روز جهانی تالاب، امسال با شعار «ما در مواجهه با تغییر اقلیم ناتوان نیستیم» برگزار میشود. برنامه مدیریت زیستبومی برای 14 تالاب کشور تصویب و برای 7 تالاب دیگر تدوین شده است. به گزارش مهر، حمید ظهرابی، معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیطزیست در نشست خبری روز جهانی تالابها، با اشاره به اینکه امسال این مراسم در بندر خمیر و با شعار «ما در مواجهه با تغییر اقلیم ناتوان نیستیم» برگزار خواهد شد، گفت: مدیریت زیستبومی را بهعنوان سیاست اصلی در مدیریت تالابهای کشور در پیش گرفتهایم؛ مدیریتی مشارکتی که متکی بر حضور همه ذینفعان است.
او با تأکید بر تأمین آب و کاهش فشار بهعنوان عوامل مهم در احیای تالابها گفت: مدیریت زیست در برنامه ششم مورد توجه قرار گرفت و هماکنون قانون خاصی برای تالابها داریم. آییننامه اجرایی حفاظت و بهرهبرداری تالابها در دولت، آخرین مراحلش را طی میکند که براساس آن، برای افرادی که باعث تخریب تالاب یا مانع رسیدن آب به تالاب میشوند مجازاتها و جرایمی پیشبینی شده که قاضی نیز میتواند جرایم را 3 تا 5 برابر افزایش دهد. ظهرابی با بیان اینکه برنامه مدیریت زیستبومی برای 6 تالاب دیگر نیز در حال تدوین است، به تعیین نیاز آبی آنها در برنامه ششم نیز اشاره کرد و افزود: برای ۲۷ تالاب، نیاز آبی تعیین شده و 20 تالاب در دست مطالعه است. قرار است ۱۴ تالاب هم در سالهای آینده مطالعه شوند. او همچنین از تلاش سازمان برای پایش آنلاین در مبادی ورودی تالابها با هدف بررسی میزان آب تخصیصیافته خبر داد.
مدیر دفتر اکوسیستمهای تالابی سازمان حفاظت محیطزیست هم گفت: اگر امسال و چند سال بعد، سال آبی پرباری داشته باشیم با توجه به خالی شدن مخازن آب زیرزمینی، شاهد تأمین آب در برخی تالابها نخواهیم بود.
مسعود باقرزاده کریمی درخصوص دلایل تأمین نشدن حقابه تالابها تصریح کرد: برخی از تالابهای ما همچون هامون وابسته به منابع آبی خارج از کشورند. در مورد تالاب گاوخونی اتفاق دیگری افتاده و آن هم بارگذاری بهمراتب بیشتر از توان آبی حوضه آبریز بوده که اکنون با یک بدهی آب انباشته روبهرو هستیم. در مورد دریاچه بختگان هم دلایل دیگری وجود دارد و به هر حال چالش اصلی در تأمین آب است. تالاب هورالعظیم تا نیمه اول ۹۷ استرس آبی داشت اما بارشهای ما بیسابقه بوده و اکنون حتی سرازیر شدن آب به سمت بخش عراقی تالاب را هم شاهد هستیم. وضعیت خوبی در تالاب ایجاد شده و زادآوری و تخمگذاری پرندگان را شاهد هستیم که نوید تالاب خوبی در سالهای آینده را میدهد.
ابوالفضل آبشت، مدیر طرح بینالمللی حفاظت از تالابها گفت: برای ۱۴ تالاب مهم کشور برنامه مدیریت تهیه کردیم که بخشی از موضوع مربوط به این برنامه به مشارکت مردم بازمیگردد. جامعه محلی از همان ابتدا در فرایند برنامهریزیها نیز دخیل بود. به گفته آبشت، «پرداخت برای خدمات اکوسیستمی» ازجمله ابزارهای اقتصاد محیطزیست است که اکنون در تالاب کانی برازان از تالابهای اقماری حوضه آبریز دریاچه ارومیه اجرا میشود.
مدیریت زیستبومی برای نجات تالابها
در همینه زمینه :