فرش کردستان بر « دار» مشکلات
مدیرعامل اتحادیه تعاونی فرش دستباف استان: زحمات و تلاشهای هنرمندان و فرشبافان ما دیده نمیشود
روزیتا قادری | سنندج- خبرنگار:
فرش دستباف در استان کردستان جایگاه ویژهای دارد و ویژگیهای این هنر و صنعت دستی ارزنده نزد همه ملل و اقوام شناخته شده است. طرحها و رنگهای متنوع فرش دستباف، آرامش روحی و روانی افراد را تأمین میکند و موجب لذت بردن آنها از زندگی میشود.
فرش دستباف کردستان باعث رونق بخش کشاورزی، دامپروری و حتی صنعت بهویژه صنعت نساجی میشود و برای بسیاری از اقشار جامعه درآمد خوبی به همراه دارد. از فرش دستباف به عنوان یک کالای نمادین استان نیز میتوان نام برد، اما متأسفانه این صنعت و هنر والای استان روز به روز در حال فراموشی است و مشکلات فراوانی دارد که انگیزه و امید را از فعالان فرش در استان گرفته است، لذا توجه دولت به فرش دستباف به دلیل ارزآوری، افزایش میزان درآمد اقشار مختلف جامعه و بهبود وضعیت معاش مردم، باید بیشتر شود. اکنون وضعیت فرش دستباف در استان کردستان حال و روز خوشی ندارد و فعالان این حوزه در این زمینه گلایه و دغدغههای بسیاری دارند. نظارت بیشتر بر نحوه اعطای تسهیلات خرید فرش دستباف ضروریترین خواسته فعالان این حوزه است.
لزوم معرفی فرش دستباف
یک شهروند سنندجی اظهار میکند: با توجه به اینکه از علاقهمندان فرش نیستم، اما هر بار با گشایش یک فروشگاه بزرگ یا نمایشگاه فرش دستباف به دلیل استفاده از تولیدات بومی- محلی و ویژگیهای منحصربهفرد فرهنگی از آن بازدید میکنم و حقیقتاً لذت میبرم. «کیومرث مرادی» بیان میکند: مشاهده فرش دستباف از نزدیک بسیار زیبا و جذاب است و شکل، طرح و رنگ فرشها گویای واقعیات پیرامون طی ادوار متمادی و کسب مهارت در این هنر بوده است و ریشه در باورهای ما کُردها دارد و واقعاً حیف است از این صنایعدستی حمایت نشود و زمینه معرفی ظرفیتها و قابلیتهای این صنعت زیبا فراهم نشود.
وی میگوید: متأسفانه هنر فرش کمتر به مردم شناسانده شده، هنری که اصالت آن متعلق به خود کشور و استان کردستان است و انتظار داریم با برپایی نمایشگاههایی در سراسر کشور، مردم استانهای دیگر نیز این توانایی و خلاقیت مردم کردستان را مشاهده کنند. از طرفی باید برای قیمت بالای محصولات و کاهش قدرت خرید مردم که موجب استقبال کمتر به صنایعدستی استان شده، فکری اساسی شود.
سبکهای فرش کردستان
رئیس اتحادیه فروشندگان و بافندگان فرش کردستان اظهار میکند: استان ما در تولید فرش صاحب سبک است؛ فرش «تک پود» تهیه شده از ابریشم و «دو پود» شهرستان سنندج، بیجار و سقز، 2 سبک فرشبافی در کردستان است که نهتنها در ایران بلکه در سطح جهان نیز قابل تحسین و معروف است.
«محمد وکیلی» بیان میکند: یکی از راههای نشان دادن ارزش و جایگاه صنعت فرش دستباف برگزاری نمایشگاهها و فروشگاهها در داخل و خارج از استان است. با این کار ضمن معرفی فرش دستباف استان به بازدیدکنندگان میتوانیم زمینه فروش و بازاریابی را تأمین کنیم. وی با بیان اینکه در زمینه مواد اولیه و دستمزد بافندهها، مشکلات و کاستیهای بسیاری وجود دارد، میافزاید: در مجموع تولید بافندگان فرش دستباف استان رضایتبخش بوده، اما لازم است که متولیان امر هم به اعطای تسهیلات برای توسعه بیشتر اشتغال استان، توجه بیشتری داشته باشند.
اهمیت و نقش برگزاری نمایشگاه
مدیرعامل اتحادیه تعاونی فرش دستباف استان کردستان اظهار میکند: اتحادیه فرشبافان استان کردستانهم با 2 هزار عضو و 11 تعاونی در حال فعالیت است. بزرگترین مجموعه این تعاونیها با 840 عضو در بخش حسینآباد شهرستان سنندج قرار دارد. «فریبا ناصرآبادی» با اشاره به اهمیت و نقش برگزاری نمایشگاهها در راستای توسعه فرش دستباف میافزاید: اهداف برپایی نمایشگاه در زمینه تأمین تسهیلات خرید فرش، ترغیب بافندگان و استفاده از تولید بیشتر استان است، چراکه بافت فرش استان کردستان نهتنها در ایران بلکه در کشورهای دیگر نیز حرف اول را میزند.
وی عنوان میکند: تولیدات فرش استان کردستان دارای کیفیت و مرغوبیت مطلوبی است و نیاز دارد مسئولان امر در جهت معرفی و ورود فرش کردستان به «مرکز ملی فرش» تلاش کنند تا زمینه صادرات آن به کشورهایی مانند آلمان فراهم شود. این مسئول با درخواست از مسئولان و متولیان امر برای حمایت و همکاری بیشتر، اذعان میکند: اتحادیه فرش دستباف استان با وجود مشکلات موجود و کاهش فعالیت، با همت و تلاش مضاعف، 21 تعاونی را در بخش حسینآباد فعال کرده است و برای ادامه کار، رونق و اشتغالزایی بیشتر، همکاری مدیران ارشد استان در این زمینه ضروری است.
مدیرعامل اتحادیه تعاونی فرش دستباف استان کردستان بیان میکند: این اتحادیه با مشکل صدور کارت مواجه است و به تبع آن مشکلات بسیاری در بحث فرش به وجود آمده است. صدور کارت حق اعضای اتحادیه است. با داشتن کارت، اتحادیه میتواند تسهیلات جذب شده را به عضوهای خود واگذار کند. ناصرآبادی ادامه میدهد: نبود مکان ثابت برای عرضه از صنایعدستی کردستان یک معضل و مانع جدی در مسیر رونق فرش دستباف استان است. وقتی گردشگران یا مسافران به این شهر میآیند، جایی برای خرید یا دیدن صنایعدستی استان وجود ندارد و درنتیجه بخشی از زحمات و تلاشهای هنرمندان و فرشبافان ما دیده نمیشود.
لزوم برپایی نمایشگاههای فرش
مدیرعامل تعاونی تأمین نیاز فرش دستباف بخش حسینآباد میگوید: برپایی نمایشگاههای فرش دستباف در ارتقای این صنعت بسیار مؤثر است. شرایط سخت اقتصادی موجود، ارتقای وضعیت فرش دستباف استان کردستان را با مشکل روبهرو کرده و شرایط نزولی دارد، اما نباید از تلاش و همت دست برداریم.
«مظفر جمشید نژاد» بیان میکند: در بخش حسینآباد شهرستان سنندج و در سال 95 به همت بخشدار وقت و اداره تعاون شهرستان سنندج، 22 تعاونی فرش دستباف در راستای منافع زنان بافنده بخش تشکیل شد، اما متأسفانه بارها برای آموزش و تسهیلات درخواستهایی شده که بدون نتیجه باقی مانده است. وی ادامه میدهد: در صنعت فرش دستباف هیچ حامی و پشتیبانی وجود ندارد و مردم به خاطر ناآگاهی از درآمد این، آن را نادیده میگیرند، در حالی که فرش دستباف میتواند در زمینه اشتغالزایی بسیار موفق عمل کند.