
بمب ساعتی در یک اثر جهانی
گازکشی در بازار تبریز در دست بررسی است؛ کارشناسان این اتفاق را در این بنای جهانی خطرناکمیدانند

راحله عبدالحسینی- روزنامهنگار
قدمت بازار تاریخی تبریز به اواخر دوره زندیه و عصر قاجار بازمیگردد، اما شواهد نشان میدهد این بازار در طول تاریخ بارها بازسازی شده و صدها سال عمر دارد. به تازگی اصراربعضی از کسبه بازار تبریز برای گازکشی در بازار مسقف تبریز بیشتر شدهاست. آنان میگویند توان پرداخت هزینه بالای برق را ندارند و از سویی هم دست بردن در بافت تاریخی بازار تبریز ممکن است این میراث را از فهرست ثبت جهانی یونسکو خارج کند.
بازاریان چه میگویند؟
موضوع گازکشی و مشکل در تامین گرمایش بازار از 3دهه پیش با شدت و ضعف مطرح شده، اما این بار به یک مطالبه جدی تبدیل شدهاست. یکی از فعالان راسته طلافروشیهای بازار تبریز به همشهری میگوید: «من برای تامین گرمایش از اسپیلت استفاده میکنم ولی برخی از کسبه از عهده هزینه برق برنمیآیند و برای همین درخواست گازکشی بازار تبریز شدت گرفتهاست.» مهدی شکوری ادامه میدهد: «قبلا هم با روشن کردن والور و چراغ علاالدین مغازه را گرم میکردیم که حالا خبری از تامین نفت هم نیست. البته برای من جهانی بودن این بازار مهمتر است. هر چه باشد اینجا سیبری نیست که نشود سرما را تحمل کرد.»
رسول پنجاشکار یکی دیگر از بازاریان اما نظر دیگری دارد. او به همشهری میگوید: «چرا باید این همه پول برق بدهیم؟ به کارشناسان اداره گاز هم پیشنهاد دادیم که لولهکشی گاز را از پشتبام بازار رد کنند که خدای نکرده اگر نشتی هم باشد برای بازار تبریز مشکلی پیش نیاید.» تغییر کاربری حجرهها و ورود کافهها و رستورانها به بازار تبریز هم علت دیگری برای مطالبه بازاریان بر گازکشی در بازار تاریخی تبریز است.
نظر کارشناسی
وحید نواداد، معاون میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان به همشهری میگوید: «در 3سال اخیر برای تامین انرژی بازار تاریخی تبریز گزینههای مختلفی از برق تا پنلهای خورشیدی را پیشنهاد دادهایم که بررسی آن طبق معیارهای میراث جهانی است. در این موضوع اداره گاز، آتشنشانی، مدیریت بحران، نظام مهندسی ساختمان و راه و شهرسازی هم دخیل هستند و باید نظر کارشناسی اعلام کنند. مطالبه بازاریان با همکاری و اعلام نظر همه این
نهادها قابل بررسی است که هنوز به نتیجه نهایی نرسیده و در دست بررسی است.»
مکث
انرژی خورشیدی به جای گاز
رئیس کمیته ملی ایکوم ایران و پژوهشگر میراث فرهنگی درباره گازکشی بازار تاریخی تبریز به همشهری میگوید: «گازکشی در بازار تبریز درست شبیه این است که در این بنای تاریخی بمب ساعتی قرار بدهیم. حتی با درصد بسیار کم ممکن است بهدلیل گازکشی آتشسوزی گسترده در این بنا رخ بدهد.» سیداحمد محیططباطبایی میافزاید: «سرزمین ما، سرزمین آفتاب است؛ میتوانیم از انرژی خورشیدی بهعنوان انرژی پاک در بناهای تاریخی و موزهها استفاده کنیم.»