهن بدهیم. تهرانی یادآور شد: در چنین شرایطی که بیمارستان از چند سو دچار مشکل شده است هیأتمدیره با چه جراتی در شرایطی که پزشک ندارد به بیمار خدماترسانی کند؟
پیشنهاد قرارداد خرید خدمات
رئیس هیأتمدیره بیمارستان رحیمیان معتقد است قرارداد خرید خدمت در شرایط فعلی جوابگو نیست، چون در همان قرارداد قبلی نیز بیمارستان موظف به تأمین پزشک بود اما تعرفهها در حد بخش خصوصی بود. تهرانی گفت: همچنین اگر قرار باشد تأمین پزشک از سوی دانشگاه فقط در حد چند پزشک باشد باز هم مشکل بیمارستان پا برجاست بنابراین باید در تمام سطوح بیمارستانی پزشک حاضر به کار با همین تعرفه باشد.
وی بیان کرد: اگر شرایطی فراهم میشد که دستورالعمل سال ۹۵ معاونت درمان وزارت بهداشت مبنی بر اینکه بیمههای تکمیلی با بیمارستانهای خیریه در سقف تعرفههای بیمارستانهای خصوصی قرارداد ببندند، آنگاه امکان قرارداد خرید خدمت وجود داشت و حتی تأمین پزشک را هم خود بیمارستان برعهده میگرفت.
با اهدای بیمارستان رحیمیان به شرط حفظ نام و نگهداری کارکنان آن موافقیم
رئیس هیأتمدیره بیمارستان رحیمیان در ادامه این بحثها گفت: یک ماه پیش طی نامهای از سوی معاونت توسعه دانشگاه علوم پزشکی پیشنهاد اهدای بیمارستان به دانشگاه مطرح شد. هیأتامنا به ۲ شرط آن را پذیرفت اما هنوز اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است.
تهرانی تصریح کرد: هیأتامنا و هیأتمدیره بیمارستان به این شرط که نام آن تا ابد به نام مرحوم رحیمیان حفظ شود و همچنین دانشگاه تمام تعهدات مالی و غیرمالی بیمارستان را بپذیرد حاضر به اهدای آن خواهند بود. وی افزود: منظور از تعهدات مالی بیمارستان مبلغ ۲۳۰ میلیارد ریال بدهی و تعهد غیرمالی آن نیز حدود ۱۰۰ تن از کارکنان و چند تن از پزشکانی است که قرارداد بلندمدت با بیمارستان دارند و دانشگاه باید آنها را بپذیرد.
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین نیز در این خصوص توضیح داد: دانشگاه با چنین شرایطی موافق است به شرطی که ردیف بودجه جداگانه هم برای تأمین نیروی استخدامی و هم ردیف بودجه بیمارستان از سوی سازمان مدیریت و برنامهریزی اختصاص یابد.
دکتر کشاورز گفت: برای تأمین شرط گفتهشده از سوی بیمارستان رحیمیان مبنی بر حفظ نیروهای فعلی آن، این افراد باید با اختصاص ردیف بودجه جداگانه استخدام و مشمول بند (و) شوند. پس از اظهارات و پیشنهادهای مطرحشده از سوی دو طرف و بررسی راهکارهای قرارداد خرید خدمات و یا اهدای بیمارستان به دانشگاه، راهحل دوم پذیرفته شد. در نهایت قرار شد این پیشنهادها در سفر محمدباقر نوبخت رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی به قزوین برای اختصاص ردیف بودجه مطرح شود.
حال باید منتظر ماند و دید که آیا کلاف سردرگم بیمارستان رحیمیان که در یک سال گذشته به یکی از بیمارستانهای پرحاشیه تبدیل شده و با تعطیلی چند ماهه موجب اعتراض و نگرانی مردم شهرستان البرز شده است، با اهدا به دانشگاه علوم پزشکی باز خواهد شد و ساکنان این منطقه پرجمعیت قزوین همچون سایر بیمارستانهای استان خواهند توانست خدمات درمانی را با تعرفه دولتی دریافت کنند یا اینکه دولت پیشنهاد و راهحل دیگری پیش پای آن خواهد گذاشت.
دانشگاه علوم پزشکی وظیفهای برای تأمین پزشک بیمارستانهای خیریه ندارد
مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی قزوین در خصوص قرارداد خرید خدمت گفت: دانشگاه برای تأمین پزشک به جز در بیمارستانهای زیرمجموعه خود وظیفهای به لحاظ اداری ندارد. دکتر عبدالله کشاورز افزود: پزشکان مشغول بیمارستان به ۲ دسته تقسیم میشوند یعنی یا متعهد خدمت بوده و یا در استخدام دانشگاه هستند. در هر ۲ مورد این پزشکان حق دریافت تعرفه غیردولتی ندارند.
وی خاطرنشان کرد: اگر هم پیش از این برای بیمارستانهای رحیمیان و ولیعصر(عج) آبیک چند پزشک اختصاص دادیم فقط به دلیل خرید خدمات از آنها بود تا تعرفه بیمارستان برای مردم به صورت دولتی باشد. مدیر درمان دانشگاه علوم پزشکی توضیح داد: لازمه تأمین پزشک در بیمارستانهایی غیر از بیمارستانهای دانشگاه یا مشروط به قرارداد خرید خدمت است و یا اینکه بیمارستان در اختیار دانشگاه باشد.
کشاورز یادآور شد: با توجه به نبود بیمارستان دولتی دیگر در شهرستان البرز، از سال ۸۶ با ابتکار دانشگاه قرارداد خرید خدمات از بیمارستان رحیمیان بین ۲ طرف امضا شد. در تمام این سالها به جز مدت 3 سال که هزینههای خرید را دولت پرداخت میکرد، دانشگاه علوم پزشکی با منابع درآمدی خود این هزینه را میپرداخت.
وی گفت: در شرایط فعلی که منابع درآمدی دانشگاه دچار مشکل شده است و هماکنون نیز ۱۵۰ میلیارد تومان از بیمهها مطالبات معوقه و بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان نیز بدهیهای معوقه دارد دیگر توانی برای ادامه قرارداد خرید خدمات وجود ندارد.
این مسئول افزود: همانطور که پیش از این نیز در نشست با مسئولان استانداری مطرح شد ادامه این قرارداد منوط به اختصاص ردیف بودجه جداگانه برای تأمین منابع خرید خدمات است و در غیر این صورت دانشگاه دیگر چنین قدرتی نخواهد داشت. کشاورز اظهار کرد: مشکلات مالی بیمارستان رحیمیان هماکنون در بیمارستانهای دانشگاهی ما در حد 3 برابر بیشتر وجود دارد و ما نیز با مساله کاهش درآمد و افزایش هزینهها مواجهیم.